1515
Annons

Experterna: ”Riksbanken är lite framtung”

Prognoserna reviderades kraftigt men penningpolitiken ligger fast i onsdagens räntebesked

Det är ett tecken på att läget är allt annat än normalt, säger Anna Öster och Olof Manner i Makrorådet. 

Anna Öster och Olof Manner.
Anna Öster och Olof Manner.Foto:Jack Mikrut

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Onsdagens besked att penningpolitiken lämnas oförändrad var helt i linje med förväntningarna. Det i sig kan ses som ett gott betyg till Riksbanken.

”Väldigt stora överraskningar kan man se som ett misslyckande från en centralbank”, säger Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster i Di-podden Makrorådet.

När det gäller de ekonomiska prognoserna var Riksbanken mer aktiv. Inflationen väntas nu bli 1,5 procent i år, att jämföra med 0,9 procent i novemberprognosen. 

”Det finns en del baseffekter och tillfälliga effekter i år. Dessutom är det ovanligt svårt att mäta inflationen.”

Men längre fram var prognosen i princip oförändrad.

”Det betyder att de inte känner sig manade att agera”, säger Anna Öster.

Hon tycker att kombinationen av kraftiga prognosrevideringar och oförändrad penningpolitik kan ses om ett tecken på att tiderna är allt annat än normala.

”De sänker sin prognos för arbetslösheten i år med nästan en hel procentenhet utan att det får några konsekvenser för penningpolitiken. Det säger en del om vilken värld vi lever i. Det hade i ett normalt läge varit exceptionellt med en så stor prognosrevidering utan några konsekvenser över huvud taget.”

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank med 30 års erfarenhet av den svenska räntemarknaden, säger att onsdagens besked från Riksbanken ändå innehöll korn av nyheter för portföljförvaltarna.

”Det har varit väldigt mycket fokus på hur mycket Riksbanken ska köpa och av vad. Att det blir tillgångsköp för 120 miljarder kronor under det första kvartalet var redan känt. Nu blir det köp för 100-110 miljarder under det andra kvartalet. Det var lite i överkant. Riksbanken är lite framtung kan man säga.”

Framöver blir det intressant att se i vilken grad den väntade, men troligen tillfälliga, inflationsuppgången under våren smittar av sig på inflationsförväntningarna. Anna Öster unnar den hårt pressade Riksbanken lite medvind på den fronten.

”Det kan de gott få njuta av, om spot-inflationen drar upp inflationsförväntningarna lite. Det är många gånger som det varit tvärtom.”

”Risk att Riksbanken går för snabbt fram”

Dyrtiderna knäcker efterfrågan vilket tillsammans med lagerrea drar ned inflationen till 2 procent om ett år. Därför gör Riksbanken och ECB fel som höjer räntan. Det säger Andreas Wallström i Makrorådet. Kristin Magnusson Bernard håller inte med. Alls.

Foto:Robin Benigh

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera