Annons

Heta bud och nya utdelningar – här är veckans viktigaste händelser

Budet på HIQ ökar intresset för IT-konsulter, BNP-bilden ser ljusare ut och fler bolag har lämnat besked om utdelning. Di guidar dig genom veckans viktigaste ekonominyheter.

Foto:Jack Mikrut, Jonatan Bylars, Michael Probst

It-konsulter hettar till

Veckans vinnare på Stockholmsbörsen bland de lite större bolagen är it-konsulten HIQ efter budet på 70 kronor från riskkapitalbolaget Triton på onsdagen. Aktien har rusat 30 procent i veckan och med över 100 procent från botten i mars. Riskkapitalbolag brukar inte vilja äga konsulter då den viktigaste tillgången går hem klockan fem, men det kanske är läge att ompröva det efter budet från Triton. Konsulterna brukar ha starka kassaflöden tack vare små investeringsbehov i anläggningstillgångar och torde också vara vinnare på en accelererad digitalisering framöver. Börsen har inte riktigt uppskattat det då HIQ:s aktiekurs i början av året var på samma nivå som för fem år sedan och i våras på samma nivå som för tio år sedan. Kanske börjar börsen uppskatta de kvarvarande konsulterna mer nu.

Läs mer: Analytiker: Här är nästa uppköpskandidat 

Ljusare utsikter och fetare budget

Konjunkturinstitutets månadsbarometer klättrade ytterligare något i augusti. Det berodde främst på att de hårt pressade tjänsteföretagen nu ser lite mindre dystert på tillvaron. Samtliga delbarometrar visar också att läget är svagare eller mycket svagare än normalt. Utfallen stärker ändå bilden av fortsatt återhämtning. Det verkar också vara regeringens syn. Enligt finansminister Magdalena Anderssons nya prognos krymper BNP med 4,6 procent i år och växer med 4,1 procent nästa. I juni var motsvarande bedömning minus 6,0 procent respektive plus 3,0 procent. En orsak till nästa års väntat goda fart är att regeringen ska lägga fram reformer för mer än 100 miljarder kronor, eller drygt 2 procent av BNP, i höstens budget.

Gryning för utdelningarna

I veckan har flera bolag lämnat besked om utdelningen – men åt vitt skilda håll. Utbildningsföretaget Academedia höjde oväntat utdelningen med 17 procent till 1,50 kronor i veckans bokslut. FM Mattsson, tillverkare av sanitetsarmaturer, rapporterade också i veckan och beslöt att verkställa utdelningen på 3,50 kronor som sköts upp i våras. Skogskoncernen SCA lämnade dock besked att det inte blir någon utdelning i år och inte heller byggjätten Peab lämnar någon kontant utdelning vid sidan av avknoppningen av fastighetsbolaget Annehem.

Mäklarfirman ABGSC skrev i veckan också att Handelsbanken har goda skäl att lämna utdelning i år vilket skulle kunna bli en trigger för hela sektorn. Det skulle vara positivt för storägaren Lundbergs. I en intervju med Di i veckan stängde varje fall inte Fredrik Lundberg dörren för utdelning i år.

Omtolkat inflationsmål förlänger nollräntan

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att lägga om sitt inflationsmål. Det meddelade chefen Jerome Powell i veckan. Målet blir nu att inflationen i genomsnitt ska vara 2 procent i stället för att centralbanken i varje givet läge ska sikta på 2 procent oavsett vad som varit. Innebörden är att perioder av inflation över/under målet ska kompenseras med inflation under/över målet. Eftersom Fed, liksom de flesta andra centralbanker, kommer från en lång period med utfall under målet bör detta innebära att dagens räntenivå nära noll blir kvar längre än den annars hade blivit.

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?