1515
Annons

Investeringschefen varnar: Krisen tömmer verktygslådan

Finanskrisen tömde inte centralbankernas verktygslåda. Men coronakrisen gör det. Det säger Anna Öster i Makrorådet. 

Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster och riksbankschef Stefan Ingves.
Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster och riksbankschef Stefan Ingves.Foto:Jack Mikrut/Banfa Jawla

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

De senaste åren har debatten kring penningpolitiken mycket handlat om vad centralbankerna skulle göra om det kom en riktig djup lågkonjunktur. Det underliggande antagandet var att med styrräntor kring noll och uppsvällda balansräkningar hade de nått botten på verktygslådan.

Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster köpte aldrig den premissen. I Di-podden Makrorådet pekar hon närmast fascinerad på de åtgärder som vidtagits på bara några veckor.

”Centralbankerna har visat en enorm uppfinningsrikedom. De gör allt. Det är obegränsade tillgångsköp, obegränsade likviditetsstöd, köp på kreditmarknaden på ett helt nytt sätt. Vi ser också varianter av monetär finansiering och helikopterpengar även om de inte går riktigt hela vägen.”

Samtidigt har hon bytt fot vad gäller djupet på verktygslådan. Efter coronavåren 2020 är hennes bedömning att den till slut har nåtts.

”Det finns möjligen några små saker till centralbankerna skulle kunna göra, men det ser ut som om coronakrisen blir det som tömmer verktygslådorna. Vi trodde kanske att det hände under finanskrisen men det är nu det sker. Vi använder alla medel vi kan och det är svårt att föreställa sig att det skulle finnas så mycket mer att ta till.”

Debatten om framtidens penningpolitik var igång redan innan krisen. Anna Öster räknar med att den blir än mer intensiv när den akuta fasen väl är över.

”När vi är ute ur den akuta krisen kommer det här att vara det stora ämnet när det gäller penningpolitik.”

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, är inne på djup kris nummer tre i yrkeslivet med 1990-talskrisen som den första och finanskrisen som den andra. Också han förundras över centralbankernas agerande denna gång.

”Jag har en gammal båt som jag har försökt sälja i 15 år. Det kanske blir en centralbank som plockar upp den om de fortsätter så här.”

Innehåll från NedermanAnnons

Sänk elförbrukningen i industrin – med hjälp av IIoT

En välfungerande luftfiltreringsanläggning är kritisk för en god arbetsmiljö, optimerad produktion och minimal energiförbrukning i tillverkningsindustrin. Aktiv övervakning av processerna kan avvärja problem som förhindrar effektiv drift – och samtidigt minska elförbrukningen.

Studier visar att upp till 70 procent av den el som förbrukas i tillverkningsindustrin går till industriella motorsystem som fläktar, kompressorer och materialhanteringsutrustning. Genom att nyttja Industry Internet of Things (IIoT) och med hjälp av SmartFilters aktivt övervaka olika processer kan verksamheter snabbt vidta åtgärder vid avvikelser. Detta gör det möjligt att arbeta hållbart och energieffektivt – men enligt Magnus Edmén, VP E&FT / Head of Sales Area EMEA på Nederman, krävs det dock en större förståelse för den digitala teknikens möjligheter i branschen.

– Kunskapsbristen om vikten av en välfungerande industriell luftfiltrering är ofta boven i moderniseringsprocessen av stora industrier. Även om luftfiltreringsanläggningen är produktionskritisk har många verksamheter inte full kontroll över sina luftfiltreringsanläggningar och hur de bör styras för bästa möjliga effekt.

Han berättar att filtreringsanläggningar i vissa fall är avgörande för tillverkningen; om den slutar fungera stannar produktionen. I andra fall kan driftstörningar leda till utsläpp av cancerogen svetsrök – eller i värsta fall bidra till brand eller dammexplosion. Sett till energibesparing går det att göra mycket med hjälp av IIoT; om filter exempelvis bara rengörs när det faktiskt behövs kan det leda till minskade trycklyftsbehov och tillhörande elförbrukning.

Automatiserade energibesparingar

Nedermans SmartFilter är ett multifunktionellt luftreningsfilter som är lämpligt för industriella avfall såsom rök, träspån och annat brännbart damm. Utöver att filtrera industriluften samlar det in data som ger användaren värdefull information om omedelbara och möjliga framtida underhållsbehov. I de mest avancerade smarta filtren styrs anläggningen automatiskt mot en så låg energianvändning som möjligt med hjälp av egenutvecklade algoritmer. 

Edmén anser att IIoT möjliggör effektiv realtidskommunikation så att verksamheter får bättre kontroll på sin elförbrukning och sina produktions- och arbetsmiljörisker. 

– 95 procent av världens befolkning utsätts för dålig luftkvalitet, samtidigt ökar konsumenternas krav på företagens transparens och ansvar. Även industrin behöver anpassa sig till nutiden och en vanlig missuppfattning är att hållbarhet och lönsamhet inte går ihop. Nya miljötekniska uppfinningar kan optimera energiförbrukning och arbetsmiljö, samtidigt som de kan sänka kostnader och möjliggöra en lönsam hållbarhetspolicy. 

Ta kontroll över luftflöden

Magnus har arbetat med miljöteknik i över 20 år och är väl medveten om riskerna som kan komma med bristande kunskap om energikonsumtion och miljörisker inom industrin. I och med att många tillverkningsföretag tidigare saknat tillräckliga data har steget mot hållbara lösningar inte tagits. Han konstaterar att IIoT-lösningar kan hjälpa industrin att förbättra fabrikens luftflöden och minska faror som skadliga utsläpp kan innebära för både hälsa och miljö.

– Nu är elfrågan större än vad den har varit på länge. I och med att industrin behöver vara effektiv och hållbar krävs nya arbetssätt för att hålla nere förbrukningen, utan att tumma på kvalitet eller säkerhet. Nedermans SmartFilters kan förenkla för industrin i stort genom att optimera luftfiltreringen och processerna runtomkring den.

Läs mer här!  

 

 

Mer från Nederman

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nederman och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera