1515

Experterna pekar ut största risken för börsen

Optimismen om både börs och konjunktur håller i sig, trots restriktioner och vaccintrassel. Kristin Magnusson Bernard och Andreas Wallström reder i Makrorådet ut vad som kan få den att vika.

Kristin Magnusson Bernard och Andreas Wallström.
Kristin Magnusson Bernard och Andreas Wallström.Foto:Patrik Olsson, Hanna Franzén

 

Både börsutvecklingen och konjunkturen har visat överraskande styrka under pandemin. Och placerare och bedömare är fortsatt optimistiska trots en dyster vinter när det gäller smittspridning och mutationer och problem med både produktion och distribution av vaccin.

”Makrostatistiken överraskar fortfarande positivt men mycket mindre positivt än tidigare. Det säger oss att vi börjar nå en mogenhet i den här cykeln, som i sig är väldigt speciell eftersom allt går i turbofart. Vi börjar närma oss en topp eller i alla fall en utplaning”, säger Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard i Di-podden Makrorådet.

För börsen behöver det inte vara ett problem med fortsatta restriktioner.

”Att restriktionerna nog kommer att ligga kvar lite längre än man trodde tidigare är en förändring framför allt för realekonomin. Uppsidan av det är att vi kan vänta oss större stimulanser. Och jag har tyckt mig märka att finansministrarna anpassar dem efter de sektorer som drabbas hårdast, snarare än efter genomsnittet. Det har stor betydelse för börsen, som i stor utsträckning representerar vinnarna i den här pandemin. Det gör att börsen kan toppa högre givet konjunkturen än vad vi normalt skulle tro.”

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström ser olika typer av risker och även tidshorisonter beroende på om det gäller konjunktur eller börs.

”Den närmaste tiden, kanske fram till sommaren, är det framför allt kopplat till vaccineringar och nedstängningar. Det är det som styr realekonomin. Pratar vi i stället om tillgångsmarknader som börs och bostäder skulle jag flytta bort den risken till årets andra halva om vi, som de flesta förutsätter, får en återhämtning och stigande räntor.”

”Stigande räntor skulle jag se som en större risk än de direkt covid 19-relaterade riskerna.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?