1515
Annons

Köplusten växer under ytan – ”kan ge en tillväxtimpuls”

Återhämtningen ser svagare ut än för bara en månad sedan. Orsaken är den andra smittovågen. Men under ytan byggs konsumtionsmusklerna upp.

 

Den senaste månaden har i princip hela Europa drabbats av ny omgång smitta. Några totala nedstängningar ser vi ännu inte men restriktionerna har blivit fler och oron större. Det sätter käppar i hjulet för den ekonomiska återhämtningen.

”Utsikterna inte bara för innevarande kvartal utan för hela det första halvåret nästa år är lite mörkare nu än de var bara för en månad sedan”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i Di-podden Makrorådet. 

Om det fram till nu har gått snabbare än befarat kan det snart bli dags att i stället justera ned de ekonomiska prognoserna.

”Återhämtningen hittills har varit bättre än de flesta hade trott men utsikterna för 2021 ser nu lite sämre ut än de gjorde för 1–2 månader sedan. Den bästa bedömningen är nog att vi får leva med det här lite längre än vad vi tidigare trott. Många i gemen, också prognosmakare, hade nog tänkt sig att det skulle lätta med restriktioner och annat kring årsskiftet.”

Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard håller med och tror att det kommer att leda till mer stimulanser från såväl ECB som finanspolitiken. Men hon noterar också att restriktioner och oro har gjort att sparandet har gått upp.

”Vi har sett ett enormt ofrivilligt sparande när man inte haft en chans att gå ut och konsumera”. 

När antingen ett vaccin eller mer effektiva behandlingsmetoder finns på plats kan de här uppdämda resurserna ge ett rejält lyft till tillväxten.

”Kontobalanser ligger nu på 12,5 procent av global BNP, det är fem gånger större än normalt. Det är ett slags latent stimulans som vi inte riktigt ser och som kan ge en tillväxtimpuls längre fram”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?