1515
Annons

Experterna: Därför lyfter kronan

Kronan handlas på de starkaste nivåerna sedan i juli. Mer positiva tongångar i handelskonflikten och större risksug är de viktigaste orsakerna, enligt Makrorådet. Men även penningpolitiken finns med på ett hörn.

Foto:TT
Johanna Jeansson, Norden-analytiker på Bloomberg, och Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström.
Johanna Jeansson, Norden-analytiker på Bloomberg, och Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström.Foto:Joey Abrait

 

För några månader sedan tycktes det mest vara en tidsfråga innan dollarkursen skulle gå över 10 kronor och eurokursen över 11. Nu kostar USA-valutan lite drygt 9,50 och EMU-diton lite över 10,50. Mätt med det handelsvägda Kix-indexet är kronan på den starkaste nivån sedan juli.

”En del av förklaringen är Riksbanken. Nu förväntar man sig att de ska höja räntan nu i december. Räntehöjningen i sig kanske inte är avgörande men de tar ett steg bort från den väldigt expansiva politiken. Handelsfrågorna är också viktiga för en liten och öppen ekonomi som den svenska. Det har ju varit lite lugnare på den fronten ett tag och den har nog gynnat kronan”, säger Johanna Jeansson, Norden-analytiker på Bloomberg, i Di-podden Makrorådet.

”En viktig grej att komma ihåg är att kronan visserligen har stärkts nu men den är fortfarande kvar på historiskt svaga nivåer. Den är starkare men fortfarande svag.”

Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström lyfter också fram temperaturen i handelskonflikten som en viktig förklaring.

”Det globala risksentimentet och utvecklingen av handelskriget tror jag är det som främst har drivit kronan. Vi har sett lite ljusglimtar på det området, åtminstone fram till de allra senaste dagarna. Riksbanken har också betydelse. Går vi tillbaka till augusti så trodde faktiskt rätt många att räntan skulle sänkas. De läste Riksbanken fel helt enkelt.”

Men Andreas Wallström vill inte överdriva penningpolitikens betydelse.

”Man kan jämföra med Norge. Norges Bank har höjt räntan fyra gånger det senaste året. Men den norska kronan handlar ändå rekordsvagt mot många valutor.”

Framåt blir handelskonflikten en viktig faktor.

”Det är supersvårt att veta vad som ska hända med handelskriget. Nu låter det på Donald Trump som om han vill dra ut på det här miniavtalet med Kina för att kunna använda det som en hävstång inför presidentvalet nästa höst. Det skulle i så fall motverka kronans förstärkning”, säger Johanna Jeansson.

Andreas Wallström har svårt att se någon tydlig trend för kronan det närmaste året.

”Vi ser ingen tydlig kronförstärkning, vilket många har gjort de senaste åren, men riktningen tror vi ändå kommer att vara att kronan stärks. Det bygger på att vi räknar med ett hyggligt 2020 och att handelskriget i alla fall inte eskalerar.”

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Makrorådet: Inte säkert att vi märker av en recession

Sverige kan mycket väl befinna sig i recession. Men det känns knappast så eftersom arbetsmarknaden är glödhet. I Makrorådet reder Claes Måhlén ut vad det alltmer omtalade begreppet egentligen betyder.

Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén.
Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén.Foto:Amanda Lindgren

 

Allt fler bedömare talar om risken för recession. Men trots att det är ett vanligt begrepp på finansmarknaden i och med den ekonomiska debatten är innebörden inte självklar.

”En definition är två på varandra följande kvartal med sjunkande BNP. Den används av många på marknaden”, säger Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén i Di-podden Makrorådet.

Historiskt har andra definitioner använts. 

”I Sverige brukade vi en gång i tiden definiera det som två kvartal på rad med sjunkande industriproduktion, när industrin var en viktigare del av ekonomin.”

I USA är det National Bureau of Economic Research som officiellt avgör när ekonomin har varit i recession. Definitionen lyder ”en signifikant nedgång i ekonomisk aktivitet i stora delar av ekonomin som håller i sig mer än några månader”. Exakt hur olika faktorer vägs är inte uppenbart.

”NBER:s metod är lite mer hemlig och bygger mer på bedömningsfaktorer. Ofta stämmer det inte med två kvartal på raken med krympande BNP”, säger Claes Måhlén.

I nuläget blir det ännu bökigare.

”Vi pratar oftast om BNP i reala termer. Då kan vi i dagens läge med hög inflation ha en real recession parallellt med en ganska snabb uppgång i nominell BNP. Tänk en restaurang som tack vare högre priser ökar omsättningen även om gästerna blir färre. Den kan fortfarande ha personal som tidigare vilket innebär att arbetslösheten inte stiger.”

Faktum är at Sverige enligt definitionen ”två kvartal på raken med krympande BNP”, mycket väl kan befinna sig i recession just nu.

”BNP krympte det första kvartalet och kan mycket väl göra det nu i det andra. Men det är ganska osannolikt att det kommer att synas på arbetsmarknaden, som ju är glödhet. Oftast när man pratar konjunktur tycker jag det är bäst att tänka på arbetsmarknaden. Om man är arbetslös eller inte är den stora skillnaden.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera