Annons

Handelskriget tvärnitar Tyskland

Svaga makrosiffror och recessionssignaler i räntorna. Konjunkturoron har satt sina klor i marknaden. Di:s experter guidar dig genom de viktigaste ekonominyheterna från veckan som gick.   

I väntan på styrning

Björn Rosengren blir ny vd för ABB.
Björn Rosengren blir ny vd för ABB.Foto:Amanda Lindgren

I veckan bekräftades att Sandvik SAND +4,69% Dagens utveckling s populäre vd Björn Rosengren planerar att lämna verkstadsbolaget för att ta över rodret på industrijätten ABB ABB +1,46% Dagens utveckling . Det gör Sandvik till det senaste i raden av svenska börsbolag som flaggar för vd-byte 2020 utan att ha en efterträdare klar. De övriga är Nordea, där Casper von Koskull ska gå i pension, samt Telia och Saab med vd:arna Johan Dennelind respektive Håkan Buskhe. En anledning till att bolagens iver att berätta att vd är på väg är EU:s nya regelverk kring insiderregler, vilket onekligen ökar pressen på styrelser att planera sin successionsordning bättre. På börsen gynnades ABB hursomhelst av beskedet om att Björn Rosengren är på väg. ABB-aktien steg 3,9 procent, medan Sandviks aktie föll 1,7 procent på måndagen när nyheten bekräftades.

Handelskriget ger tvärnit

Konjunkturoro har präglat veckan där en rad svaga statistikutfall spädde på dysterheten. Den tyska ekonomin som länge varit en motor för de nitton euroländerna bromsade in ordentligt under andra kvartalet då BNP sjönk med 0,1 procent jämfört med det första. Inbromsningen var väntad - handelskonflikten samt svårigheter att ställa om mot mer miljövänliga transporter har slagit hårt mot Tysklands viktiga bilindustri - men tvärnitar euroområdets största ekonomi är det likväl oroväckande. I veckan fick marknaden också tugga i sig svaga makrosignaler från Kina. I juli växte industriproduktionen med den långsammaste takten på 17 år och även detaljhandeln tappade fart.

Betalt för att låna...

Börserna fick räntefrossa i veckan. På bilden syns mäklare på New York-börsen.
Börserna fick räntefrossa i veckan. På bilden syns mäklare på New York-börsen.Foto:Richard Drew

Riksgälden sålde i veckan svenska statsobligationer till minusränta för första gången i modern tid. Snitträntan vid auktionen var 0,295 procent - till och med lägre än Riksbankens reporänta. Det visar att investerare antingen helt saknar placeringsalternativ eller att de räknar med att den svenska centralbanken ska tvingas hålla en lägre ränta än i dag på några års sikt. Lägre långa än korta räntor - en invertering av avkastningskurvan - skedde även i USA och Storbritannien i veckan. En sådan invertering har föregått samtliga amerikanska recessioner de senaste femtio åren plus en recession som aldrig blev av. Det återstår att se vad som blir facit av den pågående räntefrossan.   

... trots mer inflation 

Foto:Jason Alden/Bloomberg

De allt lägre räntorna innebär att cirka en fjärdedel av världens utestående obligationer nu handlas till negativ ränta. Marknadsräntorna har också fortsatt ned trots att en rad inflationsutfall faktiskt har kommit in högre än väntat. I USA landade inflationen exklusive volatila energi- och matpriser på 2,2 procent i juli. Det var högre än i juni och högre än vad analytikerna hade räknat med. Även i Sverige ökade priserna något snabbare än väntat i juli. KPIF-inflationen som rensar bort ränteförändringar var 1,5 procent - högre än både Riksbankens och marknadens prognos. Många fortsätter dock att räkna med att en svagare konjunktur kommer pressa ned inflationsutfallen senare i höst. Om inte lär räntorna vända upp igen.

 


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?