Annons

Fördel Qviberg i kampen mot forna parhästen

På torsdagen ställs de forna parhästarna Sven Hagströmers Creades och Mats Qvibergs Öresund mot varandra. Det senaste året har Creades tagits ned rejält på jorden.

Forna parhästarna Mats Qviberg och Sven Hagströmer.
Forna parhästarna Mats Qviberg och Sven Hagströmer.Foto:Stina Stjernkvist/TT; Jesper Frisk

Samtidigt som både Investor och Industrivärden släpper siffrorna för flera tungviktinnehav kommer de mindre uppstickarna Creades CRED A +0,05% Dagens utveckling och Öresund ORES +1,14% Dagens utveckling med bokslut. Båda aktierna tillhör den numera ganska lilla skara av investmentbolagsaktier som fortsatt beräknas betalas till premium mot substansvärdet, 38 procent för Creades mot 12 procent mot Öresund. 

Men det är en västanfläkt mot den stundtals absurda premiumvärdering som Creades hade för ett par år sedan.

Det senaste året har Creades gått klart sämre än både Öresund och index. Över en längre tidsperiod har aktien fortfarande varit överlägsen de andra två alternativen.

Hela grundidén med att investera i tekniskt inriktade bolag som ska förändra branscher var klockren när teknikaktier var det hetaste man kunde äga. Det senaste året har den idén varit väldigt långt ifrån klockren. Stora delar av Creades portfölj har fått mycket stryk, Utvecklingen för de Klarna-aktier som Creades fick i samband med försäljningen av Pricerunner är ett riktigt skräckexempel, men stora delar av Creades onoterade innehav är i kategorin bolag som hamnat i kylan.

Samtidigt har hela portföljen en besvärande slagsida. I den noterade delen står nätmäklaren Avanza för tre fjärdedelar av värdet. Spac-bolaget Creaspac, som består av en kassa och som fortfarande inte kommit till skott med någon affär, står för knappt 10 procent av den noterade portföljen. Sedan finns hela tio innehav som tillsammans når upp till en sjättedel av värdet på den noterade delen, enligt Holdings.

Den onoterade delen stod i senaste rapporten för en tredjedel av totalvärdet, där främst Instabee, som är en sammanslagning av paketbolagen Instabox och Budbee, utmärker sig tillsammans med Apotea. Sedan finns det en stor mängd innehav som åtminstone tidigare varken kunnat göra från eller till på totalen. Det krävs att några av de onoterade innehaven växer till sig rejält för att ge bättre balans.

Med stora mängder kassa både i bolaget och spacen kan Creades visserligen skriva under på Öresunds kommentar i senaste delårsrapporten, att det i nuvarande läge finns möjligheter för en långsiktig investerare. Här har Öresund valt en väsentligt mer traditionell väg med noterade innehav i beprövade sektorer. Det som sticker ut är i så fall Bioarctic, som fått ett genombrott med sitt alzheimerläkemedel och rusat på börsen.

Men så länge makroekonomisk oro och höga räntor fortsätter spöka så är tidsfönstret ovanligt öppet för Öresund i förhållande till Creades.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera