1515

Experterna: Tina och Fomo driver upp värderingen

Börsens styrka kontra de ekonomiska utsikterna har överraskat de flesta. Nyckelbegreppen är Tina och Fomo, säger Olof Manner och Anna Öster i Makrorådet.

Anna Öster och Olof Manner.
Anna Öster och Olof Manner.Foto:Jack Mikrut

 

V är bokstaven som gäller för att beskriva börsernas utveckling de senaste tre månaderna. När det gäller den reala ekonomin lutar de flesta bedömare snarare åt ett U. Frågan är om börserna har sprungit ifrån verkligheten.

”Det här brottas vi med i handlarrummet varje dag. Under den numera ganska långa tid jag har rört mig i den här miljön är det sällan som uppfattningarna om huruvida börsen är rätt värderad har varit så olika”, säger Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, i Di-podden Makrorådet.

Stigande aktiekurser i kombination med sjunkande vinstförväntningar betyder högre värderingar. 

”De bygger på de enorma insatserna från centralbanker och regeringar. Sedan finns det två nyckelbegrepp man måste ha klart för sig: Tina, there is no alternative, och Fomo, fear of missing out.”

Med centralbanker som trycker ned räntorna i de flesta hörn av kreditmarknaderna är börsen det enda stället som bjuder på någon form av avkastning. Och de som flyttade till tryggare hamnar i mars har sedan blivit oroliga för att missa tåget.

”Vill man ha någon form av avkastning så får man ge sig ut i mer riskfyllda placeringar”, säger Olof Manner.

Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster är också överraskad över börsens uppgång och lyfter ytterligare en möjlig förklaring.

”Utöver det som Olof har sagt om centralbankerna så tror jag också det beror på den här krisens specifika egenskaper. Den kom omedelbart, vi hann knappt med. Det gick på någon vecka. Nu öppnar ekonomierna upp och den realekonomiska botten är nog bakom oss. Allt har gått väldigt fort och då är det inte konstigt att går fort både ned och upp på börsen också.”

”Även om smittan skulle komma i en andravåg så tror jag inte att reaktionen då kommer att bli likadan i de länder som har haft en total nedstängning.”

Olof Manner är ändå fundersam.

”Med tanke på hur vi makroekonomer ser på den ekonomiska verklighet vi möter kan till och med jag tycka att det är svårt att rättfärdiga den senaste tidens rörelser.”

”Börsen behöver inte gå många procent till för att vara tillbaka på toppen från februari. Då signalerar börsen att det ska se lika bra ut som det var innan krisen och det måste jag säga att jag är osäker på. Jag vill bara höja ett varningens finger för att allt inte blir likadant post-corona. Men visst, accepterar man p/e-tal på 30-40, så är det inga problem.”


Innehåll från FVBAnnons

E-handeln får fjärrvärmen att växa rejält

Vi har skrivit avtal med flera nya kunder, vilket ökar våra värmeleveranser med 30 procent, säger Peter Waldenström.
Vi har skrivit avtal med flera nya kunder, vilket ökar våra värmeleveranser med 30 procent, säger Peter Waldenström.

Företag och privatpersoner vill flytta till Vaggeryd och nu ökar fjärrvärmeleveranserna med minst 30 procent. Vaggeryds Energi står därför inför sin största investering någonsin. FVB är anlitade för att ta projektet i hamn.

Pandemin har medfört att e-handeln har växt rejält och det finns ett behov av stora lager till dessa varor. I Vaggeryds kommun byggs det nu flera lager.

– Dessa bolag, men också flera andra företag i kommunen, vill ha fjärrvärme. De ser fjärrvärme som en enkel och driftsäker lösning till en vettig kostnad, säger Peter Waldenström, fjärrvärmechef på Vaggeryds Energi och fortsätter:

– Företagen frågar allt oftare om våra miljövärden på produktionen. Vi eldar fasta trädbränslen och återför all aska till skogen. Det gör att vi har mycket bra miljövärden, vilket är ett viktigt signalvärde för våra kunder.

Även många villaägare i kommunen har fjärrvärme och det finns ett stort intresse av att bygga nya småhus i Vaggeryds kommun. Nyligen släpptes tolv villatomter till försäljning och de såldes slut på 20 minuter.

Vaggeryd Energi har skrivit avtal med flera nya kunder, vilket kommer att leda till att värmeleveranserna ökar med minst 30 procent. Samtidigt som värmebehovet ökar är energibolagets nuvarande produktionsanläggningar på väg att bli för gamla. Det har medfört att Vaggeryds Energi ska genomföra bolagets största investering någonsin. De ska bygga ett värmeverk på en ny plats i kommunen och också bygga ut fjärrvärmenätet. FVB ansvarar för bland annat projektering av ledningar, upphandling, tillståndshantering och nätberäkningar.

– Vi har anlitat FVB, som har stor erfarenhet av fjärrvärmeprojekt. Vi har inte den kompetensen inom bolaget och en satsning av den här storleken måste bli rätt.

– FVB har dessutom en bredd vad gäller antalet konsulter som har stor kunskap om fjärrvärme. Om just den eller de personerna som hjälper oss slutar på FVB, så finns det flera andra som har liknande kompetens. Det är en central del i den riskanalys som vi har gjort, säger Peter Waldenström.

Om FVB Sverige AB:

I Sverige och internationellt är FVB en av de ledande energikonsulterna inom Energi, Industri, Fastighet, El & Automation samt Vatten & Avlopp. Genom deras lokalkontor i Sverige, Storbritannien, Kanada och USA erbjuder företaget ökat kundvärde genom lokal förankring på en globaliserad marknad. Målet är att med hög kompetens, stort engagemang samt effektiva och miljövänliga lösningar minska klimatpåverkan, bidra till ett hållbart samhälle och skapa lönsamhet för kunder. Läs mer om FVB Sverige här. 

 

Mer från FVB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FVB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?