1515
Annons

Investeringschefen: Guldläge för Sverige – nu finns förutsättning att gasa

Coronakrisen har skapat ett guldläge för Sverige. Det säger Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster. En liten statsskuld och en stor aptit på offentliga investeringar ger förutsättningar att gasa, med privat kapital på jakt efter hållbara investeringar som turbo.

Anna Öster
Anna Öster

 

På sina håll råder fortfarande kris i den svenska ekonomin. Men när dammet väl har lagt sig är det en mycket intressant spelplan som öppnar sig. Det säger Anna Öster, investeringschef på Länsförsäkringar, i Di-podden Makrorådet.

”Man kan fundera på om vi kanske har de bästa förutsättningarna för Sverige på länge. Tanken är möjligen tidigt väckt med tanke på hur många som har drabbats av corona, både på ett hälsomässigt plan och på ett ekonomiskt, men jag blickar framåt nu.”

I botten ligger det faktum att de ekonomiska såren till följd av krisen ser ut att bli förvånansvärt lindriga.

”Den svenska ekonomin har klarat corona-krisen helt okej även om långtidsarbetslösheten är ett orosmoln.”

Men det som sticker ut är att de svenska statsfinanserna, som redan innan krisen var goda, nu framstår som ännu starkare.  

”Statsskulden har visserligen stigit något men är oerhört låg jämfört med andra länder. Andra har också stimulerat mer och ändå haft sämre utveckling i ekonomin. I ett relativt perspektiv ser Sverige därför ännu bättre än det gjorde innan. Och ska man finansiera sig på den internationella kapitalmarknaden är det relativspelet viktigt.”

Utbudet på kapital till liten eller ingen kostnad är därmed gott, vilket var fallet även före krisen. Men Anna Öster ser att krisen lett till en ökad efterfrågan på offentliga investeringar.

”Nu är fokus på vikten av en väl fungerande sjukvård, en väl fungerande skola och en större förståelse för vikten av och efterfrågan på en grön omställning.”

Enligt hennes bedömning är manegen därmed krattad för ökade offentliga investeringar.

”Vi har både ekonomiska muskler och möjligheter och en stor förväntan och förståelse, tror jag, hos befolkningen för att det här är investeringar som behöver göras.”

Går det att komma runt de politiska låsningarna finns också en möjlighet att sätta turbo på det hela med hjälp av privat kapital. Pressade av sina sparare är många institutioner på desperat jakt efter alla typer av investeringar med grön eller social stämpel.

”Det finns gott om likviditet och en stor efterfrågan på hållbara investeringar”, säger Anna Öster.

Makrorådet: Inte säkert att vi märker av en recession

Sverige kan mycket väl befinna sig i recession. Men det känns knappast så eftersom arbetsmarknaden är glödhet. I Makrorådet reder Claes Måhlén ut vad det alltmer omtalade begreppet egentligen betyder.

Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén.
Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén.Foto:Amanda Lindgren

 

Allt fler bedömare talar om risken för recession. Men trots att det är ett vanligt begrepp på finansmarknaden i och med den ekonomiska debatten är innebörden inte självklar.

”En definition är två på varandra följande kvartal med sjunkande BNP. Den används av många på marknaden”, säger Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén i Di-podden Makrorådet.

Historiskt har andra definitioner använts. 

”I Sverige brukade vi en gång i tiden definiera det som två kvartal på rad med sjunkande industriproduktion, när industrin var en viktigare del av ekonomin.”

I USA är det National Bureau of Economic Research som officiellt avgör när ekonomin har varit i recession. Definitionen lyder ”en signifikant nedgång i ekonomisk aktivitet i stora delar av ekonomin som håller i sig mer än några månader”. Exakt hur olika faktorer vägs är inte uppenbart.

”NBER:s metod är lite mer hemlig och bygger mer på bedömningsfaktorer. Ofta stämmer det inte med två kvartal på raken med krympande BNP”, säger Claes Måhlén.

I nuläget blir det ännu bökigare.

”Vi pratar oftast om BNP i reala termer. Då kan vi i dagens läge med hög inflation ha en real recession parallellt med en ganska snabb uppgång i nominell BNP. Tänk en restaurang som tack vare högre priser ökar omsättningen även om gästerna blir färre. Den kan fortfarande ha personal som tidigare vilket innebär att arbetslösheten inte stiger.”

Faktum är at Sverige enligt definitionen ”två kvartal på raken med krympande BNP”, mycket väl kan befinna sig i recession just nu.

”BNP krympte det första kvartalet och kan mycket väl göra det nu i det andra. Men det är ganska osannolikt att det kommer att synas på arbetsmarknaden, som ju är glödhet. Oftast när man pratar konjunktur tycker jag det är bäst att tänka på arbetsmarknaden. Om man är arbetslös eller inte är den stora skillnaden.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera