1515

Investeringschef: Ingves viker inte en tum – räkna med räntehöjning

De flesta bedömare tror att Riksbanken får backa från planen att höja räntan vid årsskiftet. Men i Makrorådet går åsikterna isär. Anna Öster tror att höjningen ligger fast.

Riksbankschef Stefan Ingves.
Riksbankschef Stefan Ingves.Foto:Henrik Montgomery/TT

I förra veckan signalerade Riksbanken, trots tydliga tecken på avmattning, att planen fortsatt är att höja räntan kring årsskiftet. Det överraskade i princip samtliga bedömare. Efter det oväntat låga inflationsutfallet för augusti framstår planen som är mer osannolik.

Men Anna Öster, investeringschef på Länsförsäkringar, tror att Riksbanken står fast.

”Jag tror att Riksbanken har bestämt sig. De svänger inte i första taget och så brukar det vara. Det krävs mer för att få dem att byta fot. Jag tror också att de vill upp till noll, vilket jag har stor respekt för. Men de skulle i så fall kunna kommunicera det tydligare”, säger hon i Di-podden Makrorådet.

Enligt Anna Öster krävs troligen att något större oväder blåser in från omvärlden för att Stefan Ingves och hans kolleger ska backa.

”Några dåliga inflationsutfall räcker inte. Det behövs nog en större sättning, en större signal om att det inte bara är en inbromsning vi är inne utan mer av en kris.”

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, är mer tveksam.

”Jag tror det krävs att inflationen kommer tillbaka och kanske också att ECB och Fed inte är fullt så mjuka som förväntat (podden spelades in före ECB-beskedet, Di:s anm.). En lättnad i handelskonflikten mellan USA och Kina skulle också hjälpa.”

En annan faktor är avtalsrörelsen. Riksbankens prognoser bygger på att löneökningstakten stiger till över 3 procent.

”Men har man inte nått upp till mer än 2,5 procent de senaste åren är det svårt att se ett lyft när vi nu befinner oss i en avmattning, även om kraven brukar komma sent i konjunkturen”, säger Olof Manner.

”Summa summarum: någon av de här faktorerna skulle kunna hjälpa Riksbanken men om man ska vara ärlig pekar det mesta åt andra hållet.”

Anna Öster tycker dock att den svaga kronan ger ett visst svängrum i relation till den sänkningsvåg som drar genom centralbanksvärlden.

”Visst skulle det hjälpa om andra centralbanker var mindre mjuka än väntat men någon gång måste väl kronan kunna få stärkas?”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?