1515
Annons

Lättnadsrally i SBB – här är veckans viktigaste händelser

Den svenska klädjätten H&M har öppnat fler butiker och det blev ett lättnadsrally i SBB efter att EBM lagt ned utredningen mot vd Ilija Batljan. Dessutom präglades handelsveckan av flera rapportrallyn.

Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna i veckan som gick. 

Foto:Joey Abrait

Allt fler H&M-butiker öppnar
Klädjätten H&M har den senaste veckan öppnat ytterligare 400 av bolagets totalt 5.000 butiker runt om i världen och därmed är nu 3.000 butiker öppna efter att kedjan som mest haft endast en femtedel eller 1.000 butiker i drift. Även tysk statistik visar att klädsektorn sakta börjar bättra sig. Den senaste veckan minskade försäljningen av kläder med 24 procent, vilket förstås är illa men inte lika svagt som för två veckor sedan då försäljningen rasade med 44 procent jämfört med motsvarande vecka för ett år sedan. H&M-aktien hade en stark vecka och gick klart bättre än börsgenomsnittet med en uppgång på 8 procent. 

Lättnadsrally i SBB
Man får förmoda att det var en lättad Ilija Batljan, vd och storägare i fastighetsbolaget SBB, som i onsdags tog emot beskedet att Ekobrottsmyndigheten lagt ned förundersökningen om olaglig insiderhandel. Aktien steg brant på beskedet i fredagens handel och därmed kunde den med insiderinformation om den nedlagda insiderutredningen ha gjort en bra affär. Ännu bättre affär hade den gjort som köpte SBB-aktier i samband med att Ilija Batljan anhölls. Sedan bottennoteringen den 5 maj har SBB-aktien rusat med 70 procent och är nu i stort sett tillbaka på samma nivå som innan han anhölls. 

Stora rapportrallyn hos de små ...
Veckans stora börsvinnare var två rapporterande småbolag inom konsultsektorn, nämligen Nepa inom som rådgör kring kundkännedom och Projektengagemang som sysslar med konsultverksamhet inom bland annat infrastruktur och arkitektur. Bolagens aktier rusade med 51 respektive 43 procent i veckan efter att Nepa ökat omsättningen och minskat förlusten, medan Projektengagemang trots minskad omsättning fördubblade rörelsevinsten till 26 miljoner kronor. Bägge bolagen anser dock att osäkerheten kring framtiden är stor. 

... och hos stora Scandic Hotels
Det lättade i varje fall kursmässigt också för den hårt pressade hotellkedjan Scandic Hotels efter att bolaget släppt de definitiva siffrorna för första kvartalet. Aktien steg med 7 procent på rapportdagen sedan vd Jens Mathisen sagt att rumsbeläggningen förbättrats i maj jämfört med april och spås fortsätta öka i juni efter att i april ha legat på närmast ofattbart låga 6 procent. Resultatet för det första kvartalet var dock ingen rolig läsning. Scandic Hotels redovisade en förlust på 3,3 miljarder kronor före skatt efter att ha skrivit ned bokförda värden tillföljd av coronakrisen med nästan 3 miljarder kronor. 

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Inflationssiffror gav hopp – här är veckans viktigaste nyheter

Två aktielegendarer har gått ur tiden i veckan, Sven-Ivan Sundqvist och László Szombatfalvy. På börsen har amerikanska inflationssiffror för juli gett hopp om att toppen är här. Fastighetsaktierna på Stockholmsbörsen rekylerade men bostadspriserna föll. Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera