1515
Annons

Experterna pekar ut största risken för börsen

Optimismen om både börs och konjunktur håller i sig, trots restriktioner och vaccintrassel. Kristin Magnusson Bernard och Andreas Wallström reder i Makrorådet ut vad som kan få den att vika.

Kristin Magnusson Bernard och Andreas Wallström.
Kristin Magnusson Bernard och Andreas Wallström.Foto:Patrik Olsson, Hanna Franzén

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Både börsutvecklingen och konjunkturen har visat överraskande styrka under pandemin. Och placerare och bedömare är fortsatt optimistiska trots en dyster vinter när det gäller smittspridning och mutationer och problem med både produktion och distribution av vaccin.

”Makrostatistiken överraskar fortfarande positivt men mycket mindre positivt än tidigare. Det säger oss att vi börjar nå en mogenhet i den här cykeln, som i sig är väldigt speciell eftersom allt går i turbofart. Vi börjar närma oss en topp eller i alla fall en utplaning”, säger Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard i Di-podden Makrorådet.

För börsen behöver det inte vara ett problem med fortsatta restriktioner.

”Att restriktionerna nog kommer att ligga kvar lite längre än man trodde tidigare är en förändring framför allt för realekonomin. Uppsidan av det är att vi kan vänta oss större stimulanser. Och jag har tyckt mig märka att finansministrarna anpassar dem efter de sektorer som drabbas hårdast, snarare än efter genomsnittet. Det har stor betydelse för börsen, som i stor utsträckning representerar vinnarna i den här pandemin. Det gör att börsen kan toppa högre givet konjunkturen än vad vi normalt skulle tro.”

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström ser olika typer av risker och även tidshorisonter beroende på om det gäller konjunktur eller börs.

”Den närmaste tiden, kanske fram till sommaren, är det framför allt kopplat till vaccineringar och nedstängningar. Det är det som styr realekonomin. Pratar vi i stället om tillgångsmarknader som börs och bostäder skulle jag flytta bort den risken till årets andra halva om vi, som de flesta förutsätter, får en återhämtning och stigande räntor.”

”Stigande räntor skulle jag se som en större risk än de direkt covid 19-relaterade riskerna.”

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

”Risk att Riksbanken går för snabbt fram”

Dyrtiderna knäcker efterfrågan vilket tillsammans med lagerrea drar ned inflationen till 2 procent om ett år. Därför gör Riksbanken och ECB fel som höjer räntan. Det säger Andreas Wallström i Makrorådet. Kristin Magnusson Bernard håller inte med. Alls.

Foto:Robin Benigh

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera