1515
Annons

Försvaret shoppade loss – här är veckans viktigaste nyheter

 

Försvaret storshoppar kontor

Dagens industri skrev i fredagens tidning om att stigande priser och ränteuppgång kommer att minska konsumtionsutrymmet med omkring 63.000 kronor per hushåll och år för barnfamiljer med bostadslån. Utvecklingen står i bjärt kontrast till försvaret som efter många år med anslag som inte följt med prisutveckling nu får mer pengar att röra sig med. 2,4 miljarder kronor av dessa anslagsökningar lade försvaret i veckan via Fortifikationsverket på att köpa bostadsutvecklaren JM JM -2,60% Dagens utveckling :s planerade huvudkontor i Karlberg i centrala Stockholm där försvaret redan har verksamhet. Prislappen motsvarar 120.000 kronor per kvadratmeter, vilket man får förmoda innebär riktigt fina lokaler. Resultatet för JM:s del kommer att vinstavräknas successivt fram till inflyttningen 2025. 

Foto:Janerik Henriksson/TT

Kinnevik KINV B -1,28% Dagens utveckling storsålde Tele2 TEL2 B -1,08% Dagens utveckling

Investmentbolag Kinnevik sålde i veckan drygt en fjärdedel av bolagets aktier i teleoperatören Tele2 som bolaget var med om att bilda 1981 under dåvarande namnet Comvik. Försäljningen om 50 miljoner aktier skedde till 122 kronor per aktie, vilket innebar en rabatt på nästan 6 procent och resulterade i ett kursfall för Tele2-aktien med 8 procent. Affären var något överraskande eftersom Kinnevik redan satt med en nettokassa som nu utökades med ytterligare nära 6 miljarder kronor. En tolkning är att Kinnevik står i begrepp att göra en större investering i antingen något av sina befintliga innehav eller något helt nytt. En annan är att investmentbolaget med sin goda insyn i Tele2:s framtid helt enkelt såg teleoperatörsaktien som säljvärd. 

Truecaller TRUE B -3,14% Dagens utveckling -affär med sur eftersmak

För tio dagar sedan sålde tre storägare som var med om att i fjol sätta mobiltjänstföretaget Truecaller på börsen aktier för över 1 miljard kronor till en kurs om 61,20 kronor per aktie. Knappt en vecka senare föll Truecaller-aktien till som lägst 39 kronor på medieuppgifter om att indiska staten ska starta en egen telefonitjänst som påminner mycket om Truecallers. Tidpunkten för insynsförsäljningen ger en sur eftersmak för alla kvarvarande aktieägare i Truecaller och särskilt för de placerare som köpte aktier för 61,20 kronor och som tvingades se investeringen tappa en tredjedel i värde på bara några dagar. 

Vem får rätt om konjunkturen?

Veckans konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet visade på en historiskt stor skillnad mellan hur hushållen och företagen ser på framtiden. Konfidensindikatorn för hushållen föll till den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008 samtidigt som i synnerhet tillverknings- men även tjänstesektorn är fortsatt optimistiska med indextal väl över 100. Någon kommer att få anledning att ompröva sin syn inom kort eftersom det är svårt att se att hushållens ekonomi skulle bli lika svag som de befarar samtidigt som industrin tuffar på i nuvarande takt. 


Skakigt för SAS och bistert för Balder – veckans viktigaste nyheter

Ny brakförlust för SAS, som jagar nya miljarder för att rädda bolaget. Samtliga elva åtalade i Collectorhärvan, däribland flera Baldertoppar, fälldes i insidermålet. Dessutom är Sverige en hårsmån från regeringskris – igen.

Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Justitieminister Morgan Johansson (S).Foto:Joey Abrait, evelina carborn, Henrik Montgomery/TT

Skakigt för SAS
29,5 miljarder kronor behöver SAS skaka fram för att rädda bolaget. Förutom att omvandla 20 miljarder kronor i skulder till eget kapital vill SAS ta in ytterligare 9,5 miljarder genom en nyemission, men ägarna inklusive svenska staten visar föga entusiasm.
Samtidigt uppges både konkurrenter och uppköpsspekulanter lura i vassen. Vid en kraschlandning för SAS skulle uppenbart lönsamma inrikeslinjer framför allt till Norrland locka andra flygbolag att snabbt fylla den skandinaviska dominantens ställe, enligt flyganalytiker. Ett konsortium av utländska finansiella institutioner spanar samtidigt enligt Di:s uppgifter på möjligheten att ta över SAS.

Bistert för Balder
Samtliga elva åtalade fälldes i insidermålet rörande förhandstips om en vinstvarning i nischbanken Collector. Domen stänker på huvudägaren Erik Selin och hans fastighetsimperium Balder. Finanschefen och en tidigare ekonomichef på Balder döms till fängelse för grovt insiderbrott. Erik Selin har i skrivande stund bara kommenterat domen genom ett kortfattat pressmeddelande där det meddelas att finanschefen lämnar Balder. Ytterligare två dömda Balderchefer har dock fortfarande sin anställning kvar. För ekobrottsmyndigheten EBM är domen en fjäder i hatten. Men åtminstone finanschefen avser att överklaga tingsrättens dom.

Sverige hårsmån från regeringskris, igen
Sverigedemokraterna riktade överraskande misstroende mot justitieminister Morgan Johansson på torsdagen och fick uppbackning av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Ministern glider på sanningen och bör hållas ansvarig för påskupplopp och eskalerande skjutvapenvåld, anser partierna. Statsminister Magdalena Andersson svarade med att eskalera – hon avgår om hennes minister faller, vilket skulle ge en regeringskris tre månader före valet mitt i ett känsligt säkerhetspolitiskt läge. Misstroendevotum sker vid lunchtid på tisdag.

Kina vacklar
Kinas utsikter mörknar trots ljusglimtar i konjunkturstatistiken och slopade restriktioner i Shanghai. Internationella prognosmakare har sänkt BNP-förväntningarna till 2-4 procents tillväxt 2022, fjärran från Pekings mål 5,5 procent. Fastighetssektorn bedöms bli ett sänke med snabbt avkylda investeringar och omfattande skuldproblem. Försäljningen av nya bostäder rapporteras ha halverats i början av maj jämfört med ett år tidigare. Exportindustrin väntas samtidigt möta avtagande efterfrågan efter pandemin när Västkonsumenter skiftar från varu- till tjänstekonsumtion, och Kina tappat marknadsandelar efter alla leveransstörningar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?