Fem års börsresa bortsopad i ett svep

En historiskt svart börsvecka ligger bakom oss. Fem års utveckling för OMXS30 raserades i ett svep. I skymundan av det allmänna raset har det även hänt saker på bolagsnivå. Di guidar till veckans viktigaste börshändelser.

Börsrekordet är historia
Den senaste veckans historiska börsras har utraderat de fem senaste årens indexutveckling för OMXS30. Stockholmsbörsens prestigefulla index för de 30 mest omsatta aktierna toppade på 1720 i slutet av april 2015, mycket drivet av stark utveckling för valutadopade verkstadsbolag. Det satt hårt inne och först i oktober förra året kunde rekordet slås, men efter en vecka med brutala kursfall handlas index under den nivån. Den senaste toppnoteringen, räknat vid börsstängning, lyder på 1900 och är från den 19 februari. Den stora frågan är om det dröjer flera år innan vi är där igen.

LÄS OCKSÅ: Historien visar: Skräcken är överdriven 

Nokia vänder på alla stenar
Nokia har enligt Bloomberg anlitat rådgivare för att utvärdera strategiska alternativ, vilket i klarspråk betyder att försäljningar av enskilda tillgångar eller en större fusion kan bli aktuella. Ericssons finländska ärkerival har tappat en tredjedel av sitt börsvärde senaste året, där nätverksutrustningsbolaget chockerade marknaden genom att drastiskt sänka sina finansiella mål och slopa utdelningen i samband med rapporten för tredje kvartalet. Uppgifterna om en strategisk översyn kommer efter att USA:s justitieminister William Barr tidigare i år argumenterade för amerikanska direktinvesteringar i Nokia eller Ericsson, som motvikt till kinesiska jätten Huawei.  

ISS i behov av storstädning
EQT har utvecklats formidabelt på Stockholmsbörsen sedan börsnoteringen i höstas, men genomklappningen för riskkapitalbolagets danska börsbidrag ISS fortsatte i veckan som gick. Städ- och servicebolaget vinstvarnade och sänkte helårsprognosen för rörelsemarginalen, något som skickade ned aktien till nya bottennivåer. Aktien är en av de tre mest blankade på Köpenhamnsbörsen och börsvärdet har halverats sedan i våras. Aktien handlas därmed 25 procent lägre än när EQT börsnoterade ISS 2014. Samma år noterade det svenska riskkapitalbolaget sportkedjan XXL på Olsobörsen, en aktie som har kollapsat de senaste åren.  

Collectors nya nyemission
Ett halvår efter börsnoteringen sommaren 2015 hade nischbanken Collector rusat som mest 180 procent. Sedan dess har det gått utför. 2016 gjorde Collector en nyemission på 500 Mkr, med 9 procents utspädning för att finansiera fortsatt tillväxt. När villkoren för den nu aktuella räddningsemissionen på 1 miljard kronor presenterades i veckan stod det klart att teckningskursen sätts till 10 kronor per aktie, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av aktiens pris i dag. Det betyder en saftig utspädning där antalet aktier fördubblas. Nischbanken står inför en omstart där fokus flyttas från ökad utlåning till privatpersoner till större fokus på tjänster som köp av fakturor, så kallad factoring, och fastighetsutlåning. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?