ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Veckan som gick

Lättnadsrally i SBB – här är veckans viktigaste händelser

  • Foto: Joey Abrait

Den svenska klädjätten H&M har öppnat fler butiker och det blev ett lättnadsrally i SBB efter att EBM lagt ned utredningen mot vd Ilija Batljan. Dessutom präglades handelsveckan av flera rapportrallyn.

Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna i veckan som gick. 

Allt fler H&M-butiker öppnar
Klädjätten H&M har den senaste veckan öppnat ytterligare 400 av bolagets totalt 5.000 butiker runt om i världen och därmed är nu 3.000 butiker öppna efter att kedjan som mest haft endast en femtedel eller 1.000 butiker i drift. Även tysk statistik visar att klädsektorn sakta börjar bättra sig. Den senaste veckan minskade försäljningen av kläder med 24 procent, vilket förstås är illa men inte lika svagt som för två veckor sedan då försäljningen rasade med 44 procent jämfört med motsvarande vecka för ett år sedan. H&M-aktien hade en stark vecka och gick klart bättre än börsgenomsnittet med en uppgång på 8 procent. 

Lättnadsrally i SBB
Man får förmoda att det var en lättad Ilija Batljan, vd och storägare i fastighetsbolaget SBB, som i onsdags tog emot beskedet att Ekobrottsmyndigheten lagt ned förundersökningen om olaglig insiderhandel. Aktien steg brant på beskedet i fredagens handel och därmed kunde den med insiderinformation om den nedlagda insiderutredningen ha gjort en bra affär. Ännu bättre affär hade den gjort som köpte SBB-aktier i samband med att Ilija Batljan anhölls. Sedan bottennoteringen den 5 maj har SBB-aktien rusat med 70 procent och är nu i stort sett tillbaka på samma nivå som innan han anhölls. 

Stora rapportrallyn hos de små ...
Veckans stora börsvinnare var två rapporterande småbolag inom konsultsektorn, nämligen Nepa inom som rådgör kring kundkännedom och Projektengagemang som sysslar med konsultverksamhet inom bland annat infrastruktur och arkitektur. Bolagens aktier rusade med 51 respektive 43 procent i veckan efter att Nepa ökat omsättningen och minskat förlusten, medan Projektengagemang trots minskad omsättning fördubblade rörelsevinsten till 26 miljoner kronor. Bägge bolagen anser dock att osäkerheten kring framtiden är stor. 

... och hos stora Scandic Hotels
Det lättade i varje fall kursmässigt också för den hårt pressade hotellkedjan Scandic Hotels efter att bolaget släppt de definitiva siffrorna för första kvartalet. Aktien steg med 7 procent på rapportdagen sedan vd Jens Mathisen sagt att rumsbeläggningen förbättrats i maj jämfört med april och spås fortsätta öka i juni efter att i april ha legat på närmast ofattbart låga 6 procent. Resultatet för det första kvartalet var dock ingen rolig läsning. Scandic Hotels redovisade en förlust på 3,3 miljarder kronor före skatt efter att ha skrivit ned bokförda värden tillföljd av coronakrisen med nästan 3 miljarder kronor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer