Annons

Investeringschefen varnar: Krisen tömmer verktygslådan

Finanskrisen tömde inte centralbankernas verktygslåda. Men coronakrisen gör det. Det säger Anna Öster i Makrorådet. 

Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster och riksbankschef Stefan Ingves.
Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster och riksbankschef Stefan Ingves.Foto:Jack Mikrut/Banfa Jawla

 

De senaste åren har debatten kring penningpolitiken mycket handlat om vad centralbankerna skulle göra om det kom en riktig djup lågkonjunktur. Det underliggande antagandet var att med styrräntor kring noll och uppsvällda balansräkningar hade de nått botten på verktygslådan.

Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster köpte aldrig den premissen. I Di-podden Makrorådet pekar hon närmast fascinerad på de åtgärder som vidtagits på bara några veckor.

”Centralbankerna har visat en enorm uppfinningsrikedom. De gör allt. Det är obegränsade tillgångsköp, obegränsade likviditetsstöd, köp på kreditmarknaden på ett helt nytt sätt. Vi ser också varianter av monetär finansiering och helikopterpengar även om de inte går riktigt hela vägen.”

Samtidigt har hon bytt fot vad gäller djupet på verktygslådan. Efter coronavåren 2020 är hennes bedömning att den till slut har nåtts.

”Det finns möjligen några små saker till centralbankerna skulle kunna göra, men det ser ut som om coronakrisen blir det som tömmer verktygslådorna. Vi trodde kanske att det hände under finanskrisen men det är nu det sker. Vi använder alla medel vi kan och det är svårt att föreställa sig att det skulle finnas så mycket mer att ta till.”

Debatten om framtidens penningpolitik var igång redan innan krisen. Anna Öster räknar med att den blir än mer intensiv när den akuta fasen väl är över.

”När vi är ute ur den akuta krisen kommer det här att vara det stora ämnet när det gäller penningpolitik.”

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, är inne på djup kris nummer tre i yrkeslivet med 1990-talskrisen som den första och finanskrisen som den andra. Också han förundras över centralbankernas agerande denna gång.

”Jag har en gammal båt som jag har försökt sälja i 15 år. Det kanske blir en centralbank som plockar upp den om de fortsätter så här.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?