1515
Annons

Kaos i Swedbank och jubel i H&M – här är veckans viktigaste nyheter

Veckan har dominerats totalt av kaoset i Swedbank. Här följer en snabbrepris av alla osannolika turer. Men det har även hänt andra stora saker på börsscenen.

Karl-Johan Persson fick se H&M rusa på börsen medan Birgitte Bonnesen fick sparken från Swedbank.
Karl-Johan Persson fick se H&M rusa på börsen medan Birgitte Bonnesen fick sparken från Swedbank.Foto:TT/Amanda LIndgren

Fortsättning följer i Swedbank SWED A +0,47% Dagens utveckling
En osannolik vecka i Swedbank är över som kröntes med att vd Birgitte Bonnesen fick sparken en timme före bolagsstämman. Veckan är över men inte turbulensen kring Swedbank. Så länge bolaget obstruerar kontakten med myndigheter likt EBM och så länge det inte är utrett vad Swedbank har sagt och inte sagt till amerikanska finansmyndigheter lär följetongen fortsätta. 

Först när eller rättare sagt om Swedbank får grönt ljus från myndigheter i Sverige, Baltikum och USA kan faran för aktieägarna sägas vara helt över och vägen dit kräver fortsatta förändringar, inte minst i styrelsen. 

Börsens nya tv-bolag
I veckan berikades Stockholmsbörsen med ett nytt bolag när MTG:s avknoppning av tv-bolaget Nordic Entertainment, Nent, slutfördes. Avknoppningen blev inledningsvis en bra affär för aktieägarna eftersom de två börsbolagen MTG och Nent var och en för sig tillsammans värderades 2 procent högre än MTG före avknoppningen. 

För kvarvarande MTG kommer marknadens fokus ligga på andra halvåret då MTG-chefen Jörgen Madsen Lindemann har utlovat ökad tillväxt och vinst för e-sportdelen. 

För Nent är det tillväxten för strömningstjänsen Viaplay som är i fokus. Vd Anders Jensen siktar på en tillväxt på runt 20 procent per år kommande år. 

Blandad utveckling bland klädbolagen
Klädbolagen blev både veckans börsvinnare och förlorare. En optimistisk Karl-Johan Persson på H&M fick tillsammans med högre vinst än väntat, en förbättrad bruttomarginal och beskedet om att försäljningen i mars ökat med 7 procent i lokal valuta aktien att rusa med som mest 15 procent på fredagen. 

Di:s Richard Bråse slår dock fast att rallyt är en solklar överreaktion. 

Tidigare i veckan gick kursen i rakt motsatt riktning för lilla RNB, som bland annat äger Polarn och Pyret. Precis som MQ kämpar RNB i svår motvind och aktien föll 12 procent på sin rapport. 

Midway löser finansieringen
Finansmannen Sten K Johnsons gamla skapelse konglomeratet Midway tillhör de senaste veckornas kursvinnare sedan arvtagarna till den avlidne grundaren ställt upp för bolaget genom att lova att omvandla ett konverteringslån till aktier trots att aktien noteras under konverteringskurs. 

Man kan säga att huvudägarna därmed efterskänkte runt 12 miljoner kronor till bolaget och därmed möjliggjorde att bolaget kunde teckna nytt låneavtal med bankerna, vilket sannolikt hade varit svårt med konvertibellånet hängande över sig. 

Nu väntar marknaden på att ägarna också ska få fart på de sista delarna av renodlingen av bolaget till att så småningom mer eller mindre enbart bestå av byggställningstillverkaren Haki. 


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?