1515
Annons

Galna kursrörelser i börsnykomlingen – här är veckans viktigaste händelser

Galna kursrörelser i First North-nykomlingen Checkin.com, Federal Reserve börjar avveckla ett stödprogram och Volvo slog till med jätteutdelning till aktieägarna.

Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna från veckan som gick.

Checkin och checkout

”Volatil vecka” är en underdrift för First North-nykomlingen Checkin.com CHECK +1,21% Dagens utveckling . Inför listningen den 21 maj genomförde bolaget en nyemission till teckningskursen 15,50 kronor, vilket värderade bolaget till drygt 400 miljoner kronor. I onsdags, mindre än två veckor senare, hade aktien rusat till 217 kronor. Det innebär en uppgång på 1.300 procent jämfört med teckningskursen och att bolaget värderades till strax under 5,7 miljarder kronor. Inte illa för ett bolag som omsatte 22,3 Mkr i fjol. Sedan onsdagsmorgonens kursrekord har aktiens fall dock varit brant. Den stängde på 101,6 kronor i onsdags och vid lunchtid på fredagen handlades aktien kring 81,50 kronor.

Läs också: Experterna varnar för kursrusaren: ”Bortom galenskap” 

Kristoffer Cassel, vd och medgrundare av Checkin.com.
Kristoffer Cassel, vd och medgrundare av Checkin.com.Foto:Press och TT.

Tjuvstart från Fed?

När ska centralbankerna, med amerikanska Federal Reserve i spetsen, börja dra ned på sina tillgångsköp? Det är frågan som alla på finansmarknaderna ställer sig. Signalerna från Fed är att det känsliga ögonblicket närmar sig. Lite i skymundan togs ett steg i denna riktning i veckan som gick. Fed meddelade då att innehavet av företagsobligationer ska börja avvecklas, ”gradvis och i god ordning”. Själva köpprogrammet upphörde vid årsskiftet och nu är det alltså dags att börja banta portföljen. I volym handlar det om småpotatis jämfört med innehavet av statspapper, men det är ändå ett tecken i tiden.

Läs också: Rädslan för inflation är det största hotet 

Fed-chefen Jerome Powell.
Fed-chefen Jerome Powell.Foto:Carolyn Kaster

Guldregn från Volvo

På tisdagen meddelade lastbilsjätten AB Volvo oväntat att hela likviden från försäljningen av det japanska dotterbolaget UD Trucks skiftas ut till aktieägarna. Det handlar om totalt 19 miljarder i extra utdelning, motsvarande 9,50 kronor per aktie. Även efter pengaregnet har Volvo kvar en stadig kassa på 53 miljarder kronor, enligt Danske Banks analys. Ett cykliskt bolag ska hålla en stark balansräkning men ”inte sitta med pengar i onödan”, sa ordförande Carl-Henric Svanberg till Di.

Läs mer: 

Investeringschefens toppval: ”Volvo borde stå 50-60 procent högre” 

Carl-Henric Svanberg: Sverige måste flytta fram sina positioner 

Ordförande Carl-Henric Svanberg.
Ordförande Carl-Henric Svanberg.Foto:Amanda Lindgren

Rekordheta tjänsteföretag

Inköpschefsindex för svensk industri backade något i maj men noterade historiskt rekord senast i april. I maj var det tjänstesektorns tur, efter en rusning med dryga 5 indexenheter från föregående månad. 71,7 var med rejäl marginal den högsta noteringen som tjänstesektorn nått sedan mätningarna startade 2005. Delindex för orderingång steg också till en ny rekordhöjd. Att den personalintensiva tjänstesektorns anställningsplaner nu nått tillbaka upp på 2018 års nivåer är ännu en signal om att konjunkturen nu börjar köra på alla cylindrar.

Läs också: Siffrorna ger 80-talsvibbar – det drar ihop sig till högtryck i ekonomin 

Centralbankerna slog till – här är veckans viktigaste nyheter

Centralbankerna världen över höjde räntorna, Stockholmsbörsen föll tungt med ett facit på åtta nedgångsdagar av nio, dollarn sprängde 11-kronorsvallen och fastighetssektorn nådde en ny årslägstanivå. Inte en särskilt munter vecka, alltså. 

Di guidar dig igenom veckans viktigaste händelser. 

Riksbankchef Stefan Ingves.
Riksbankchef Stefan Ingves.Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Holmberg / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera