1515
Annons

Ingves ger raketbränsle till bostadspriserna

Det är bra tryck i bomarknaden, enligt siffror som släpptes i veckan. Men borde Stefan Ingves verkligen ösa bränsle på den brasan?

Det är en av frågorna som väcktes i veckan som gick.

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves.Foto:Jessica Gow/TT

Ingves göder husägare
Strunt i pandemi och lågkonjunktur – det är fullt ös på bostadsmarknaden. På fredagen uppgav Valueguard att svenska bopriser steg med 1,9 procent under augusti. Detta är givetvis roliga nyheter för alla som äger sin bostad. Men en sak skaver. När finansmarknaderna gungade tidigare i år återupptog Riksbanken sina värdepappersköp och fram till juni nästa år planerar centralbanken att köpa värdepapper för upp till 500 miljarder kronor – däribland bostadsobligationer. Det var rimligt att Riksbanken ingrep när det krisade. Frågan är om det är lika rimligt att Riksbanken ger bolånetagare ytterligare hjälp genom att pressa ned boräntorna via centralbankens värdepappersköp.

Laddad konflikt kring GM-investering
Förra veckan annonserade biljätten General Motors att det ingått ett avtal med Nikola, ett börsnoterat bolag som producerat elbilsprototyper. GM får aktier i Nikola och ska hjälpa med tillverkning medan Nikola får en ryktesskjuts av att ha ett avtal med GM. Sedan dess har dock problemen hopat sig för Nikola. Hindenburg Research – som blankat Nikola-aktien – publicerade en rapport som anklagade Nikola för en rad oegentligheter, bland annat att lastbilsprototyp från Nikola inte körde av egen kraft i en marknadsföringsvideo, utan rullade nedför en kulle – något som Nikola också sedan erkände. Än så länge har GM inte brutit avtalet med Nikola och biljätten riskerar inget särskilt finansiellt. Ryktesmässigt finns dock mer att förlora.

Rafflande börsdebut
Veckan var upplagd för en succéartad börsdebut för digitala magasinbolaget Readly. På måndagen meddelade dock Bonnier – som också äger Dagens industri – och Aller Media att bolagen sagt upp sina avtal med Readly. Totalt utgör Aller och Bonnier drygt 4 procent av Readlys utbud men av de svenska titlarna är andelen cirka 30 procent. Readly tvingades därför lämna in ett tilläggsprospekt till Finansinspektionen men de stora ankarinvesterarna i noteringen stod fast vid sina åtaganden. På torsdagen noterades också Readly-aktien – och hittills har det gått vägen. På torsdagen stängde aktien på 65 kronor, vilket är 6 kronor över teckningskursen på 59 kronor.

Vi hade i alla fall tur med statsfinanserna
Efter en nattsvart vår har prognosmakarna börjat skönja bättre tider. I veckan kom Ekonomistyrningsverket med ytterligare goda nyheter. Underskottet i de offentliga finanserna 2020-2021 blir 175 miljarder kronor mindre än vad myndigheten räknade med i sin juniprognos. Förvisso väntas statsskulden öka rejält i år, men sedan börjar den åter falla. Sverige hade redan innan krisen problem med arbetslöshet och nu väntas den stiga till 9,2 procent i genomsnitt nästa år. Kan måndagens budget från regeringen mildra detta?


Platt fall på börsen – här är veckans hetaste nyheter

Ericsson startade igång rapportsäsongen med en riktig kalldusch. Samtidigt fortsätter kurspressen på Ilija Batljans SBB som fick fler negativa analyser i veckan. Även den forna kursraketen Sinch har åkt ned i källaren. Di guidar dig genom börsveckan som gick.  

Sinch, SBB och Ericsson var några av veckans tyngsta förlorare på börsen.
Sinch, SBB och Ericsson var några av veckans tyngsta förlorare på börsen.

Våt filt över Ericssons aktie …

Börje Ekholm, vd för Ericsson.
Börje Ekholm, vd för Ericsson.Foto:Martina Huber

Telekombolaget Ericsson inledde för ovanlighetens skull rapportperioden men det blev ingen klang- och jubelföreställning. Kvartalsresultat togs emot negativ av aktiemarknaden. Ryska nedskrivningar och lägre rörelsemarginal medförde att rörelsevinsten oväntat minskade med 10 procent under kvartalet. Resultatutvecklingen bidrog till att göra Ericsson till veckans börsförlorare. Men även beskedet om att Ericsson flaggade för nya USA-böter spädde på den negativa kursreaktionen. Så länge som Ericssons inte har nått en slutlig uppgörelse med amerikanska justitiedepartementet är det svårt att se hur aktien varaktigt ska lyfta trots att Ericsson sett till värderingen även efter den något svaga delårsrapporten tillhör börsens lägst värderade företag. Trycket borde därmed vara stort på vd Börje Ekholm om att verkligen en gång för alla bli av med alla dessa granskningar som nu pressar börskursen. 

… och SBB:s …

Ilija Batljan, storägare och vd för SBB.
Ilija Batljan, storägare och vd för SBB.Foto:Jack Mikrut

Kurspressen på fastighetsbolaget SBB är fortsatt stor. I veckan fortsatte kursnedgången med 7 procent och sedan årsskiftet har börsvärdet nu nästan halverats. Den gångna veckan var det nya negativa internationella analyser som pressade aktien med inriktning på att allt för mycket av SBB:s vinster kommer från affärer med samriskbolag, joint ventures. Om Börje Ekholm på Ericssons första prioritet är att komma överens med amerikanska myndigheter borde Ilija Batljan, storägare och vd, främsta inrikta sig på att bringa klarhet i de olika kombinerade fastighets- och företagsinvesteringar som har skett på senare år. 

… samt Sinchs

Sinch vd Oscar Werner.
Sinch vd Oscar Werner.Foto:Jesper Frisk

Bland veckans stora förlorare återfanns återigen meddelandetjänstföretaget Sinch som backade med 8 procent och i likhet med SBB nu har halverats sedan årsskiftet. Även här är det hur saker och ting redovisas som har fått aktiemarknaden att börja oroa sig. Bolaget har i samband med tidigare kvartalsrapporter fått kritik för att ta väldigt stora engångskostnader som har gynnat den justerade rörelsevinstutvecklingen. Det blir inte bättre av att storägaren Softbank spås vara på väg ut. Lite intressant är det därmed att Sinch var ett av de bolag som SBB:s vd Ilija Batljan rekommenderade till Dagens industris pågående aktietävling Drömportföljen. 

Maraton-vd i mål

Henrik Ekelund.
Henrik Ekelund.Foto:Jack Mikrut

Henrik Ekelund, utbildningsföretaget BTS grundare, lämnar vd-stolen efter 36 år som vd. Sedan börsnoteringen av BTS i juni 2001 har försäljningen ökat med 13 procent per år, rörelseresultatet med 17 procent och aktiekursen med 18 procent om året. Imponerade siffror och man hade därmed kunnat tro att veckans nyhet skulle tas emot negativt på aktiemarknaden. Men i stället steg BTS-aktien på beskedet och blev en av veckans bättre aktier med en uppgång på 5 procent. Orsaken var att marknaden nu räknar med att första kvartalets siffror som släpps den 13 maj inte ska innehålla några obehagliga överraskningar utan att Henrik Ekelund efter så lång tid lämnar ett välstädat vd-bord till efterträdaren Jessica Skon, som för övrigt varit på firman sedan 1999. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?