Annons

Kursrekord för fordonsbjässen – här är veckans viktigaste händelser

Ett presidentval där börsen framstår som den verkliga vinnaren och tunga kapitalmarknadsdagar. Dessutom är statens kassa bättre än väntat. 

Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser. 

Foto:Jesper Frisk

Mindre minus än väntat för staten

Klirr i kassan är kanske att ta i när staten går back men enligt färska siffror från Riksgälden blev underskottet i oktober mindre än väntat. Utfallet på minus 36 miljarder kronor var nära 10 miljarder bättre än myndighetens egen prognos som uppdaterades för bara ett par veckor sedan. Precis som tidigare utvecklas både intäkterna och utgifterna bättre än väntat.

Den svenska statsskulden är nu uppe på strax över 1.200 miljarder kronor och kommer att fortsätta växa – särskilt om de senaste veckornas högre smittoläge och hårdare restriktioner tvingar fram mer finanspolitiska stimulanser.

 

Kronan tog revansch

Den svenska kronan hickade till i turbulensen timmarna efter att de amerikanska vallokalerna stängde natten till onsdagen. Men det visade sig vara just en tillfällig svacka innan riskaptiten kom tillbaka.

När arbetsveckan led mot sitt slut på fredagen hade kronan inte bara tagit igen den tillfälliga försvagningen utan fortsatt att stärkas mot både dollar och euro jämfört med vid veckans inledning.

Det finns skäl att tro att finansmarknaderna inte helt blåst faran över efter presidentvalet (se nedan). Men den omvärdering av kronan som pågått under större delen av året ser alltså ut att fortsätta.

 

Börsen vann valet

Det amerikanska presidentvalet har pågått i flera dagar utan att en slutgiltig segrare har kunnat koras.

Aktiemarknaden framstår ändå som den solklara vinnaren. Det må ha stormat lite i början av rösträkningen men börsen fann snabbt fotfästet igen och trots en lite svagare fredagshandel blev det en urstark vecka.

Allt är inte riktigt som vanligt. Guldpriset har fortsatt upp och oljepriset har tappat lite igen medan den amerikanska tioårsräntan är fortsatt nedpressad, tecken på att det fortfarande finns osäkerhet i marknaden. Men för börsen är det ”risk on” som gäller.

 

Fullproppad bolagsagenda

Det har mer eller mindre regnat kapitalmarknadsdagar i veckan. Kullagertillverkaren SKF passade på att höja lönsamhetsmålet och flaggade för förvärv. På den senare fronten är dock signalerna om köpsug hos Sandvik mer intressanta. Bolaget har rejäla finansiella muskler för en shoppingrunda, även justerat för avknoppningen av stålverksamheten SMT.

Veckans uppvisning från bolagen ledde också till nytt kursrekord för Volvo efter att fordonsbjässen meddelat att tunga el-lastbilar ska börja säljas redan nästa år.

Än är det inte över. Redan nästa vecka bjuder bland annat Ericsson och Investor in till kapitalmarknadsdagar.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?