1515

Experterna: ”Riksbanken är lite framtung”

Prognoserna reviderades kraftigt men penningpolitiken ligger fast i onsdagens räntebesked

Det är ett tecken på att läget är allt annat än normalt, säger Anna Öster och Olof Manner i Makrorådet. 

Anna Öster och Olof Manner.
Anna Öster och Olof Manner.Foto:Jack Mikrut

 

Onsdagens besked att penningpolitiken lämnas oförändrad var helt i linje med förväntningarna. Det i sig kan ses som ett gott betyg till Riksbanken.

”Väldigt stora överraskningar kan man se som ett misslyckande från en centralbank”, säger Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster i Di-podden Makrorådet.

När det gäller de ekonomiska prognoserna var Riksbanken mer aktiv. Inflationen väntas nu bli 1,5 procent i år, att jämföra med 0,9 procent i novemberprognosen. 

”Det finns en del baseffekter och tillfälliga effekter i år. Dessutom är det ovanligt svårt att mäta inflationen.”

Men längre fram var prognosen i princip oförändrad.

”Det betyder att de inte känner sig manade att agera”, säger Anna Öster.

Hon tycker att kombinationen av kraftiga prognosrevideringar och oförändrad penningpolitik kan ses om ett tecken på att tiderna är allt annat än normala.

”De sänker sin prognos för arbetslösheten i år med nästan en hel procentenhet utan att det får några konsekvenser för penningpolitiken. Det säger en del om vilken värld vi lever i. Det hade i ett normalt läge varit exceptionellt med en så stor prognosrevidering utan några konsekvenser över huvud taget.”

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank med 30 års erfarenhet av den svenska räntemarknaden, säger att onsdagens besked från Riksbanken ändå innehöll korn av nyheter för portföljförvaltarna.

”Det har varit väldigt mycket fokus på hur mycket Riksbanken ska köpa och av vad. Att det blir tillgångsköp för 120 miljarder kronor under det första kvartalet var redan känt. Nu blir det köp för 100-110 miljarder under det andra kvartalet. Det var lite i överkant. Riksbanken är lite framtung kan man säga.”

Framöver blir det intressant att se i vilken grad den väntade, men troligen tillfälliga, inflationsuppgången under våren smittar av sig på inflationsförväntningarna. Anna Öster unnar den hårt pressade Riksbanken lite medvind på den fronten.

”Det kan de gott få njuta av, om spot-inflationen drar upp inflationsförväntningarna lite. Det är många gånger som det varit tvärtom.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?