Volvos principlösa principer

Svenska staten tryckte in 1,7 miljarder kronor i permitteringsstöd till Volvo under förra året och Riksbanken har följt upp med att plöja ner åtskilliga miljarder kronor i lastbilstillverkarens obligationer. I en ekonomi som åtminstone påstår sig vara marknadsorienterad får det betraktas som något fullständigt extraordinärt.
Mot bakgrund av detta har Di:s avslöjande av hur Volvos styrelse förra våren ändrade sina bonusvillkor för att kunna betala rörlig ersättning - trots att ordförande Carl-Henric Svanberg sagt att det inte skulle bli någon bonus för ledningen för 2020 - tagit skruv. Hanteringen har mött kritik från allt från leverantörer till ägare och regeringen överväger nu lagstiftning kring bonusbetalningar i samband med krisstöd.
Sell the news

Cancerläkemedelbolaget Oncopeptides handlades som mest upp 19 procent i måndags, efter att under helgen fått godkänt av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för sin behandling av multipelt myelom. Godkännande gäller vuxna patienter som genomgått åtminstone fyra behandlingslinjer och är resistenta mot flera behandlingsformer. Allt annat än ett godkännande hade varit ett dråpslag och glädjeyran blev kortvarit på börsen. Under fredagen handlades aktien lägre än innan godkännandet. Den stora potentialen i aktien är kopplad till Ocean-studien där Oncopeptides behandling ställs direkt mot storsäljaren Pomalidomid.
DNB sänker Batljans bygge

Fastighetsbolaget SBB har pressats ned till årslägsta efter att DNB:s analytiker säljstämplat aktien med en riktkurs på 22 kronor. Analysen tar fasta på att delar av marknaden överskattar stamaktieägarnas kassaflöde, eftersom den inte förstår effekterna av bolagets intrikata kapitalstruktur och att ren goodwill bör exkluderas och utspädningen från konvertiblerna bör inkluderas i substansvärdesberäkningen. Det är något Di tidigare argumenterat för.
Temat med brantare räntekurva och stigande långräntor är extra kännbart för fastighetssektorn. Sedan årsskiftet har en 10 årig swap gått från 0,38 till 0,84 procent.
Mats Qvibergs aktienäsa

Öresund har inte stått att känna igen senaste åren när floppar varvats med mindre vältajmade investeringar i bolag som MQ, Attendo och Catena Media. Efter att ha blivit utklassad av börsen 2019 och 2020 är substansvärdet upp 2,6 efter årets två första månader, på en börs som avkastat 5,6 procent. I veckan som gick kom ett litet glädjebesked när fastighetsbolaget Stenhus lade bud på Maxfastigheter, där Öresund är största ägare.