1515
Annons

Investeringschef: Ingves viker inte en tum – räkna med räntehöjning

De flesta bedömare tror att Riksbanken får backa från planen att höja räntan vid årsskiftet. Men i Makrorådet går åsikterna isär. Anna Öster tror att höjningen ligger fast.

Riksbankschef Stefan Ingves.
Riksbankschef Stefan Ingves.Foto:Henrik Montgomery/TT

I förra veckan signalerade Riksbanken, trots tydliga tecken på avmattning, att planen fortsatt är att höja räntan kring årsskiftet. Det överraskade i princip samtliga bedömare. Efter det oväntat låga inflationsutfallet för augusti framstår planen som är mer osannolik.

Men Anna Öster, investeringschef på Länsförsäkringar, tror att Riksbanken står fast.

”Jag tror att Riksbanken har bestämt sig. De svänger inte i första taget och så brukar det vara. Det krävs mer för att få dem att byta fot. Jag tror också att de vill upp till noll, vilket jag har stor respekt för. Men de skulle i så fall kunna kommunicera det tydligare”, säger hon i Di-podden Makrorådet.

Enligt Anna Öster krävs troligen att något större oväder blåser in från omvärlden för att Stefan Ingves och hans kolleger ska backa.

”Några dåliga inflationsutfall räcker inte. Det behövs nog en större sättning, en större signal om att det inte bara är en inbromsning vi är inne utan mer av en kris.”

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, är mer tveksam.

”Jag tror det krävs att inflationen kommer tillbaka och kanske också att ECB och Fed inte är fullt så mjuka som förväntat (podden spelades in före ECB-beskedet, Di:s anm.). En lättnad i handelskonflikten mellan USA och Kina skulle också hjälpa.”

En annan faktor är avtalsrörelsen. Riksbankens prognoser bygger på att löneökningstakten stiger till över 3 procent.

”Men har man inte nått upp till mer än 2,5 procent de senaste åren är det svårt att se ett lyft när vi nu befinner oss i en avmattning, även om kraven brukar komma sent i konjunkturen”, säger Olof Manner.

”Summa summarum: någon av de här faktorerna skulle kunna hjälpa Riksbanken men om man ska vara ärlig pekar det mesta åt andra hållet.”

Anna Öster tycker dock att den svaga kronan ger ett visst svängrum i relation till den sänkningsvåg som drar genom centralbanksvärlden.

”Visst skulle det hjälpa om andra centralbanker var mindre mjuka än väntat men någon gång måste väl kronan kunna få stärkas?”

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

”Risk att Riksbanken går för snabbt fram”

Dyrtiderna knäcker efterfrågan vilket tillsammans med lagerrea drar ned inflationen till 2 procent om ett år. Därför gör Riksbanken och ECB fel som höjer räntan. Det säger Andreas Wallström i Makrorådet. Kristin Magnusson Bernard håller inte med. Alls.

Foto:Robin Benigh

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera