1515

Experterna: ECB:s trovärdighet på spel inför räntebeskedet

Marknaden räknar med ett saftigt stödpaket från ECB på torsdagen. Det ökar risken för besvikelser, säger Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet.

Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet.
Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet.Foto:Jack Mikrut

Europeiska centralbankens räntebesked på torsdagseftermiddagen är höstens hittills viktigaste marknadshändelse. Förväntningarna har byggts upp successivt under sommaren, med bland annat kraftigt sjunkande marknadsräntor som följd.

”Jag har sällan skådat så här upptrissade förväntningar. Och det är ECB och inte marknaden som har skapat dem. Eller snarare vissa ledamöter, som Olli Rehn och Mario Draghi. Det är nästan som om de försökt skapa marknadsreaktioner för att det ska bli svårare för andra ECB-ledamöter att säga nej”, säger Anna Öster, investeringsansvarig på Länsförsäkringar, i Di-podden Makrorådet.

Men det råder knappast enighet i ECB-rådet. 

”Det finns tydliga röster emot ny stimulans. En räntesänkning kanske inte är så dramatisk men det pratas också om att återstarta obligationsköpen.”

Blir det inga nya köp, eller åtminstone tydliga signaler om att sådana kommer under hösten, lär reaktionerna bli negativa.

”Marknaden hoppas starkt på nya köp av räntepapper. Storleksordningen skulle i så fall vara 30-40 miljarder euro i månaden. Det är lite mindre än förut men ECB ligger i en del fall nära gränsen för vad det nuvarande regelverket säger om hur mycket centralbanken får äga av enskilda länders statsskuld”, säger Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank.

Pressen är stor på ECB inför beskedet.

”Jag delar Annas syn att det här är inprisat. Om ECB inte lever upp till förväntningarna skulle det inte bara ge effekter på marknaden. Det skulle också erodera trovärdigheten hos ECB, om man säger vänster och sedan lutar åt höger. Det blir nog svårt att ta sig ur det här implicita löftet”, säger Olof Manner.

Anna Öster är också fundersam kring tidpunkten för ett nytt stimulanspaket från ECB. Hon pekar ut den amerikanska centralbanken Federal Reserves fotbyte i våras och räntesänkning i somras som en avgörande faktor.

”Egentligen är det Federal Reserve som har svängt om. Att Europas konjunktur har utmaningar är inte nytt för den här sommaren. Inflationen har länge legat under målet och konjunkturen har överraskat negativt sedan början på förra året. Det är egentligen ECB som borde ha gått före, men tar nu chansen när någon annan har gjort det.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?