Avtalsrörelsen går snart i sin slutfas. Medlarnas förslag om ett 29 månader långt avtal med löneökningar på ungefär 1,9 procent i årstakt accepterades av arbetsgivarna men förkastades av facken.
Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, tror att avtalet till slut landar någon eller ett par tiondelar högre än medlarnas första förslag.
”Den bästa gissningen är att man lyckas nå en överenskommelse som är lite högre än 1,9 och det är också där de flesta prognoser ligger. Den stora bilden är hursomhelst att det inte kommer att vara några stora löneökningar. För Riksbankens del är det här inte något som pekar på ett högt kostnadstryck.”
Ett sådant avtal vore historiskt lågt, påpekar Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard.
”Vad vi än får i den här avtalsrörelsen så kommer det över hela perioden att vara det lägsta vi någonsin har sett.”
Hon lyfter fram att parterna inte bara har att hantera vilken nivå på löneökningarna som är rimliga just nu. Ytterligare osäkerhetsfaktorer är hur länge pandemin kommer att pågå och hur den kommer att påverka arbetsmarknadens struktur och vad turerna om arbetsrätten ska mynna ut i.
”Ju längre det här pågår blir frågan vilken omställning i ekonomin som egentligen pågår. Den kan bli ganska omfattande. Att bedriva en avtalsrörelse i den miljön, när man dessutom har halv- eller helstrandade las-förhandlingar som grädde på moset är inte trivialt. De förhandlingarna handlar i grunden om arbetstagarnas förhandlingsposition.”
Hur pandemin kommer att påverka vad som skulle kunna kallas arbetets organisering är inte uppenbart.
”Vi har å ena sidan det faktum att en del produktion börjar flyttas hem, vilket borde stärka arbetstagarnas makt. Å andra sidan har vi pandemieffekten att vi jobbar mer hemifrån. Det gör att man kan anställa folk lite varsomhelst på ett annat sätt. Det är en svårförutsägbar faktor som kommer att spela ut under avtalsperioden”, säger Kristin Magnusson Bernard.
Andreas Wallström är förvånad över att parterna i detta läge inte väljer att sikta på ett kortare avtal.
”I den här exceptionellt osäkra miljön är det lite vågat att binda sig på ett långt avtal. När vi är mitt i en kris vore det rimligt med ett kortare avtal.”