1515
Annons

Experterna: ECB:s trovärdighet på spel inför räntebeskedet

Marknaden räknar med ett saftigt stödpaket från ECB på torsdagen. Det ökar risken för besvikelser, säger Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet.

Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet.
Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet.Foto:Jack Mikrut

Europeiska centralbankens räntebesked på torsdagseftermiddagen är höstens hittills viktigaste marknadshändelse. Förväntningarna har byggts upp successivt under sommaren, med bland annat kraftigt sjunkande marknadsräntor som följd.

”Jag har sällan skådat så här upptrissade förväntningar. Och det är ECB och inte marknaden som har skapat dem. Eller snarare vissa ledamöter, som Olli Rehn och Mario Draghi. Det är nästan som om de försökt skapa marknadsreaktioner för att det ska bli svårare för andra ECB-ledamöter att säga nej”, säger Anna Öster, investeringsansvarig på Länsförsäkringar, i Di-podden Makrorådet.

Men det råder knappast enighet i ECB-rådet. 

”Det finns tydliga röster emot ny stimulans. En räntesänkning kanske inte är så dramatisk men det pratas också om att återstarta obligationsköpen.”

Blir det inga nya köp, eller åtminstone tydliga signaler om att sådana kommer under hösten, lär reaktionerna bli negativa.

”Marknaden hoppas starkt på nya köp av räntepapper. Storleksordningen skulle i så fall vara 30-40 miljarder euro i månaden. Det är lite mindre än förut men ECB ligger i en del fall nära gränsen för vad det nuvarande regelverket säger om hur mycket centralbanken får äga av enskilda länders statsskuld”, säger Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank.

Pressen är stor på ECB inför beskedet.

”Jag delar Annas syn att det här är inprisat. Om ECB inte lever upp till förväntningarna skulle det inte bara ge effekter på marknaden. Det skulle också erodera trovärdigheten hos ECB, om man säger vänster och sedan lutar åt höger. Det blir nog svårt att ta sig ur det här implicita löftet”, säger Olof Manner.

Anna Öster är också fundersam kring tidpunkten för ett nytt stimulanspaket från ECB. Hon pekar ut den amerikanska centralbanken Federal Reserves fotbyte i våras och räntesänkning i somras som en avgörande faktor.

”Egentligen är det Federal Reserve som har svängt om. Att Europas konjunktur har utmaningar är inte nytt för den här sommaren. Inflationen har länge legat under målet och konjunkturen har överraskat negativt sedan början på förra året. Det är egentligen ECB som borde ha gått före, men tar nu chansen när någon annan har gjort det.”

Makrorådet: ”Obehagligt för Riksbanken”

Efter inflationsutfallet för augusti talar mycket för att Riksbanken i nästa vecka höjer styrräntan med 100 punkter. Det säger Anna Hammer och Olof Manner i Makrorådet.

Riksbankschef Stefan Ingves.
Riksbankschef Stefan Ingves.Foto:Henrik Montgomery

 

På onsdagen meddelade SCB att inflationen mätt med KPIF var 9,0 procent i augusti. Rensat för energi var prisökningstakten 6,8 procent. Båda noteringar var långt över Riksbankens senaste prognos, som lades i slutet av juni.

”För Riksbankens del var det här en obehaglig överraskning på uppsidan. Det är en bred uppgång”, säger Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank i Di-podden Makrorådet.

Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, tror att sommarens strida ström av dåliga inflationsnyheter, med augustiutfallet som den senaste, gör att Riksbanken väljer att ta ett mycket stor räntekliv i nästa vecka.

”Det blir 100 punkter. Mycket har hänt sedan det senaste mötet. Det finns en förväntan om ett stort steg. Jag tror inte att Riksbanken är främmande för att överraska lite på uppsidan.”

En faktor som spelar in är kronans försvagning. Ju svagare växelkursen är, desto större blir den importerade inflationen. 

”Tittar man på inflationsutfallet så är det en hel del av det som har stigit i pris som påverkas av en svagare krona. Vi vill inte hamna i en situation där en svag valuta ger en ytterligare försämring när vi blickar framåt.” 

Anna Hammer pekar också på avtalsrörelsen som ett skäl till att ”drämma till” nu med förhoppningen att inte behöva göra lika mycket längre fram.

”Det är verkligen här och nu som Riksbanken kan skicka en signal till avtalsrörelsen.”

Olof Manner är inte lika övertygad om att det blir 100 punkter.

”Jag tror att det är 50/50 mellan 75 och 100 punkter. Chansen, eller risken, för att det blir 100 punkter har ökat efter den här siffran.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera