Annons

Imperiet sprängdes – då blev det jätterally för Rockefeller

De amerikanska teknikjättarnas höga marknadsandelar är åter i ropet efter att vd:arna tvingades vittna i kongressen i somras. Ofta hör vi att myndigheterna måste gå in och bryta upp dem som de en gång gjorde med Standard Oil.

Men hur gick egentligen uppbrytningen till och hur kunde John D. Rockefeller bygga upp världens genom tidernas största monopol och även bli världens rikaste man? 

Detta är historien om Standard Oil och även dess likheter med dagens teknikbolag.

John D. Rockefeller blev världens rikaste man.
John D. Rockefeller blev världens rikaste man.Foto:AP
Techjättarna Apple, Google, Facebook och Amazon tvingades vittna i kongressen för påstådda brott mot de amerikanska antitrust-lagarna.
Techjättarna Apple, Google, Facebook och Amazon tvingades vittna i kongressen för påstådda brott mot de amerikanska antitrust-lagarna.Foto:Mandel Ngan

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Vänligen notera att fr.o m 1 februari 2023 är det vårt koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, vi uppdaterar då personuppgiftspolicyn och användarvillkoren.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera