1515
Annons

Kursrekord för fordonsbjässen – här är veckans viktigaste händelser

Ett presidentval där börsen framstår som den verkliga vinnaren och tunga kapitalmarknadsdagar. Dessutom är statens kassa bättre än väntat. 

Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser. 

Foto:Jesper Frisk

Mindre minus än väntat för staten

Klirr i kassan är kanske att ta i när staten går back men enligt färska siffror från Riksgälden blev underskottet i oktober mindre än väntat. Utfallet på minus 36 miljarder kronor var nära 10 miljarder bättre än myndighetens egen prognos som uppdaterades för bara ett par veckor sedan. Precis som tidigare utvecklas både intäkterna och utgifterna bättre än väntat.

Den svenska statsskulden är nu uppe på strax över 1.200 miljarder kronor och kommer att fortsätta växa – särskilt om de senaste veckornas högre smittoläge och hårdare restriktioner tvingar fram mer finanspolitiska stimulanser.

 

Kronan tog revansch

Den svenska kronan hickade till i turbulensen timmarna efter att de amerikanska vallokalerna stängde natten till onsdagen. Men det visade sig vara just en tillfällig svacka innan riskaptiten kom tillbaka.

När arbetsveckan led mot sitt slut på fredagen hade kronan inte bara tagit igen den tillfälliga försvagningen utan fortsatt att stärkas mot både dollar och euro jämfört med vid veckans inledning.

Det finns skäl att tro att finansmarknaderna inte helt blåst faran över efter presidentvalet (se nedan). Men den omvärdering av kronan som pågått under större delen av året ser alltså ut att fortsätta.

 

Börsen vann valet

Det amerikanska presidentvalet har pågått i flera dagar utan att en slutgiltig segrare har kunnat koras.

Aktiemarknaden framstår ändå som den solklara vinnaren. Det må ha stormat lite i början av rösträkningen men börsen fann snabbt fotfästet igen och trots en lite svagare fredagshandel blev det en urstark vecka.

Allt är inte riktigt som vanligt. Guldpriset har fortsatt upp och oljepriset har tappat lite igen medan den amerikanska tioårsräntan är fortsatt nedpressad, tecken på att det fortfarande finns osäkerhet i marknaden. Men för börsen är det ”risk on” som gäller.

 

Fullproppad bolagsagenda

Det har mer eller mindre regnat kapitalmarknadsdagar i veckan. Kullagertillverkaren SKF passade på att höja lönsamhetsmålet och flaggade för förvärv. På den senare fronten är dock signalerna om köpsug hos Sandvik mer intressanta. Bolaget har rejäla finansiella muskler för en shoppingrunda, även justerat för avknoppningen av stålverksamheten SMT.

Veckans uppvisning från bolagen ledde också till nytt kursrekord för Volvo efter att fordonsbjässen meddelat att tunga el-lastbilar ska börja säljas redan nästa år.

Än är det inte över. Redan nästa vecka bjuder bland annat Ericsson och Investor in till kapitalmarknadsdagar.


Inflation på 70 procent och feta fingrar

Ett ”fat finger” som fick börsen att blixtkrascha, ett nytt oljeembargo mot Ryssland och en skräckinflationssiffra på 70 procent.  

Här är de några av de händelser som stack ut under veckan som gick.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan

Blixtkrasch på Stockholmsbörsen

Som om inte marknadsklimatet var nervöst nog utlöste den så kallade mänskliga faktorn en stjärnsmäll på måndagens Stockholmsbörs. Index föll plötsligt till som lägst minus 7,7 procent i morgonhandeln och utlöste handelsstopp i 26 aktier. Flera tunga aktier föll handlöst med omkring 20 procent, bland dem investmentbolaget Kinnevik. Dramat var över på en kvart och samtliga kursfall återställda. Allt visade sig vara följden av att en medarbetare hos amerikanska storbanken Citi gjort sig skyldig till ett så kallat ”fat finger”. Det är Wall Street-slang för när en order råkar matas in fel.

EU trappar upp med oljestopp

I veckan meddelade EU-kommissionen att unionen ska införa ett oljeembargo mot Ryssland. Beskedet fick oljepriset Brent att stiga 5 procent till femveckorshögsta, drygt 112 dollar. Det handlar dock inte om något tvärstopp. I stället ska embargot fasas in, för att minska de ekonomiska konsekvenserna av ett importstopp. På marginalen lär dock åtgärden bli ytterligare ett tillväxtsänke. För Ryssland blir det förhoppningsvis mer kännbart, även om olja är lättare än gas att sälja till andra köpare. Ett frågetecken är hur Ungerns vägran att vara med på tåget ska hanteras. Den troligaste lösningen är genom någon typ av undantag.

SAS tappar höjd

Den 29 april varnade SAS för att bolagets nya sparplan går trögt och att ”betydande mängder av nytt eget kapital” behövs. Den redan svårt sargade aktien är ned 10 procent sedan dess. I veckan blev hotet om en pilotstrejk akut, efter strandade förhandlingar. En ny strejk vore sista spiken i kistan för flygbolaget, hotar vd Anko van der Werff internt. Samtidigt försöker ordförande Carsten Dilling tona ned riskerna. Klart är i alla fall att såväl svenska politiker som största privata ägaren Wallenbergsfären signalerar iskallt intresse för ännu fler kapitaltillskott.

Turkiets facit förskräcker 

Vad händer om man struntar i inflationsrisker och räntehöjningar för att istället elda på ekonomin lite till? Är det så himla farligt? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, känd för att sparka centralbankschefer som inte lyder, deklarerade i december att investeringar och sysselsättning är bättre vapen mot inflationen än räntehöjningar. När land efter land började prata åtstramningar i höstas sänkte Turkiets centralbank CBRT istället räntan från 19 till 14 procent. Nu kommer konsekvenserna. Den redan svaga liran har rasat ytterligare 45 procent mot dollarn sedan i september och veckans inflationssiffra för april rapporterades till 70 procent. Pristrycket har därmed skenat från omkring 20 procent i årstakt i slutet av fjolåret.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?