1515

Heta bud och nya utdelningar – här är veckans viktigaste händelser

Budet på HIQ ökar intresset för IT-konsulter, BNP-bilden ser ljusare ut och fler bolag har lämnat besked om utdelning. Di guidar dig genom veckans viktigaste ekonominyheter.

Foto:Jack Mikrut, Jonatan Bylars, Michael Probst

It-konsulter hettar till

Veckans vinnare på Stockholmsbörsen bland de lite större bolagen är it-konsulten HIQ efter budet på 70 kronor från riskkapitalbolaget Triton på onsdagen. Aktien har rusat 30 procent i veckan och med över 100 procent från botten i mars. Riskkapitalbolag brukar inte vilja äga konsulter då den viktigaste tillgången går hem klockan fem, men det kanske är läge att ompröva det efter budet från Triton. Konsulterna brukar ha starka kassaflöden tack vare små investeringsbehov i anläggningstillgångar och torde också vara vinnare på en accelererad digitalisering framöver. Börsen har inte riktigt uppskattat det då HIQ:s aktiekurs i början av året var på samma nivå som för fem år sedan och i våras på samma nivå som för tio år sedan. Kanske börjar börsen uppskatta de kvarvarande konsulterna mer nu.

Läs mer: Analytiker: Här är nästa uppköpskandidat 

Ljusare utsikter och fetare budget

Konjunkturinstitutets månadsbarometer klättrade ytterligare något i augusti. Det berodde främst på att de hårt pressade tjänsteföretagen nu ser lite mindre dystert på tillvaron. Samtliga delbarometrar visar också att läget är svagare eller mycket svagare än normalt. Utfallen stärker ändå bilden av fortsatt återhämtning. Det verkar också vara regeringens syn. Enligt finansminister Magdalena Anderssons nya prognos krymper BNP med 4,6 procent i år och växer med 4,1 procent nästa. I juni var motsvarande bedömning minus 6,0 procent respektive plus 3,0 procent. En orsak till nästa års väntat goda fart är att regeringen ska lägga fram reformer för mer än 100 miljarder kronor, eller drygt 2 procent av BNP, i höstens budget.

Gryning för utdelningarna

I veckan har flera bolag lämnat besked om utdelningen – men åt vitt skilda håll. Utbildningsföretaget Academedia höjde oväntat utdelningen med 17 procent till 1,50 kronor i veckans bokslut. FM Mattsson, tillverkare av sanitetsarmaturer, rapporterade också i veckan och beslöt att verkställa utdelningen på 3,50 kronor som sköts upp i våras. Skogskoncernen SCA lämnade dock besked att det inte blir någon utdelning i år och inte heller byggjätten Peab lämnar någon kontant utdelning vid sidan av avknoppningen av fastighetsbolaget Annehem.

Mäklarfirman ABGSC skrev i veckan också att Handelsbanken har goda skäl att lämna utdelning i år vilket skulle kunna bli en trigger för hela sektorn. Det skulle vara positivt för storägaren Lundbergs. I en intervju med Di i veckan stängde varje fall inte Fredrik Lundberg dörren för utdelning i år.

Omtolkat inflationsmål förlänger nollräntan

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att lägga om sitt inflationsmål. Det meddelade chefen Jerome Powell i veckan. Målet blir nu att inflationen i genomsnitt ska vara 2 procent i stället för att centralbanken i varje givet läge ska sikta på 2 procent oavsett vad som varit. Innebörden är att perioder av inflation över/under målet ska kompenseras med inflation under/över målet. Eftersom Fed, liksom de flesta andra centralbanker, kommer från en lång period med utfall under målet bör detta innebära att dagens räntenivå nära noll blir kvar längre än den annars hade blivit.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?