1515

”Konstigt fönster just nu att höja räntan”

Trots svagare konjunktur och en inflation under målet är det mycket möjligt att Riksbanken håller fast vid planen att höja räntan vid årsskiftet. Det säger Anna Öster och Claes Måhlén i Makrorådet.

Anna Öster och Claes Måhlén i Makrorådet.
Anna Öster och Claes Måhlén i Makrorådet.Foto:Jesper Frisk

Osäkerheten är stor inför torsdagens räntebesked. Ska Riksbanken fortsatt signalera höjning kring årsskiftet eller gör höstens dystra konjunktursignaler att Riksbanken skjuter på planerna?

”Jag hör till dem som tycker att räntan redan borde ha höjts. Men det är ett konstigt fönster just nu att höja räntan. Man skulle i så fall gå emot de allra flesta andra centralbanker och det är också uppenbart att ekonomin är på väg att svalna av. Osäkerheten gäller hur snabbt den svalnar”, säger Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster i Di-podden Makrorådet.

Hon tror ändå att Riksbanken mycket väl kan hålla fast vid sin räntebana.

”Riksbanken brukar inte vara så snabb att svänga. De har också några saker de kan ta fasta på. Inflationen i september var inte överraskande svag. De kan också peka på att skepsisen till att arbetsmarknaden verkligen är så svag som den officiella statistiken visat verkar ha varit rätt. Det finns några halmstrån så det är inte alls omöjligt att de håller fast vid höjningen. Det skulle kunna kombineras med att de nollar banan längre fram.”

Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén tror inte på det senare.

”En platt räntebana tror jag ligger ganska långt bort för Riksbanken. Orsaken är att Stefan Ingves är väldigt förtjust i att varna hushållen för att räntorna kommer att stiga längre fram.”

Han tycker att Riksbanken har försatt sig i en knepig situation genom att trycka så pass hårt på att räntan ska höjas kring årsskiftet. 

”Som Anna är inne på är det feltajmat. Det märkligaste är att Riksbanken inte riktigt säger varför räntan ska höjas. Det naturliga hade varit att hänvisa till normalisering, att det finns vissa poänger med att komma upp till noll. Men när man lyssnar på Stefan Ingves i alla fall är det konjunktur och inflationsutsikter som ligger bakom. Det är rätt uppenbart att båda de försämras. Man kan också lägga till att inflationsförväntningarna har tickat ned. Det blir med andra ord svårt med pedagogiken.”

Ändå tror även Claes Måhlén att det mycket väl kan bli en repris på september-beskedet.

”Vi är också inne på att de kommer att hålla fast vid i princip samma kommunikation och räntebana som i september och därmed lite grann trotsa konjunkturutsikterna. Sedan tror vi inte att de till slut kommer att göra slag i saken eftersom vi räknar med ytterligare försämringar i utsikterna fram till decembermötet.”

Anna Öster föreslår ett kommunikativt Alexanderhugg.

”Jag tycker att det hade varit fullt rimligt att säga att det är nivån som ska rättas till, även om konjunkturen inte talar för en höjning.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?