Annons

Imperiet sprängdes – då blev det jätterally för Rockefeller

De amerikanska teknikjättarnas höga marknadsandelar är åter i ropet efter att vd:arna tvingades vittna i kongressen i somras. Ofta hör vi att myndigheterna måste gå in och bryta upp dem som de en gång gjorde med Standard Oil.

Men hur gick egentligen uppbrytningen till och hur kunde John D. Rockefeller bygga upp världens genom tidernas största monopol och även bli världens rikaste man? 

Detta är historien om Standard Oil och även dess likheter med dagens teknikbolag.

John D. Rockefeller blev världens rikaste man.
John D. Rockefeller blev världens rikaste man.Foto:AP
Techjättarna Apple, Google, Facebook och Amazon tvingades vittna i kongressen för påstådda brott mot de amerikanska antitrust-lagarna.
Techjättarna Apple, Google, Facebook och Amazon tvingades vittna i kongressen för påstådda brott mot de amerikanska antitrust-lagarna.Foto:Mandel Ngan

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?