1515
Annons

Kinas problem växer sig allt större

Kinas investeringar, industriproduktion och detaljhandelsförsäljning växte alla långsammare än väntat i juli. Och centralbanken sänkte överraskande räntan. Det är de senaste i en rad tecken på att landets ekonomi har stora problem.

Foto:Ng Han Guan

Veckan inleddes med dystra nyheter från Kina. Landets statistikmyndighet meddelade på måndagen att industriproduktionen i juli ökade med 3,8 procent i årstakt, omsättningen i detaljhandeln med 2,7 procent och att investeringar i fasta tillgångar under januari-juli växte med 5,7 procent från motsvarande period i fjol. I samtliga fall var utfallen svagare än väntat.

När det gäller detaljhandeln innebar juliutfallet att uppgången sedan vårens omfattande nedstängningar bröts. Och som framgår av grafiken är tillväxttakten långtifrån de nivåer som gällde innan pandemin.

Dessutom sjönk bostadspriserna för tredje månaden på raken. Som plåster på såren sjönk arbetslösheten till 5,4 procent från 5,5 procent i juni. Det sistnämnda ändrar dock inte bilden av att Kina är en ekonomi med stora problem.

En bekräftelse på det är att centralbanken på måndagen överraskande meddelade att en viktig styrränta sänks till 2,75 procent från 2,85 procent. Även tidigare under året har centralbanken infört olika lättnader av teknisk karaktär. Syftet är inte att få upp inflationen. Visserligen ökade priserna i juli med måttliga 2,7 procent men väntas senare i år stiga över målet på 3 procent.

Lättnaderna handlar i stället om att via kreditkanalen hålla tillväxten under armarna. Efter BNP-nedgången med 2,6 procent under det andra kvartalet är tillväxtmålet på 5,5 procent för 2022 långt borta. Många bedömare har den senaste tiden justerat ned sina prognoser till tal ned emot 3 procent.

Det mesta talar för att ytterligare nedjusteringar kommer. En orsak är de omskrivna problemen med den högt belånade fastighetssektorn. Troligen ser regimen till att en regelrätt finanskris kan undvikas, men eftersom sektorn med intilliggande branscher står för uppemot en fjärdedel av ekonomin är den ett rejält sänke. 

Den minst lika omskrivna covid-politiken är en annan huvudvärk. Antalet fall ökar igen och några större förändringar i hanteringen syns inte till. Med hösten i antågande innebär det stor risk för nya nedstängningar, med fortsatt svag konsumtion i kölvattnet.

Kina är världens näst största ekonomi och inbromsningen där påverkar ofrånkomligen den globala ekonomin negativt. Å andra sidan skulle det kunna lätta lite på pristrycket eftersom efterfrågan på inte minst rå- och insatsvaror sjunker. Tyvärr finns också risken att nya nedstängningar gör att problemen med leveranskedjorna återigen förvärras.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Välbehövt besked om rätt väg i spartider

Efter besvikelsen under första kvartalet har Clas Ohlson nu visat starka försäljningssiffror två månader i rad. Prylkedjan tycks ha navigerat rätt i det svåra marknadsklimatet och erbjuder ett sortiment som kunderna efterfrågar. 

Foto:Johan Jeppsson/Bloomberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera