ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Makrorådet: Nästa steg kan bli sänkt ränta

  • Fed-chefen Jerome Powell och SEB:s chefsstrateg Johan Javeus

Skakiga marknader och svagare konjunktur har fått världens centralbanker att svänga om. En räntesänkning från Fed ska inte uteslutas även om det inte är huvudscenariot. Det säger SEB:s Johan Javeus i Makrorådet.

På kort tid har världens centralbanker gått från att på bred front strama åt penningpolitiken till en betydligt försiktigare hållning. Det säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i Di-podden Makrorådet.

”Centralbankerna har svängt runt som en följd av marknadsturbulensen och tecken på svagare konjunktur. Det har skett rätt så snabbt. En del pratar till och med om en 180-gradersvändning.”

Som vanligt går amerikanska Federal Reserve i bräschen.

”Tydligast är Federal Reserve. På papperet har kanske inte så mycket hänt – Fed har gått från att sikta på tre höjningar i år till två – men det viktiga är att Fed i sina kommentarer visar att man tar stort intryck av vad som händer på marknaderna.”

På vår sida Atlanten tänker sig både ECB och Riksbanken att gå mycket försiktigt fram.

”Vi talar om en höjning från vardera centralbank under hela 2019. Det är tydligt att centralbankerna verkligen vill göra sitt för att hålla den här högkonjunkturen vid liv så länge det går. Det är en välkommen motvikt till alla de negativa konjunktursignaler vi fått den senaste tiden”, säger Johan Javeus.

Han pekar ut de mjukare centralbankerna som den viktigaste orsaken till börsernas rivstart på året.

”Till syvende och sidst är det Fed alla tittar på och Fed har tydligt signalerat att man tar intryck av vad som händer på marknaderna och med konjunkturen.”

SEB:s prognos är att Fed höjer en gång i år, men allt är möjligt. 

”Skulle vi få konjunktursignaler som pekar tydligt söderut är en räntesänkning från Fed inte på något sätt omöjlig.”

Johan Javeus tror inte heller att det är självklart att Riksbanken verkligen höjer i år.

”Riksbanken kommer nog att titta ganska pragmatiskt på det. Är det läge för att höja så gör de det men om konjunkturen inte ser bra ut och Fed kanske till och med är på väg att sänka så tror jag Riksbanken är ganska tveksam till att fortsätta i den andra riktningen.”

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies