Makrorådet: Politikerna tar tillbaka makten från centralbankerna

Centralbankerna har blivit mäktigare än finansdepartementen. Så var det inte tänkt och nu kan epoken med självständiga centralbanker gå mot sitt slut. Det säger Johan Javeus i Makrorådet.

Foto:Jesper Frisk

Under 1980- och 1990-talen etablerades i stora delar av världen en ny standard i den ekonomisk-politiska sfären: centralbankerna blev självständiga. 

”Tanken med det var att de på ett bättre sätt än politiker med hjälp av räntan skulle kunna kalibrera ekonomin”, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, i Di-podden Makrorådet.

Under decenniet efter finanskrisen har centralbankerna fått en allt viktigare roll i den ekonomiska politiken.

”I dag har centralbankerna mer makt över ekonomierna än vad politikerna har. Det är tjänstemän, som inga väljare har röstat fram, som tar de här besluten. Och de senaste åren visar att centralbankerna inte är rädda för att använda det här mandatet till max”, säger Johan Javeus. 

”Kvantitativa lättnader är ett exempel. Riksbanken har kunnat köpa 300 miljarder av den svenska statsskulden utan att be vare sig riksdagen eller regeringen om lov. En annan sak som lyfts fram i många länder är att de senaste årens extrema penningpolitik har bidragit till att öka klyftorna i samhället på ett sätt som man från politiskt håll kanske absolut inte tycker är bra.”

”Det var inte det här politikerna skrev under på för ett antal decennier sedan.”

Johan Javeus anar att det börjar röra på sig i politikerleden och att eran med självständiga centralbanker kan vara på väg mot sitt slut.

”Jag tror att allt fler politiker nu börjar bli båda skrämda och oroliga och kanske också lite irriterade över att centralbankerna har tagit över så mycket av den makt som det offentliga har över ekonomin.”

”Vi börjar se tecken på att de förbereder sig för att ta tillbaka en del av makten. Det tror jag vi kommer att få se mer av de kommande åren. Exempelvis har Magdalena Andersson öppnat för att det behövs bättre samordning mellan Riksbanken och finanspolitiken och jag tror inte att hon tänker att det är hon som ska anpassa sig.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?