Hoppa till innehållet

Annons

Köplusten växer under ytan – ”kan ge en tillväxtimpuls”

Återhämtningen ser svagare ut än för bara en månad sedan. Orsaken är den andra smittovågen. Men under ytan byggs konsumtionsmusklerna upp.

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Den senaste månaden har i princip hela Europa drabbats av ny omgång smitta. Några totala nedstängningar ser vi ännu inte men restriktionerna har blivit fler och oron större. Det sätter käppar i hjulet för den ekonomiska återhämtningen.

”Utsikterna inte bara för innevarande kvartal utan för hela det första halvåret nästa år är lite mörkare nu än de var bara för en månad sedan”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i Di-podden Makrorådet. 

Om det fram till nu har gått snabbare än befarat kan det snart bli dags att i stället justera ned de ekonomiska prognoserna.

”Återhämtningen hittills har varit bättre än de flesta hade trott men utsikterna för 2021 ser nu lite sämre ut än de gjorde för 1–2 månader sedan. Den bästa bedömningen är nog att vi får leva med det här lite längre än vad vi tidigare trott. Många i gemen, också prognosmakare, hade nog tänkt sig att det skulle lätta med restriktioner och annat kring årsskiftet.”

Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard håller med och tror att det kommer att leda till mer stimulanser från såväl ECB som finanspolitiken. Men hon noterar också att restriktioner och oro har gjort att sparandet har gått upp.

”Vi har sett ett enormt ofrivilligt sparande när man inte haft en chans att gå ut och konsumera”. 

När antingen ett vaccin eller mer effektiva behandlingsmetoder finns på plats kan de här uppdämda resurserna ge ett rejält lyft till tillväxten.

”Kontobalanser ligger nu på 12,5 procent av global BNP, det är fem gånger större än normalt. Det är ett slags latent stimulans som vi inte riktigt ser och som kan ge en tillväxtimpuls längre fram”, säger hon.

Innehåll från AdeccoAnnons

Så täcks kompetensbehovet för den gröna omställningen

Malin Persson, VD, och Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan, på Adecco Group Sverige.
Malin Persson, VD, och Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan, på Adecco Group Sverige.

Svensk industri, i synnerhet i Norrland, skriker efter kompetens för att klara de pågående industrisatsningarna inom den gröna omställningen.

– Ska det lyckas måste företagen börja se potential och förmåga snarare än vilken erfarenhet man har, säger Malin Persson, VD Adecco Group Sverige.

En historiskt stor satsning på fossilfri industri växer just nu fram i Norrland där framför allt stål- och gruvindustri ställer om mot en mer hållbar produktion. Hundratals miljarder investeras i ny produktion och infrastruktur. Behovet av arbetskraft med olika typer av kompetens är stort och kommer att öka än mer i framtiden.

– Den gröna omställningen är den största förändringen av arbetsmarknaden i modern tid. Det kräver nya lösningar och tankesätt, säger Malin Persson, VD Adecco Group Sverige.

Adecco Group levererar HR-lösningar och är ett av världens största rekryterings- och bemanningsföretag. Man arbetar just nu intensivt med att hjälpa till att täcka kompetensbehovet i Norrland. En uppskattning är att ungefär 100 000 människor kommer att flytta bara till Västerbotten de kommande åren. 

– Vi har bland annat inlett ett väldigt spännande samarbete med ett stort industriföretag i norr där vi genom kontakter med våra kollegor i andra delar av Europa flyttar personal till norra Sverige för att lösa den kompetensbrist som inte kan lösas lokalt, säger Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan på Adecco Group Sverige, och fortsätter: 

– Här har vi en unik lösning i branschen, där vi kan nyttja vår globala styrka.

Adecco satsar på att rekrytera inom Sverige

Förutom att locka människor från Europa att flytta till Sverige vill Adecco också locka svenskar att flytta norrut. Nyligen lanserades projektet Välkommen till Norrland, som genom berättelser och annonser ska locka fler människor att flytta dit jobben finns.

– Genom att satsa på att få människor att flytta och etablera sig norrut testar vi nya vägar och skapar fler förutsättningar till matchningar på den gröna arbetsmarknaden, säger Fredrik Åberg.

Och det är inte bara teknisk kompetens som behövs. Även offentlig sektor och andra delar av samhällssektorn kommer att behöva rekrytera i takt med att befolkningen växer.

Bredda synen på kompetens är nyckeln

För att klara av att möta kompetensbristen kommer samhället att behöva utnyttja och söka kompetens i hela befolkningen, inte minst bland nyanlända. 

– Rekryterings- och bemanningsbranschen är ganska konservativ, och man kräver svenska och engelska i tal och skrift. Här vill vi utmana och se bortom de traditionella sätten att rekrytera. Man måste fråga sig vad man egentligen behöver för att klara en arbetsuppgift och hur snabbt man kan lära sig det, säger Malin Persson. 

– Både rekryteringsbranschen och företagen måste tänka bredare. Det sker ett stort kompetensslöseri när vi inte lyckas inkludera alla grupper på arbetsmarknaden, avslutar hon.

Läs mer på: www.adecco.se/valkommen-till-norrland/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adecco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera