1515

Glädjen sitter i – därför ska rapportvinnarna fortsätta upp

Säger kursreaktioner på rapportdagar något om den framtida kursutvecklingen? Ett mönster tycks i alla fall stå sig. Rapportvinnarna fortsätter i regel gå starkt även efter rapportlyftet medan rapportförlorarna förblir förlorare. 

Sedan verkstadsbolaget Sandvik SAND -2,71% Dagens utveckling sparkade i gång rapportperioden den 20 april har Stockholmsbörsen backat med drygt 1 procent, trots att de rapporterande bolagen i de allra flesta fall har presterat vinster som varit bättre än analytikerna förutspått. 

I USA är till och med andelen positiva överraskningarna denna rapportsäsong på den högst nivån någonsin under en rapportperiod. 

Samtidigt har volatiliteten på aktiemarknaden tagit fart. Under de 12 börsdagar som gått sedan Sandviks rapportsläpp har vi haft tre börsdagar där index rört sig närmare 2 procent. Det är en klart högre frekvens än före rapportsäsongen drog igång då vi bara hade 4 börsdagar med rörelser på uppemot 2 procent sedan årsskiftet. 

Kursrörelserna på rapporterna har därmed varit tämligen stora. Det kan man också utnyttja genom en enkel placeringsstrategi – att köpa bolag som gick upp på rapporten och sälja aktier som föll under rapportdagen. 

Investmentbanken Carnegie har gått igenom 8000 historiska kursreaktionerna under tidigare rapportperioder och sett ett tydligt samband mellan den initiala kursreaktionen mellan rapportdagen och framtida kursutveckling. Studien visar att bolag vars aktiekurser steg på rapportdagen i allmänhet fortsätter upp medan aktier som faller på kvartalsrapporten förblir förlorare.

Historiskt har en aktie som steg med så mycket som 10 procent på rapportdagen i genomsnitt fortsatt upp med 5 procent de efterföljande 60 dagarna. En aktie som däremot rasar med 10 procent faller i snitt med ytterligare fyra procent kommande 60 dagarna.

Sambandet ser även ut att gälla denna rapportperiod. Rapportförlorarna har överlag fortsatt att utvecklas svagt. Teknikbolaget Sinch SINCH +0,38% Dagens utveckling , som är det storbolag som föll mest på rapportdagen, har backat med ytterligare 11 procent sedan rapporten medan bilunderleverantören Veoneer VNE SDB -1,66% Dagens utveckling , som föll med 10 procent på rapportdagen har fortsatt ned med 6 procent. Under onsdagens börshandel fortsatte dessutom tisdagens rapportförlorare läkemedelsbolaget Sobis kräftgång på en i övrigt mycket stark börsdag. 

Vad gäller denna rapportsäsongs vinnare är trenden inte lika tydlig. Rapportvinnaren Evolution EVO +0,24% Dagens utveckling har gått ned 2 procent sedan rapporten som i sig lyfte aktien drygt 14 procent, Autoliv ALIV SDB -2,29% Dagens utveckling har backat med 5 procent, medan Nokia NOKIA SEK -0,52% Dagens utveckling , som steg med 9 procent på rapportdagen, har fortsatt upp med 3 procent. 

Ska man förlita sig på historiken från tidigare rapportperioder borde därmed Autolivs och Evolutions aktier åter vända upp de kommande två månaderna.

 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?