Annons

Hyrbilar drev upp inflationen – här är veckans viktigaste händelser

Hyrbilar drev upp juli-inflationen, Tesla rusade mot nya höjder efter besked om att bolaget genomför en aktiesplit och Alfa Lavals bud på Neles möter allt hårdare motstånd. Di guidar dig genom veckans viktigaste ekonominyheter. 

Foto:TT/Jesper Frisk

Hyrbilar drev upp juli-inflationen

Precis som i juni var inflationen oväntat hög i juli. Det meddelade SCB i veckan. En prisökningstakt på 0,5 procent är förvisso inte mycket men såväl Riksbanken som aktörerna på räntemarknaden hade väntat sig ett lägre utfall. Mest spektakulärt var att priset för att hyra bil steg med 68 procent i årstakt. Det lär inte hålla i sig men också andra, mindre virusrelaterade, kategorier steg lite mer än väntat i pris. Den underliggande inflationen, KPIF,  exklusive energi blev faktiskt 1,5 procent. Starkare krona och den svaga arbetsmarknaden lär framöver ha en dämpande effekt, men en liten suck av lättnad kunde ändå höras från Riksbanken.

Foto:Ben Margot

Split lyfte Tesla 

Börsfenomenet Tesla, som även tillverkar elbilar, bjöd i veckan på nya hisnande turer. Efter att bolaget meddelat att aktien splittas 5:1, det vill säga en gammal aktie omvandlas till fem nya, steg aktien med 13 procent. Detta gav säkerligen upphov till en del huvudvärk hos skolade finansekonomer eftersom en split ju inte har någon som helst påverkan på ett bolags värde. Men aktieägarna blev säkerligen glada. Vi andra kan glädjas åt att de som forskar om börspsykologi fick lite fin data till framtida studier.

Foto:Johan Nilsson/TT

Hård kamp om Neles 

Alfa Laval ALFA +0,79% Dagens utveckling s bud på Neles möter allt hårdare motstånd. Det finländska bolagets största ägare Valmet har i omgångar ökat sitt ägande. I veckan var det dags igen. Valmet flaggade för att ägandet ökat till 21,1 procent av kapital och röster. När Alfa Laval lade sitt bud den 13 juli uppgick Valmets ägande till 14,9 procent. Neles näst största ägare, Christer Gardells aktivistfond Cevian med 10,9 procent av aktierna, har redan från första början accepterat Alfa Lavals bud. I veckan rekommenderade också Neles styrelse ägarna att acceptera budet. Fortsättning följer.

Gladare tongångar från KI 

Konjunkturinstitutet justerade i en uppdatering av sin konjunkturprognos i veckan upp sina bedömningar av ekonomin. BNP väntas nu krympa med 4,8 procent i år, att jämföra med 5,6 procent i junibedömningen. Orsaken är att saker och ting under sommaren utvecklats lite bättre än väntat på de flesta håll. Bland annat har lättare restriktioner i övriga Europa hjälpt exportindustrin. KI räknar ändå med att arbetslösheten når över 10 procent i vinter och som årsgenomsnitt blir 9,5 procent nästa år.

Viktor Munkhammar: Andersson kan elda på ordentligt 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?