Annons

Experterna: Kronan ska stärkas mer – ”En rejäl ökning av riskaptiten”

Kronan har stärkts markant det senaste halvåret. Riksbanken, riskaptiten och en relativt sett lindrigare coronasmäll är tre orsaker. Och den svenska valutan ska stärkas ytterligare, enligt Makrorådet.

Bloombergs Norden-analytiker Johanna Jeansson och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank.
Bloombergs Norden-analytiker Johanna Jeansson och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank.Foto:Joey Abrait, Jack Mikrut

 

Mätt med det handelsvägda Kix-indexet är kronan starkare än den varit sedan början av 2018 efter ett rejält rally sedan mars. En orsak, enligt Bloombergs Norden-analytiker Johanna Jeansson, är att den svenska ekonomin har klarat pandemin bättre än många andra. 

Det säger hon i Di-podden Makrorådet och lyfter också fram de senaste månadernas ökade sug efter risk.

”Vi har sett en rejäl ökning av riskaptiten och då brukar kronan stärkas.”

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, nyanserar bilden en aning.

”För det första är kronan inte stark, även om den har stärkts. Det är en orsak i sig, att nivåerna i utgångsläget var så svaga.”

Han lyfter fram Riksbanken agerande som en viktig orsak till den starkare kronan.

”Riksbanken har gått till nollränta och det är numera i linje med andra centralbanker. Dessutom har Riksbanken varit ganska tyst under den här perioden med kronförstärkning. Det är en skillnad mot tidigare då den tydligt markerade att en starkare krona inte var önskvärd.”

Enligt Johanna Jeansson kan en orsak till det vara hur coronakrisen har slagit mot den svenska ekonomin.

”I dagsläget är det inte exportföretagen som är värst drabbade av krisen, utan snarare branscher som gynnas av en starkare krona”, säger hon.

De flesta bedömare räknar med att den svenska valutan fortsätter att stärkas och Olof Manner säger inte emot.

”Vi ser en eurokurs på 9,75 på ett par års sikt (i dag är kursen runt 10,30, Di:s anm.) och det är nog ungefär i linje med konsensus. Det skulle innebära en fortsatt förstärkning men i lite långsammare takt än de senaste månaderna.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?