Annons

Ingves ger raketbränsle till bostadspriserna

Det är bra tryck i bomarknaden, enligt siffror som släpptes i veckan. Men borde Stefan Ingves verkligen ösa bränsle på den brasan?

Det är en av frågorna som väcktes i veckan som gick.

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves.Foto:Jessica Gow/TT

Ingves göder husägare
Strunt i pandemi och lågkonjunktur – det är fullt ös på bostadsmarknaden. På fredagen uppgav Valueguard att svenska bopriser steg med 1,9 procent under augusti. Detta är givetvis roliga nyheter för alla som äger sin bostad. Men en sak skaver. När finansmarknaderna gungade tidigare i år återupptog Riksbanken sina värdepappersköp och fram till juni nästa år planerar centralbanken att köpa värdepapper för upp till 500 miljarder kronor – däribland bostadsobligationer. Det var rimligt att Riksbanken ingrep när det krisade. Frågan är om det är lika rimligt att Riksbanken ger bolånetagare ytterligare hjälp genom att pressa ned boräntorna via centralbankens värdepappersköp.

Laddad konflikt kring GM-investering
Förra veckan annonserade biljätten General Motors att det ingått ett avtal med Nikola, ett börsnoterat bolag som producerat elbilsprototyper. GM får aktier i Nikola och ska hjälpa med tillverkning medan Nikola får en ryktesskjuts av att ha ett avtal med GM. Sedan dess har dock problemen hopat sig för Nikola. Hindenburg Research – som blankat Nikola-aktien – publicerade en rapport som anklagade Nikola för en rad oegentligheter, bland annat att lastbilsprototyp från Nikola inte körde av egen kraft i en marknadsföringsvideo, utan rullade nedför en kulle – något som Nikola också sedan erkände. Än så länge har GM inte brutit avtalet med Nikola och biljätten riskerar inget särskilt finansiellt. Ryktesmässigt finns dock mer att förlora.

Rafflande börsdebut
Veckan var upplagd för en succéartad börsdebut för digitala magasinbolaget Readly. På måndagen meddelade dock Bonnier – som också äger Dagens industri – och Aller Media att bolagen sagt upp sina avtal med Readly. Totalt utgör Aller och Bonnier drygt 4 procent av Readlys utbud men av de svenska titlarna är andelen cirka 30 procent. Readly tvingades därför lämna in ett tilläggsprospekt till Finansinspektionen men de stora ankarinvesterarna i noteringen stod fast vid sina åtaganden. På torsdagen noterades också Readly-aktien – och hittills har det gått vägen. På torsdagen stängde aktien på 65 kronor, vilket är 6 kronor över teckningskursen på 59 kronor.

Vi hade i alla fall tur med statsfinanserna
Efter en nattsvart vår har prognosmakarna börjat skönja bättre tider. I veckan kom Ekonomistyrningsverket med ytterligare goda nyheter. Underskottet i de offentliga finanserna 2020-2021 blir 175 miljarder kronor mindre än vad myndigheten räknade med i sin juniprognos. Förvisso väntas statsskulden öka rejält i år, men sedan börjar den åter falla. Sverige hade redan innan krisen problem med arbetslöshet och nu väntas den stiga till 9,2 procent i genomsnitt nästa år. Kan måndagens budget från regeringen mildra detta?


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?