ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Veckan som gick

H&M höll måttet – men Stockholmsbörsen hade sin sämsta dag hittills

  • Foto: TT

H&M hade mycket att försvara när bolaget lämnade rapport i veckan. Och det gjorde det. Med bravur. Stockholmsbörsen däremot hade det riktigt nattsvart – och genomled årets största ras, hittills. 

H&M höll måttet

  • H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: Pontus Lundahl/TT

H&M-aktien hade en finfin resa bakom sig inför veckans kvartalsrapport, med en uppgång på i runda slängar 50 procent från årsskiftet. Det fanns med andra ord en del att försvara. Det gjorde bolaget, med vd Karl-Johan Persson i spetsen, med bravur. Resultatet var bättre än väntat, marginalen högre än väntat och omsättningen i e-handeln ökade med 25 procent. Att H&M ska öppna något färre fysiska butiker än tidigare meddelat, bland annat mot bakgrund av att hyresvillkoren väntas bli bättre framöver, uppskattades också av marknaden. På en i övrigt blek torsdagsbörs steg aktien över 4 procent.

Mer grus i handelsmaskineriet

  • Airbus jätte A380 lyfter från Le Bourget i Paris. Foto: Francois Mori

Mycket har det senaste året kretsat kring handelskonflikten mellan Kina och USA. I veckan var det i stället handelsrelationerna med Europa som dök upp på radarn, när USA meddelade att landet från och med 15 oktober inför tullar på flygplan och vissa industri- och jordbruksprodukter. Beskedet har sin upprinnelse i det mångåriga bråket om statsstöd till Airbus på den här sidan Atlanten och Boeing på den andra och kommer efter ett klargörande från världshandelsorganisationen WTO. Tullarna införs därmed i enlighet med regelverket, men mer grus i maskineriet är inte vad världshandeln behöver just nu.

Årets (hittills) sämsta börsdag

  • Foto: TT

I onsdags sjönk Stockholmsbörsens breda index OMXSPI med 2,5 procent. Det var det största raset i år, i alla fall än så länge. Orsaken var ännu en drapa med tråkiga konjunktursignaler, med inköpschefsindex för den amerikanska industrin som främsta drivkraft. Det har tidigare under året inte saknats tecken på att konjunkturen mattas, men då har placerarna snarare tagit fasta på att det kommer att leda till nya lättnader från centralbankerna, i första hand Federal Reserve. Nu tycks utsikterna till lägre vinster, som visserligen ska diskonteras till lägre räntor, ha tagit överhanden när investerarna ska välja mellan sälj- och köpknappen.

Oljan tillbaka under 60 dollar fatet

  • Foto: TT

Attackerna på saudiska oljeanläggningar för tre veckor sedan fick oljepriset att rusa i den snabbaste takten på flera årtionden. Kvällen den 16 september kostade ett fat över 69 dollar fatet efter en uppgång med över 15 procent. Sedan dess har det varit i det närmaste konstant utförsbacke och i veckan gick priset åter under 60 dollar fatet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer