1515

Handelskrigets nya bricka: ”Trump har steppat upp i konflikten”

Amerikanskt intresse för appen Tiktok är ytterligare ett steg i upptrappningen av konflikten mellan kina och USA. Det oroar Di:s Johan Wendel. 

Foto:AP

 

Veckans stora nyhet är Microsofts eventuella köp av den kinesiska appen Tiktok, med drygt 800 miljoner användare varav runt 100 miljoner är amerikaner. USA:s president Donald Trump är kritiskt till Tiktok, senaste veckorna har tonen skärpts. 

”Trump har steppat upp i konflikten med Kina i veckan”, säger Johan Wendel i Analyspodden. 

Trump ville tidigare förbjuda Tiktok i USA. Nu har han svängt och gett Microsoft välsignelse att eventuellt köpa Tiktok. Det skulle betyda ett strategiskifte för Microsoft som fokuserar på företagskunder

”Jag är inte helt såld på idén, men förstår varför Microsoft vill göra det”, säger han. 

Han tror dock att det blir för komplicerat att dela Tiktok, blir det en affär köper Microsoft hela bolaget som enligt Bloomberg omsatte 17 miljarder dollar och gjorde en vinst på 3 miljarder i fjol. 

Apropå Amazons lansering i Sverige har vi tittat på svenska e-handlare. Bäst på börsen i år har det gått för Lyko, med inriktning på hår- och skönhetsvård. 

”Nya automatiserade lagret i Vansbro som togs i bruk i februari, att fler äldre hittat till nätet och produkter som passar bra för e-handel, gör Lyko till en av vårens vinnare”, säger Agnetha Jönsson.

I veckans Analyspodd diskuteras också effekterna av negativ ränta. Samt hur börsbolagens värderingar har påverkats av lågräntemiljön och den snart avklarade rapportperioden. Nästa vecka är det dock dags för några av bolagen som tidigare pekats ut som pandemivinnare, som Paradox och Storytel. 

”Tajmingen i Storytels nyemission i februari är svårslagen”, konstaterar Johan Wendel. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?