Annons

”Konstigt fönster just nu att höja räntan”

Trots svagare konjunktur och en inflation under målet är det mycket möjligt att Riksbanken håller fast vid planen att höja räntan vid årsskiftet. Det säger Anna Öster och Claes Måhlén i Makrorådet.

Anna Öster och Claes Måhlén i Makrorådet.
Anna Öster och Claes Måhlén i Makrorådet.Foto:Jesper Frisk

Osäkerheten är stor inför torsdagens räntebesked. Ska Riksbanken fortsatt signalera höjning kring årsskiftet eller gör höstens dystra konjunktursignaler att Riksbanken skjuter på planerna?

”Jag hör till dem som tycker att räntan redan borde ha höjts. Men det är ett konstigt fönster just nu att höja räntan. Man skulle i så fall gå emot de allra flesta andra centralbanker och det är också uppenbart att ekonomin är på väg att svalna av. Osäkerheten gäller hur snabbt den svalnar”, säger Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster i Di-podden Makrorådet.

Hon tror ändå att Riksbanken mycket väl kan hålla fast vid sin räntebana.

”Riksbanken brukar inte vara så snabb att svänga. De har också några saker de kan ta fasta på. Inflationen i september var inte överraskande svag. De kan också peka på att skepsisen till att arbetsmarknaden verkligen är så svag som den officiella statistiken visat verkar ha varit rätt. Det finns några halmstrån så det är inte alls omöjligt att de håller fast vid höjningen. Det skulle kunna kombineras med att de nollar banan längre fram.”

Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén tror inte på det senare.

”En platt räntebana tror jag ligger ganska långt bort för Riksbanken. Orsaken är att Stefan Ingves är väldigt förtjust i att varna hushållen för att räntorna kommer att stiga längre fram.”

Han tycker att Riksbanken har försatt sig i en knepig situation genom att trycka så pass hårt på att räntan ska höjas kring årsskiftet. 

”Som Anna är inne på är det feltajmat. Det märkligaste är att Riksbanken inte riktigt säger varför räntan ska höjas. Det naturliga hade varit att hänvisa till normalisering, att det finns vissa poänger med att komma upp till noll. Men när man lyssnar på Stefan Ingves i alla fall är det konjunktur och inflationsutsikter som ligger bakom. Det är rätt uppenbart att båda de försämras. Man kan också lägga till att inflationsförväntningarna har tickat ned. Det blir med andra ord svårt med pedagogiken.”

Ändå tror även Claes Måhlén att det mycket väl kan bli en repris på september-beskedet.

”Vi är också inne på att de kommer att hålla fast vid i princip samma kommunikation och räntebana som i september och därmed lite grann trotsa konjunkturutsikterna. Sedan tror vi inte att de till slut kommer att göra slag i saken eftersom vi räknar med ytterligare försämringar i utsikterna fram till decembermötet.”

Anna Öster föreslår ett kommunikativt Alexanderhugg.

”Jag tycker att det hade varit fullt rimligt att säga att det är nivån som ska rättas till, även om konjunkturen inte talar för en höjning.”


Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?