1515

H&M höll måttet – men Stockholmsbörsen hade sin sämsta dag hittills

H&M hade mycket att försvara när bolaget lämnade rapport i veckan. Och det gjorde det. Med bravur. Stockholmsbörsen däremot hade det riktigt nattsvart – och genomled årets största ras, hittills. 

Foto:TT

H&M höll måttet

H&M:s vd Karl-Johan Persson.
H&M:s vd Karl-Johan Persson.Foto:Pontus Lundahl/TT

H&M-aktien hade en finfin resa bakom sig inför veckans kvartalsrapport, med en uppgång på i runda slängar 50 procent från årsskiftet. Det fanns med andra ord en del att försvara. Det gjorde bolaget, med vd Karl-Johan Persson i spetsen, med bravur. Resultatet var bättre än väntat, marginalen högre än väntat och omsättningen i e-handeln ökade med 25 procent. Att H&M ska öppna något färre fysiska butiker än tidigare meddelat, bland annat mot bakgrund av att hyresvillkoren väntas bli bättre framöver, uppskattades också av marknaden. På en i övrigt blek torsdagsbörs steg aktien över 4 procent.

Mer grus i handelsmaskineriet

Airbus jätte A380 lyfter från Le Bourget i Paris.
Airbus jätte A380 lyfter från Le Bourget i Paris.Foto:Francois Mori

Mycket har det senaste året kretsat kring handelskonflikten mellan Kina och USA. I veckan var det i stället handelsrelationerna med Europa som dök upp på radarn, när USA meddelade att landet från och med 15 oktober inför tullar på flygplan och vissa industri- och jordbruksprodukter. Beskedet har sin upprinnelse i det mångåriga bråket om statsstöd till Airbus på den här sidan Atlanten och Boeing på den andra och kommer efter ett klargörande från världshandelsorganisationen WTO. Tullarna införs därmed i enlighet med regelverket, men mer grus i maskineriet är inte vad världshandeln behöver just nu.

Årets (hittills) sämsta börsdag

Foto:TT

I onsdags sjönk Stockholmsbörsens breda index OMXSPI med 2,5 procent. Det var det största raset i år, i alla fall än så länge. Orsaken var ännu en drapa med tråkiga konjunktursignaler, med inköpschefsindex för den amerikanska industrin som främsta drivkraft. Det har tidigare under året inte saknats tecken på att konjunkturen mattas, men då har placerarna snarare tagit fasta på att det kommer att leda till nya lättnader från centralbankerna, i första hand Federal Reserve. Nu tycks utsikterna till lägre vinster, som visserligen ska diskonteras till lägre räntor, ha tagit överhanden när investerarna ska välja mellan sälj- och köpknappen.

Oljan tillbaka under 60 dollar fatet

Foto:TT

Attackerna på saudiska oljeanläggningar för tre veckor sedan fick oljepriset att rusa i den snabbaste takten på flera årtionden. Kvällen den 16 september kostade ett fat över 69 dollar fatet efter en uppgång med över 15 procent. Sedan dess har det varit i det närmaste konstant utförsbacke och i veckan gick priset åter under 60 dollar fatet


Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?