Girig yra på börsen – frågan är om rekylen är nära

Budstriden om norska Entra har bjudit på dramatik i veckan. Men väl så spännande är utvecklingen på världens börser. Uppgången i november har varit urstark och CNN Moneys Fear and Greed-index pekar mot ”extrem girighet”.

Hur länge kan det fortsätta?

Foto:Andy Wong/TT

En riktig Norgehistoria

Det har lite oväntat blossat upp en budstrid i Norges största noterade fastighetsbolag Entra. Bolaget äger nästan uteslutande kontor till offentliga hyresgäster där Oslo är den största regionen. 

På tisdagen meddelade SBB med vd Ilija Batljan att bolaget tänker lägga ett bud värt 165 kronor genom en kombination av aktier och kontanter. Konkurrenten Castellum meddelade dagen efter att diskussioner hade förts om ett samgående med Entra men avbrutits. 

På torsdagen hade dock Castellum ändrat sig och lade ett bud på 171 kronor. Det budet ska styrelsen i Entra utvärdera medan SBB:s bud avvisades direkt. Nu verkar det som att Castellum har trumf på hand då man förvärvat 12 procent av Entra av norska staten, har ett högre bud på bordet och en mer positiv styrelse. 

Kontor är Castellums största fastighetskategori precis som för Entra. För SBB utgör kontor 7 procent av hyresintäkterna.

Nordnet tillbaka

Nätmäklaren Nordnet är tillbaka på börsen efter tre års frånvaro och renovering. Comebacken blev lyckad. Introduktionen var rejält övertecknad och aktien steg närmare 10 procent från introduktionskursen 96 kronor per aktie. 

Di rekommenderade att teckna aktien och nu väntar en kamp med i första hand den gamla rivalen Avanza om spararnas gunst.

Vaccin med bieffekter

Astra Zeneca blev ihop med Oxford-universitet nummer tre i västvärlden att presentera ett fungerande vaccin mot covid-19. Men börsjublet har uteblivit

En orsak är att det råder vissa frågetecken kring vaccinets effektivitet och oklarheter kring bolagets studier. Av misstag fick en grupp försöksdeltagare en halv dos av vaccinet, vilket visade sig ge en högre effektivitet. Men resultaten omgärdas av osäkerhet och Astra Zeneca ska nu göra nya studier. 

En mycket stor fördel jämfört med Pfizers och Modernas vaccin är annars att Astras vaccin kan förvaras i kylskåpstemperatur. Men aktien har i veckan backat med cirka 8 procent.

Girigt värre

November har varit en urstark börsmånad. Med en handelsdag kvar är det breda OMXSPI-indexet upp omkring 8 procent, det vill säga med ungefär en normal årsavkastning. 

Mönstret går igen i resten av världen. Bland annat satte Dow Jones i veckan ett nytt rekord. Frågan är om det börjar bli dags för rekyl. Di rapporterade i veckan att CNN Moneys Fear and Greed-index nu ligger en bra bit över gränsen för ”extrem girighet”. Spännande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?