ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Makrorådet: Högt spel på marknaden

  • Fed-chefen Jerome Powell. Foto: AP

Marknaden hoppas på för mycket, även om det går att hitta skäl för Federal Reserve att sänka räntan. 
Det säger Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroanalys på Nordea, i Di:s podd Makrorådet. 

Den 19 juni är det dags för nästa räntebesked i USA. Få väntar sig att Federal Reserve sänker räntan redan då, men mötet kan ge Fed-chefen Jerome Powell och hans kolleger möjligheten att mer tydligt flagga för sänkningar senare i år eller nästa år.  

”Stoppar man in tillväxt- och arbetsmarknadssiffrorna i en klassisk modell för hur centralbankerna brukar fatta beslut så går det faktiskt att rättfärdiga nästan två sänkningar redan nu”, säger Kristin Magnusson Bernard. 

Under första kvartalet växte USA-ekonomin 3,1 procent i uppräknad årstakt , men många räknar med en avmattning under resten av året. Atlanta Feds BNP-indikator visar till exempel på bara 1,4 procents tillväxt under andra kvartalet, bland annat efter en svag sysselsättningsrapport för maj. 

En titt på de senaste decennierna visar att Fed oftast sänker eller höjer under en längre period när räntan väl ändras åt något håll. Men 1995 sänkte dåvarande Fed-chefen Alan Greenspan tre gånger för att förhindra en befarad inbromsning i ekonomin. Redan 1997 höjdes räntan igen.  

Men just nu prisar marknaden in hela fyra Fed-sänkningar à 0,25 procentenheter till och med 2020 och även den europeiska centralbanken ECB tros kunna sänka räntan nästa år. Skiftet bort från marknadsoron för högre räntor 2018 till hopp om nya stimulanser har gått fort.  

”Det beror mycket på riskerna kring handelskonflikten, men också på att inflationsutsikterna har dämpats trots den starka arbetsmarknaden”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank. 

”Även om handelskonflikten utvecklas till det bättre gör det att det går att argumentera för att Fed ska sänka räntan.” 

För ett år sedan låg Feds favoritmått på inflationen, prisindexet för konsumtion exklusive de volatila energi- och livsmedelspriserna, nära 2 procent. Det senaste utfallet för april visade att prisökningstakten hade fallit tillbaka till strax över 1,5 procent.  

”Det är inte vår officiella prognos att räntan ska sänkas, men jag tror att det kan bli så”, fortsätter Kristin Magnusson Bernard. 

”Samtidigt förväntar sig marknaden väldigt mycket. Fyra sänkningar – så långt tror vi inte att de går.”  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer