Annons

Experterna: Fallhöjden växer på börsen

Dragkampen mellan mellanmjölkskonjunktur och obefintliga räntor fortsätter på världens börser. Just nu leder räntelaget. Det ökar fallhöjden, konstaterar Makrorådet.

Annika Winsth (Nordea), och Johan Javeus SEB.
Annika Winsth (Nordea), och Johan Javeus SEB.Bild:Di

 

Konjunkturen ser bättre ut än i höstas men det är inte något riktigt drag. Och Coronaviruset lär på kort sikt sänka farten, även om de långsiktiga effekterna inte behöver bli särskilt stora. Sammantaget väntar ett halvdant första halvår för industriföretagen. 

Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i Di-podden Makrorådet.

”Tar vi de stora penseldragen så är industrin lite svagare. Det är ungefär vad vi förväntar oss, exportsektorn kommer nog att ha det ganska motigt under det första halvåret. Bilindustrin är ett exempel.”

Hon ser de ekonomiska signalerna som svårtolkade för tillfället.

”Indikatorerna, som ju har stigit den senaste tiden, är lite luriga just nu. Svaren är ofta insamlade efter att handelsavtalet mellan USA och Kina kom på plats men innan Coronaviruset blev ett orosmoln.”

”Om två veckor har vi antingen glömt det här viruset eller så är det det enda vi pratar om.”

SEB:s chefstrateg Johan Javeus tycker att börserna för närvarande prisar in en väldigt gynnsam utveckling.

”Värderingarna är rätt så ansträngda nu. Vi har p/e 21 på Stockholmsbörsen. Det är högt och ökar risken för bakslag om vinsterna inte skulle utvecklas som man hoppas på eller om vi får ett konjunkturbakslag de närmaste månaderna. Då finns det en del fallhöjd.”

En invändning är att placerarna gradvis börjat ta till sig tanken att nollräntor möjligen inte är något tillfälligt fenomen.

”Det är väl det starkaste fundamentala argumentet för att aktier och andra finansiella tillgångar, som fastigheter, ska ha en högre värdering än de har i dag. Om vi kan räkna med att räntorna kommer att ligga kvar så här lågt, inte bara det här året och nästa utan på väldigt lång sikt. Då ter sig allting billigt”, säger han.

”Direktavkastningen på aktier är runt 3,5 procent i dag så du måste i princip räkna med ett börsfall för att välja ligga i obligationer i stället för aktier.”

Annika Winsth lyfter också fram att ECB återstartat sina köp av räntepapper och att Federal Reserve förser finansmarknaden med extra likviditet. I det relativspel som placerarna ägnar sig åt gynnar det aktier.

”Det är inte bara räntan det handlar om utan också stimulanser. Det är ganska naturligt att ligga kvar. Du får inte avkastning någon annanstans än i aktiemarknaden.”

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?