Annons

Experterna: Därför lyfter kronan

Kronan handlas på de starkaste nivåerna sedan i juli. Mer positiva tongångar i handelskonflikten och större risksug är de viktigaste orsakerna, enligt Makrorådet. Men även penningpolitiken finns med på ett hörn.

Foto:TT
Johanna Jeansson, Norden-analytiker på Bloomberg, och Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström.
Johanna Jeansson, Norden-analytiker på Bloomberg, och Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström.Foto:Joey Abrait

För några månader sedan tycktes det mest vara en tidsfråga innan dollarkursen skulle gå över 10 kronor och eurokursen över 11. Nu kostar USA-valutan lite drygt 9,50 och EMU-diton lite över 10,50. Mätt med det handelsvägda Kix-indexet är kronan på den starkaste nivån sedan juli.

”En del av förklaringen är Riksbanken. Nu förväntar man sig att de ska höja räntan nu i december. Räntehöjningen i sig kanske inte är avgörande men de tar ett steg bort från den väldigt expansiva politiken. Handelsfrågorna är också viktiga för en liten och öppen ekonomi som den svenska. Det har ju varit lite lugnare på den fronten ett tag och den har nog gynnat kronan”, säger Johanna Jeansson, Norden-analytiker på Bloomberg, i Di-podden Makrorådet.

”En viktig grej att komma ihåg är att kronan visserligen har stärkts nu men den är fortfarande kvar på historiskt svaga nivåer. Den är starkare men fortfarande svag.”

Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström lyfter också fram temperaturen i handelskonflikten som en viktig förklaring.

”Det globala risksentimentet och utvecklingen av handelskriget tror jag är det som främst har drivit kronan. Vi har sett lite ljusglimtar på det området, åtminstone fram till de allra senaste dagarna. Riksbanken har också betydelse. Går vi tillbaka till augusti så trodde faktiskt rätt många att räntan skulle sänkas. De läste Riksbanken fel helt enkelt.”

Men Andreas Wallström vill inte överdriva penningpolitikens betydelse.

”Man kan jämföra med Norge. Norges Bank har höjt räntan fyra gånger det senaste året. Men den norska kronan handlar ändå rekordsvagt mot många valutor.”

Framåt blir handelskonflikten en viktig faktor.

”Det är supersvårt att veta vad som ska hända med handelskriget. Nu låter det på Donald Trump som om han vill dra ut på det här miniavtalet med Kina för att kunna använda det som en hävstång inför presidentvalet nästa höst. Det skulle i så fall motverka kronans förstärkning”, säger Johanna Jeansson.

Andreas Wallström har svårt att se någon tydlig trend för kronan det närmaste året.

”Vi ser ingen tydlig kronförstärkning, vilket många har gjort de senaste åren, men riktningen tror vi ändå kommer att vara att kronan stärks. Det bygger på att vi räknar med ett hyggligt 2020 och att handelskriget i alla fall inte eskalerar.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?