Henrik Mitelman: Kina erövrar hela världen

Den kinesiska ekonomin är urstark. Vi i väst underskattar ständigt styrkan, för att inte tala om maktambitionen.

De kinesiska myndigheterna rapporterade under torsdagen att landets ekonomi växte med 6,8 procent i årstakt under det fjärde kvartalet. Det var något bättre än väntat. För helåret 2017 blir siffran 6,9 procent.

Kritiker hävdar alltid att Kina fuskar med BNP-siffrorna eftersom de tenderar att ligga nära den officiella tillväxtmålsättningen, en misstanke som får extra stöd i dag eftersom det nya målet för regeringen är en tillväxttakt runt 6,5 procent. Och visst verkar allt vara lite väl tillrättalagt, men om man summerar utrikeshandeln, vad andra länder exporterar till och importerar från Kina, så stämmer åtminstone den uppgiften. Det säger däremot ingenting om den inhemska konsumtionen och investeringarna.

Parallellt driver kritikerna spåret att Kina är ett luftslott, att det byggs upp spökstäder som visserligen lyfter BNP, men som egentligen är helt meningslösa. Och skuldberget anses vara oöverstigligt. Därför kommer Kinas ekonomi snart att gå åt helsicke.

Jag tror varken på det ena eller det andra.

Istället misstänker jag att vi gravt underskattar Kinas ambition, förmåga och ledningens strategiska tänkande.

Visst är skulderna höga, men de är i allt väsentlig inhemska, vilket gör dem mer harmlösa. Samtidigt har det säkert byggts en del hus på ren spekulation, men det är ju inget som vi svenskar har hållit oss ifrån. Vi ska inte kasta sten i glashus.

Kina har en kuslig förmåga att ta sig fram på många olika plan. Jag har på plats i Kina överraskats av landets ambition att tillskansa sig "soft power", alltså en maktbas bortom vapen och pengar, i så skilda områden som tennis, forskning, innovationer med mera. Geografiskt har man redan lagt under sig delar av Afrika. Nu är det USA och Europa som ska erövras.

USA bjuder rejält motstånd, medan flera europeiska länder välkomnar kinesiska köp av alla sina nationalklenoder, väl illustrerat av handelsminister Ann Lindes kommentarer i gårdagens Di om kinesiska investeringar i Sverige. "Det skriks lite väl mycket", menar hon. I Peking ler ledarna när ambassaden i Stockholm översatt artikeln och strukit under vissa nyckelmeningar.

Jag menar alls inte att vi ska bli protektionistiska, men vi kan för den delen inte blunda för den ambition som Kina har - att långsamt men säkert ta över världen. Och visst är det lite fascinerande att Kina kan shoppa loss i väst, medan våra företag inte ges samma möjligheter i Kina.

Hur man än vänder och vrider på det är Kina en ekonomisk framgångssaga som ständigt avfärdas och underskattas. Det måste vi sluta med. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?