1515
Annons

”Kräm” på börsen i augusti och ivrigt krattande från börsjätte

Oljepriset rusar igen efter fallet för ett par veckor sedan. En grekisk-svensk författare klargör att det blir kräm på Stockholmsbörsen den 31 augusti. I norra Sverige har en långdragen strid avgjorts av regeringen och korruptionstyngda Ericsson försöker kratta för en lugn årsstämma.

Här är händelserna som gjorde avtryck under veckan.

Börje Ekholm, vd Ericsson.
Börje Ekholm, vd Ericsson.Foto:Martina Huber

Nytt oljeprisrally

Oljepriset har fortsatt vara mycket volatilt och det kraftiga oljeprisfallet från i början av mars, när de oljeproducerande länderna sade sig vara villiga att öppna kranarna för att lindra bristen, kom på skam. De senaste två veckorna har oljepriset rusat med nästan 20 procent och noteras nu bara 10 dollar under årets toppnivå. För oljebolag likt Enquest – som i torsdags presenterade sitt bokslut och blev en av veckans börsvinnare med en uppgång på 12 procent – är oljeprisrallyt goda nyheter. För övriga bolag och privatpersoner är det ett bekymmer eftersom det leder till prisuppgångar som gör att övrig konsumtion i samhället drabbas. 

Mera kräm på börsen

Efter tre års hårt lossningsarbete föreslog Sandviks styrelse i onsdags att bolagets vagga, stålaffären, delas ut till aktieägarna. Håll koll på:
- Första handelsdag: 31 augusti om stämman okejar den 27 april.
- Värde: Ca 10 miljarder kronor med SSAB:s multipel på medelvinsten 2019-2021.
- Rådet från Sandviks vd: Behåll aktierna, affären är underskattad.
Bolagets nya namn: Alleima, en mix av ”alei”, en äldre version av alloy, legering på svenska, och material. Men när Di knappade in ”alleima” i Googles översättningsprogram kom det grekiska ordet för ”förlust”. Inte nog med det. På börsen är frimärksaktier högriskplaceringar som bara kostar några kronor. På finska betyder ”leima” just frimärke. Tur att i alla fall Google har fel då och då. En konsultation med författaren Theodor Kallifatides ger vid handen att alleima inte betyder förlust på grekiska – utan kräm.

Ericsson bäddar för lugn bolagsstämma

Ericsson kallade i veckan till ett högst ovanligt telefonmöte med ägare, investerare och media inför tisdagens bolagsstämma för en efterlängtad genomgång av bolagets korruptionshärvor som har väckt amerikanska myndigheters intresse. Genom detta förmöte hoppas Ericsson att stämman ska bli en lugn tillställning. Det är långt ifrån säkert att Ericssons plan gick i lås. Tvärtom är sannolikheten stor att den blir årets mest uppmärksammade eftersom det fortfarande är osäkert hur stora ägare ser på styrelsens och vd Börje Ekholms ansvar för den uppkomna situationen. 

Ja till gruvbrytning

I veckan fick Spotlightnoterade gruvbolaget Beowulf Mining tillstånd att påbörja brytning i Kallak i Jokkmokk efter att tillståndsprocessen tidigare förhalats. För Beowulf Mining-aktien blev det en kortvarig glädje. Aktien rusade på tisdagen föll tillbaka lika mycket på onsdagen. Om det blir en gruva i slutändan återstår att se, men beslutet är en scenförändring jämfört hur restriktivt Sverige tidigare sett på nya gruvprojekt. I en osäker värld är det mycket viktigt att Sverige ser till att i mindre grad än tidigare förlita sig på importerade råvaror. Därför är Kallakbeslutet på lång sikt ett bra besked. 


En dålig vecka för bredden på börsen

Att Swedish Match blir amerikansk är en tråkig nyhet för Stockholmsbörsen. 

Men vi kan i alla fall vara glada att vi inte har bitcoin som valuta.

Det är några av insikterna från veckan som gick.

Foto:Pressbild; TT

Pierce e-handelsvurpa
För drygt ett år sedan börsnoterades Pierce på Stockholmsbörsen, en e-handlare inom motorcykelsport och tillhörande kläder. I samband med noteringen tog bolaget in 350 miljoner kronor i externt kapital. Nu, ett drygt år senare, äskar bolaget nya 350 Mkr. Detta efter att kassaflödet de senaste kvartalen försvagats kraftigt till följd av svag försäljning och ökat varulager, vilket tillsammans med hög skuldsättning är en giftig kombination. Aktien har i år tappat 70 procent och nyemissionskursen lär snarare hamna på 15 kronor än de 68 kronor som aktierna senast tecknades till vid börsnoteringen. Aj.

Instabil valuta
Kryptovalutorna har haft några mycket jobbiga dagar. Den mest välkända, bitcoin, har de senaste tio dagarna tappat nästan 20 procent av sitt värde och handlas nu kring 308.000 kronor jämfört med 580.000 kronor när hajpen var som störst i november i fjol. De som såg kryptovalutor som ett tänkbart alternativ till pengar ska vara glada att det inte hann infrias. Dagens höga inflationstakt på vanliga pengar är en västanfläkt jämfört med hur inflationsstatistiken hade utvecklats med bitcoin som underliggande betalningsmedel. 

Swedish Match blir US Snuff
Torsten Kreugers gamla tändsticksbolag ser ut att bli amerikanskt genom veckans 160-miljardersbud från tobaksjätten Philip Morris International. Det har genom årens skrivits många analyser och artiklar om att Philip Morris är en trolig köpare av Swedish Match, även om de allra mest intensiva spekulationerna avtog när bolaget avslutade samarbetet på den asiatiska marknaden för några år sedan. Affären är begriplig eftersom det inte är lätt att hitta bolag i tobakssektorn som visar den tillväxt Swedish Match har i USA med Zyn, som uppfann marknaden för nikotinsnus utan tobak. För börsen är det dåligt för bredden att ännu ett stabilt och konjunkturokänsligt storbolag med gott kassaflöde försvinner efter att Ica också blev uppköpt ifjol. 

Inget Natolyft för Saab
I veckan stod det alltmer klart att Sverige i närtid, kanske redan på måndag, kommer att ansöka om medlemskap i Nato efter att Finland slutgiltigt bestämt sig och försvarsutskottet presenterat sin försvarsanalys. För årets stora kursvinnare, försvarskoncernen Saab, skapade inte nyhetsflödet några nya kursframgångar. Saabaktien tillhörde den minoritet aktier som i stället backade i veckan. På längre sikt är det troliga Natomedlemskapet dock mycket positivt för Saab, även om det gäller att inte ha för stora kortsiktiga förväntningar. Försvarsinköp av nya leverantörer inte är något som sker över en natt. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?