ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Makrorådet: ”Jobbigt för Riksbanken”

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inflationen var i januari långt under Riksbankens prognos och på onsdagen visade en ny mätning att inflationsförväntningarna letar sig nedåt. Totalen blir jobbig att hantera, konstaterar Makrorådet.

Prosperas månatliga mätning av inflationsförväntningarna visade på onsdagen att de i februari visserligen kvar nära målet på 2 procent men forstätter att försiktigt leta sig nedåt.

”Inflationsförväntningarna generellt är i en fallande trend. Det är inga stora rörelser men riktningen är fel”, säger Anna Öster, investeringschef på Länsförsäkringar, i Di-podden Makrorådet.

Mätningen kom dagen efter att SCB-statistik visade att inflationen i januari var 2,0 procent, att jämföra med Riksbankens prognos på 2,4 procent.

”Totalen blir jobbig för Riksbanken att hantera. Det här är det de behöver för att stå fast vid sina räntehöjningar även om det blåser lite fram och tillbaka i den ekonomiska statistiken”, säger Anna Öster.

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, noterar också att synen på den framtida reporäntan ändrats.

”Man kan konstatera att även förväntningarna på den framtida reporäntan sjönk något. Det ska nog ses i ljuset av det blåser en vind över centralbankerna, med USA:s Federal Reserve i spetsen, där tänkta framtida räntehöjningar skalas bort.”

Enligt Anna Öster är Riksbanken sen på bollen.

”De började höja för sent. Vi har en felaktig räntenivå för att vara i den del av konjunkturen vi är. Vi ser en avmattning i global konjunktur, det är knackigt i Europa och på hemmaplan har vi frågetecken kring byggsektorn. Att då precis ha påbörjat åtstramningen från väldigt låga nivåer gör att Riksbanken om inte hamnat i en svår sits kommunikativt.”

Hon tycker att Stefan Ingves i princip har rätt när han säger att enskilda månadsutfall inte ska spela så stor roll, men att det är svårt att hänga med i svängarna.

”Det inte var så länge sedan de var extremt intresserade av de här månadssiffrorna.”

Inflationsstatistiken fick kronan att försvagas rejält. Olof Manner ser det som en signal om att marknadsaktörerna tvekar om Riksbankens räntebana.

”Det är i valutan det syns. Volatiliteten är mindre på räntemarknaden. Och valutamarknadens signal är att januariutfallet allt annat lika kommer att göra det svårare för Riksbanken att leverera ytterligare en höjning framöver.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies