Annons

Handelskriget tvärnitar Tyskland

Svaga makrosiffror och recessionssignaler i räntorna. Konjunkturoron har satt sina klor i marknaden. Di:s experter guidar dig genom de viktigaste ekonominyheterna från veckan som gick.   

I väntan på styrning

Björn Rosengren blir ny vd för ABB.
Björn Rosengren blir ny vd för ABB.Foto:Amanda Lindgren

I veckan bekräftades att Sandviks SAND -1,05% Dagens utveckling populäre vd Björn Rosengren planerar att lämna verkstadsbolaget för att ta över rodret på industrijätten ABB ABB +0,31% Dagens utveckling . Det gör Sandvik till det senaste i raden av svenska börsbolag som flaggar för vd-byte 2020 utan att ha en efterträdare klar. De övriga är Nordea, där Casper von Koskull ska gå i pension, samt Telia och Saab med vd:arna Johan Dennelind respektive Håkan Buskhe. En anledning till att bolagens iver att berätta att vd är på väg är EU:s nya regelverk kring insiderregler, vilket onekligen ökar pressen på styrelser att planera sin successionsordning bättre. På börsen gynnades ABB hursomhelst av beskedet om att Björn Rosengren är på väg. ABB-aktien steg 3,9 procent, medan Sandviks aktie föll 1,7 procent på måndagen när nyheten bekräftades.

Handelskriget ger tvärnit

Konjunkturoro har präglat veckan där en rad svaga statistikutfall spädde på dysterheten. Den tyska ekonomin som länge varit en motor för de nitton euroländerna bromsade in ordentligt under andra kvartalet då BNP sjönk med 0,1 procent jämfört med det första. Inbromsningen var väntad - handelskonflikten samt svårigheter att ställa om mot mer miljövänliga transporter har slagit hårt mot Tysklands viktiga bilindustri - men tvärnitar euroområdets största ekonomi är det likväl oroväckande. I veckan fick marknaden också tugga i sig svaga makrosignaler från Kina. I juli växte industriproduktionen med den långsammaste takten på 17 år och även detaljhandeln tappade fart.

Betalt för att låna...

Börserna fick räntefrossa i veckan. På bilden syns mäklare på New York-börsen.
Börserna fick räntefrossa i veckan. På bilden syns mäklare på New York-börsen.Foto:Richard Drew

Riksgälden sålde i veckan svenska statsobligationer till minusränta för första gången i modern tid. Snitträntan vid auktionen var 0,295 procent - till och med lägre än Riksbankens reporänta. Det visar att investerare antingen helt saknar placeringsalternativ eller att de räknar med att den svenska centralbanken ska tvingas hålla en lägre ränta än i dag på några års sikt. Lägre långa än korta räntor - en invertering av avkastningskurvan - skedde även i USA och Storbritannien i veckan. En sådan invertering har föregått samtliga amerikanska recessioner de senaste femtio åren plus en recession som aldrig blev av. Det återstår att se vad som blir facit av den pågående räntefrossan.   

... trots mer inflation 

Foto:Jason Alden/Bloomberg

De allt lägre räntorna innebär att cirka en fjärdedel av världens utestående obligationer nu handlas till negativ ränta. Marknadsräntorna har också fortsatt ned trots att en rad inflationsutfall faktiskt har kommit in högre än väntat. I USA landade inflationen exklusive volatila energi- och matpriser på 2,2 procent i juli. Det var högre än i juni och högre än vad analytikerna hade räknat med. Även i Sverige ökade priserna något snabbare än väntat i juli. KPIF-inflationen som rensar bort ränteförändringar var 1,5 procent - högre än både Riksbankens och marknadens prognos. Många fortsätter dock att räkna med att en svagare konjunktur kommer pressa ned inflationsutfallen senare i höst. Om inte lär räntorna vända upp igen.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från MyntAnnons

Löser kvittokrånglet med helhetstjänst – ”Särskilt viktigt i besparingstider”

Spårlöst försvunna kvitton, oklara köp på företagskortet och utlägg som ligger och dammar är en administrativ mardröm på många företag. Genom en heltäckande företagslösning vill det svenska fintechbolaget röja upp i oredan.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Hos dagens företagare finns en förväntan kring hur saker ska fungera – och vad man egentligen ska lägga sin tid på. Manuell administration, pappersarbete och krångliga verktyg är några saker som borde tillhöra historien. Det som efterfrågas är istället enkla verktyg som ger kontroll och som hjälper företaget att lyckas, menar Baltsar Sahlin som är VD och grundare av fintechbolaget Mynt.

Bolagets helhetslösning innefattar ett SaaS-verktyg (​​Software-as-a-service, eller mjukvara som en tjänst) för administration och analys, en mobilapp för användaren och fysiska eller virtuella företagskort. När en medarbetare har betalat med sitt personliga kort, som även kan ha en individuell köpgräns, skickas kvittot automatiskt till bokföringssystemet.

– Det är tidskrävande att jaga kvitton och hantera utlägg. Många anställda vill heller inte ligga ute med pengar för företaget. Dels tar det ofta ett tag innan de får tillbaka den summa de har lagt ut, och dels finns det en risk att kvittona försvinner eller förstörs, säger Baltsar Sahlin.

Integrationer och ekonomisk översikt

Kortanvändaren gör ett köp och fotar kvittot direkt i mobilen. På så sätt försvinner krångliga utläggsrapporter och processen blir istället gjord på ett effektivt sätt.

Verktyget innefattar direktintegrationer med flera av marknadens ledande bokföringssystem. Integrationen med bokföringssystemet gör kvitto- och utläggshantering enkel för användaren, och ger full ekonomisk översikt i realtid.

– Man kan i realtid se hur mycket pengar som går åt till exempelvis resor och luncher. Det betyder att man får bra koll på hur mycket man spenderar varje månad – vilket är särskilt viktigt i besparingstider, säger Baltsar Sahlin.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera