1515
Annons

Krigshotet sätter skräck i börsen – veckans viktigaste nyheter

Krigshotet i Ukraina ger börsen skrämselhicka. Vi lägger en dramatisk börsvecka till handlingarna där flera bolag åkt på stora kursras. Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna. 

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.Foto:Alexei Nikolsky

Krigsoron skakar om

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.Foto:Alexei Nikolsky

Lite hopp men mest förtvivlan präglade marknadens oro för en eskalering i konflikten mellan Ryssland och Nato. Börsras på måndagen och rekyl på tisdagen följdes av nya humörvsvängningar i takt med nyhetsflödet. USA-varningar för en nära förestående rysk attack växlade ömsom med signaler om förhandlingsvilja, toppmöten på löpande band liksom motsägelsefulla budskap om trupprörelser. Artillerield i östra Ukraina mellan rysstrogna rebeller och nationella styrkor ökade spänningarna ytterligare. Ett facit för stigande oro är att börsen sedan månadsskiftet backat över 5 procent och guldpriset klättrat närmare 6.

Nya skandaluppgifter fällde Ericsson

Börje Ekholm, vd för Ericsson.
Börje Ekholm, vd för Ericsson.Foto:Jack Mikrut

Veckans Stockholmsbörs pressades också av alldeles egna hembakade skäl. Indextunga Ericssons aktie rasade dryga 14 procent på onsdagen. Telekomjätten släppte på tisdagskvällen slutsatser från en tre år gammal internutredning kring misstänkt korrupta manövrar i Irak under åren 2011-2019. Bland annat misstänks pengar ha betalats till terrorrörelsen IS för att få transportera telekomutrustning. Så sent som 2019 betalade bolaget 10 miljarder kronor i USA-böter för en helt annan mutaffär. Men kursraset var en överreaktion tyckte småspararna hos nätmäklaren Nordnet, där Ericsson var onsdagens mest nettoköpta aktie.

Flera tunga kursfall

SAS-aktien rasade i veckan.
SAS-aktien rasade i veckan.Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery

Fler stora och små bolag agerade sänke på Stockholmsbörsen. Mobilspelföretaget Stillfront och molnkommunikationsbolaget Sinch mötte skepsis mot förmågan att växa organsikt. Stillfronts aktie föll 17 procent på onsdagens rapport och Sinch hade sin sämsta börsdag någonsin när torsdagens bokslut möttes av 23 procents kursslakt. Även medicinteknikbolaget Vitrolife rapportrasade med 17 procent på onsdagen efter fallande vinst och pressad marginal. Flygbolaget SAS aktie störtade också hela 20 procent på onsdagen efter att norska DNB Markets i en analys varnat för en snabbt sinande kassa och behov av en snar rekonstruktion .

Mildrad ränteskräck

Fed-chefen Jerome Powell.
Fed-chefen Jerome Powell.Foto:Andrew Harnik

En monsterhöjning om 0,5 procentenheter från den amerikanska centralbanken Fed i mars var i det närmaste fullt inprisad i marknaden i förra veckan. På fredagen hade prissättningen dalat till mindre än 40 procents sannolikhet. I och med onsdagens protokoll från senaste Fedmötet kom farhågor om fler hökaktiga signaler på skam. Mötet hölls förvisso innan den senaste överraskande starka inflationssiffran, men denna vecka har också Ukrainaoron lagt viss sordin på förväntningarna kring centralbankernas höjningsiver. USA:s 10-årsränta föll tillbaka en bra bit under 2 procent, till omkring 1,93 på fredagen.


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?