1515
Annons

Kurskollaps, jätteaffär och regeringskris – veckans viktigaste nyheter

Kurskollaps för Evolution, jätteaffär för Ericsson och en Riksbank som nu ser räntehöjningen vid horisonten. Dessutom en regeringskris på hemmaplan.
Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter. 

Foto:TT

Riksbanken: höjning vid horisonten

Riksbankens chef Stefan Ingves.
Riksbankens chef Stefan Ingves.Foto:Jesper Frisk

För första gången sedan coronakrisen signalerar Riksbanken något annat än nollränta ända bort till prognoshorisonten. Sveriges första räntehöjning ovan noll sedan 2014 infaller i slutet av 2024, enligt den uppdaterade räntebanan från Stefan Ingves med kollegor. Ett litet steg i stramare riktning var också beskedet att portföljen av stödköpta obligationer ska börja minska i storlek under 2023. Den redan höga inflationen ska stiga ytterligare i närtid enligt Riksbankens försiktigt uppreviderade prognos, men bedöms fortsatt gå mot betydande avkylning på något halvårs sikt.

Ericsson i köptagen

Börje Ekholm, vd för Ericsson.
Börje Ekholm, vd för Ericsson.Foto:Lars Schröder/TT

Telekomjätten Ericssons superförvärv av molnkommunikationsbolaget Vonage, konkurrent till svenska Sinch, fick tummen ned av börsen. Aktien föll sammanlagt omkring 6 procent under handelsveckans två första dagar, och har inte återhämtat fallet. En diffus industrilogik och prislappen 55 miljarder kronor, den största i bolagets historia och motsvarande nästan hela nettokassan, avskräcker. Det gör också Ericssons minst sagt svaga meriter när det gäller stora bolagsförvärv. 2006-2016 nettoköpte Ericsson bolag för nära 70 miljarder, men hade också bortåt 60 miljarder i omstruktureringskostnader, enligt en beräkning Di gjorde 2018.

Evolution på rött

Foto:@imageAuthorName

Föregående veckas småsmisk från marknaden för livekasinobolaget Evolution förvandlades denna vecka till storstryk. Aktien föll som mest drygt 18 procent på torsdagen. En analys från ABG påpekade bland annat att svarta och grå marknader är motorn bakom bolagets fenomenala tillväxt. På en månad har årets uppgång för aktien reducerats från omkring 85 procent till mindre än 20. Evolution har anmälts anonymt till spelmyndigheten i New Jersey för att ta emot betalningar från spelare i av USA svartlistade länder som Sudan, Syrien och Iran, något bolaget tillbakavisar.

Vilken regeringskris?

Foto:Pontus Lundahl/TT

Två gröna partier försåg politikens superonsdag med varsin oväntad twist. C stöttade en S-MP-regering men nobbade dess budget. MP hoppade därefter av sagda regering. Efter sju timmar som vald men inte tillträdd statsminister begärde Magdalena Andersson därför avsked igen. En ny votering om en renodlad S-regering väntar kommande måndag. Historiskt stökigt alltså. Men marknaden gäspar, sett till de marginella reaktionerna i kronan och den tioåriga statsobligationsräntan. Högt politiskt spel underlättas möjligen av starka statsfinanser. Om Sveriges offentliga skuld på låga 40 procent av BNP istället liknat Frankrikes nära 120, hade marknadens dom sannolikt varit hårdare.


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?