Hoppa till innehållet

Annons

Experterna: Rekordlåga löneökningar väntar

De lägsta löneökningarna vi skådat är vad som väntar. Med tanke på stor osäkerhet både när det gäller struktur och konjunktur är Kristin Magnusson Bernard och Andreas Wallström lite förvånade över ett kort avtal inte tycks aktuellt. Det säger de i Makrorådet.

Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard.
Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard.Foto: Jack Mikrut

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Avtalsrörelsen går snart i sin slutfas. Medlarnas förslag om ett 29 månader långt avtal med löneökningar på ungefär 1,9 procent i årstakt accepterades av arbetsgivarna men förkastades av facken.

Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, tror att avtalet till slut landar någon eller ett par tiondelar högre än medlarnas första förslag. 

”Den bästa gissningen är att man lyckas nå en överenskommelse som är lite högre än 1,9 och det är också där de flesta prognoser ligger. Den stora bilden är hursomhelst att det inte kommer att vara några stora löneökningar. För Riksbankens del är det här inte något som pekar på ett högt kostnadstryck.”

Ett sådant avtal vore historiskt lågt, påpekar Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard.

”Vad vi än får i den här avtalsrörelsen så kommer det över hela perioden att vara det lägsta vi någonsin har sett.”

Hon lyfter fram att parterna inte bara har att hantera vilken nivå på löneökningarna som är rimliga just nu. Ytterligare osäkerhetsfaktorer är hur länge pandemin kommer att pågå och hur den kommer att påverka arbetsmarknadens struktur och vad turerna om arbetsrätten ska mynna ut i.

”Ju längre det här pågår blir frågan vilken omställning i ekonomin som egentligen pågår. Den kan bli ganska omfattande. Att bedriva en avtalsrörelse i den miljön, när man dessutom har halv- eller helstrandade las-förhandlingar som grädde på moset är inte trivialt. De förhandlingarna handlar i grunden om arbetstagarnas förhandlingsposition.”

Hur pandemin kommer att påverka vad som skulle kunna kallas arbetets organisering är inte uppenbart.

”Vi har å ena sidan det faktum att en del produktion börjar flyttas hem, vilket borde stärka arbetstagarnas makt. Å andra sidan har vi pandemieffekten att vi jobbar mer hemifrån. Det gör att man kan anställa folk lite varsomhelst på ett annat sätt. Det är en svårförutsägbar faktor som kommer att spela ut under avtalsperioden”, säger Kristin Magnusson Bernard.

Andreas Wallström är förvånad över att parterna i detta läge inte väljer att sikta på ett kortare avtal.

”I den här exceptionellt osäkra miljön är det lite vågat att binda sig på ett långt avtal. När vi är mitt i en kris vore det rimligt med ett kortare avtal.”

Innehåll från RCO SecurityAnnons

Olika säkerhetsnivåer i samma byggnad – så löser offentlig sektor utmaningen

Stor geografisk spridning och många olika behov under samma tak. Det är några av utmaningarna när sjukhus, kommuner och myndigheter bygger sina larm- och passersystem. Därför är det viktigt att kunna anpassa säkerhetssystemen efter varje unik verksamhet. Och att skapa en bra balans mellan trygghet och tillgänglighet.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

– Med ett flexibelt och skalbart passersystem kan du hantera alla tänkbara situationer och objektsstorlekar i en anläggning. Du kan även enkelt styra vilka som ska ha behörighet – i olika delar av fastigheten och vid olika tider på dygnet, säger Robert Lindgren som är försäljningschef på RCO Security.

Företaget utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem och har i dag ett av marknadens mest integrerade och flexibla system.

– Det är många som efterfrågar den flexibiliteten, framför allt myndigheter och offentliga verksamheter som ofta vill ha helt öppet i en del av fastigheten, medan de också vill ha helt låst på andra ställen.

Funktionalitet kopplat till kommuner

Det är med andra ord ingen slump att många kommuner, och även myndigheter och sjukhus, har valt RCO:s lösningar.

– Till exempel har kommuner utmaningar i och med att hotbilden mot politiker har ökat, vilket skapat en förhöjd säkerhetsrisk. Då måste delar av kommunhuset ha en mycket hög säkerhetsnivå, medan andra delar kan vara mer tillgängliga för att besökare ska kunna röra sig fritt där.

Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.
Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.

Båda säkerhetsnivåerna måste alltså kunna samsas under samma tak.

– Mycket av funktionaliteten i våra system är dessutom kopplad till just kommuners krav. Det är logiskt eftersom vi är ett svenskt företag och har anpassat våra system efter svenska behov.

Rätt personer vid rätt tillfälle

Behoven inom vården varierar också stort. Ett sjukhus som har öppet dygnet runt har helt andra krav än ett mindre äldreboende där besökare bara kan hälsa på dagtid.

– Sjukhusen har stora utmaningar eftersom de har en mängd olika rum och tusentals besökare och patienter som ska ha tillgång till olika ytor vid olika tillfällen. Då är det viktigt att kunna anpassa säkerheten efter varje verksamhets unika behov. Det kan vi göra tack vare att våra passersystem är skalbara och flexibla.

Samma sak gäller många myndigheter.

– Det handlar om att öppna upp myndigheter för rätt personer vid rätt tillfälle. Det vill säga att göra det möjligt att röra sig fritt och samtidigt få den trygghet som behövs genom att säkra upp för eventuella hotbilder.

– Tack vare vår systemuppbyggnad kan myndigheter och andra offentliga verksamheter med verksamhet på flera olika geografiska platser dessutom sköta all administration centralt.

Driver utvecklingen framåt

En annan fördel med RCO:s system är att de håller högsta säkerhetsklass samtidigt som de är lätta att installera, använda och anpassa. Genom att larm- och passersystemen kopplas samman är det dessutom enkelt för vanliga användare utan större kunskap att förstå vad som händer i byggnaden.

Visuella larmpaneler ger en fullständig översikt och styrning av larmanläggningen, inklusive inbrottslarm, driftslarm, dörrmiljöer och specifika larmområden. Det gör det möjligt att både öppna och blockera dörrar samt tidsinställa öppettider för dörrar i olika sektioner av byggnaden.

– Vi har generellt höga krav på säkerhet i Sverige och ligger långt framme utveckling globalt sett. Det ska vi fortsätta att göra och den utvecklingen vill vi vara med och driva, säger Robert Lindgren.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera