1515
Annons

Kraschade aktien dubblad – knepet som får allt att flyga

Hårt trängda börsbolag vid ruinens brant ställs inför två alternativ till den hotande undergången: Att bli fastighetsbolag, eller att bli förvärvskonglomerat.

Klädbolaget Wesc fastnade för det senare och aktien rusade på beskedet under måndagen.

Kraschade modebolaget Wesc, med storägare Per Gessle, ska stöpa om sig och bli ett förvärvskonglomerat.
Kraschade modebolaget Wesc, med storägare Per Gessle, ska stöpa om sig och bli ett förvärvskonglomerat.Foto:Di/TT

Den som är tillräckligt gammal att minnas tiden före finanskrisen 2008 vet att det fanns en period där klädbolagen var högsta börsmode och sektorn stekhet. Köparna slogs om Lindex och RNB betalade 2,2 miljarder kronor för aktierna i klädkedjan JC. 

Sektorn återfick aldrig sin fulla stjärnglans efter börskraschen och när nya digitala utmanare ritade om industristrukturen under 2010-talet fick traditionella modehandlare en välbefogad krisstämpel. Men precis som flera kraschade it-bolag från millennieskiftets börsyra använts som skal för nya mer framgångsrika verksamheter, stöps de små klädbolagen nu om, ett efter ett.

Di har tidigare uppmärksammat hur Odd Molly trollar fram eget kapital i sin fastighetsrörelse genom aggressiva uppvärderingar och kedjebrevsliknande nyemissioner. Under måndagen stod det klart att Wesc stöper om sig själv till Vestum VESTUM +2,64% Dagens utveckling : ett förvärvskonglomerat med inriktning på byggsektorn. 

Ny verksamhet, nytt namn och ny huvudägare i form av avfallsentreprenören Conny Ryk – allt till priset av massiv utspädning, när nya aktier trycks till kursen 2,31 kronor. Något som popkungen Per Gessle och andra befintliga ägare antagligen kan tugga i sig, eftersom aktien mer än dubblades på beskedet. 

Dels köper Wesc saneringsföretaget Sanera av Conny Ryk och dels förvärvas stängselmontören Skandinaviska Områdesskydd och dess underleverantör Kenit.

De förvärvade bolagen omsatte 167 Mkr under fjolåret och presterade ett rörelseresultat på 23 Mkr på ebita-nivå. Efter måndagens kursdubbling värderas den nya rörelsen till omkring 19 gånger rörelseresultatet.

En förvärvsstrategi tycks kunna få nästan vad som helst att flyga. Förvärvskonglomeratet, och den notoriska verksamhetsbytaren, Stockwik STWK -3,31% Dagens utveckling Förvaltning är efter uppgången på 370 procent en av Stockholmsbörsens absolut största vinnare under det än så länge unga 2020-talet. Att stapla förvärv på förvärv kan givetvis öka rapporterad omsättning och resultat, men frågan som också måste besvaras är: ”till vilket pris?”

Ett försök att utläsa avkastningen på räntekrävande kapital sätter frågetecken för om verksamheten förtjänar att beskrivas som ”meningsfullt värdeskapande”. I ljuset av det framstår värderingen av Stockwik som överförfriskad.

Alla som hoppar på förvärvskonglomeratståget kommer inte att ”bli ett nytt Lifco.”

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Elprisstödet kan göra alla missnöjda

Risken är låg för att Elisabeth Svantesson gör en Kwasi Kwarteng. Ändå finns lärdomar att dra från britternas budgetfiasko. Men den svåraste nöten att knäcka när den ekonomiska politiken utformas blir hur elprisstödet ska se ut.

Elisabeth Svantesson (M) och riksbankschef Stefan Ingves.
Elisabeth Svantesson (M) och riksbankschef Stefan Ingves.Foto:Jesper Frisk/Paul Wennerholm

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera