Experterna om krishanteringen: Godkänt – men finns mer att göra

Den första delen av krishanteringen får godkänt. Men när det gäller att rädda sysselsättningsintensiva tjänsteföretag finns mycket mer att göra. Att tänka på statsfinanserna är inte ett alternativ. Det säger Anna Öster och Olof Manner i Makrorådet.

Foto:Jack Mikrut

 

Med aldrig tidigare skådad frenesi har centralbanker och regeringar de senaste veckorna pumpat ut åtgärder för att bromsa corona-krisen. Betyget hittills blir väl godkänt.

”Hastigheten har varit snabb och även bredden. Ordningen känns också naturlig. Det första är att få de finansiella marknaderna att fungera. Nästa steg är att hjälpa livskraftiga företag att övervintra. När vi sedan kan se lite ljus i tunneln är det breda efterfrågestimulanser som gäller för att få ekonomin att komma tillbaka”, säger Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster i Di-podden Makrorådet.

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, tycker att det är naturligt att centralbankerna gått i täten.

”De tog väl upp en muntlig stridsövning från 2008 och så körde de på igen och tryckte på ännu mer. Det ser faktiskt ut som om de har lyckats kväva en hotande finansiell kris i sin linda, även om kreditmarknaden inte fungerar som den borde. Politikerna byts ut oftare och där har det tagit lite längre tid.”

När det gäller att hålla företagen under armarna krävs betydligt mer, enligt Olof Manner.

”Hittills har det handlat mycket om att skjuta kostnaderna på framtiden. Men för tjänsteföretagen är intäkterna borta och i många fall kommer de inte tillbaka. Vi kommer inte att äta dubbelt så mycket på restaurang eller resa dubbelt så mycket när krisen är över.”

”De makroekonomiska konsekvenserna av det här kommer vi att få leva med under lång tid framöver, medan i renodlade finanskriser har vi haft en snabbare återgång till det normala. Därför kan vi inte räkna med att åtgärder som fungerat i andra kriser kommer att räcka till den här gången.”

Anna Öster håller med.

”Jag är mer oroad för de små företagen, som inte är en del av finansmarknaden över huvud taget. Det pratas mycket om dem men de paket vi har sett handlar mest om lån och inte så mycket om direkt stöd.”

Hon ser inga skäl för finansministrarna att i det här läget oroa sig för svällande skulder.

”Man måste titta på andra sidan av myntet också. Det är en enorm kris och väldigt snabb. Om vi inte agerar nu så blir kostnaden väldigt stor. Slås en stor del av företagen och produktionen ut blir den BNP som skulden ska relateras till betydligt mindre. Då blir skuldsättningen ändå ett problem. Därför finns inget alternativ till enorma stimulanser. Det finns inget val längre. Det är bara att stimulera.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?