Annons

Experterna: Därför fortsätter bopriserna upp

Inte bara räntorna driver på bostadspriserna. De bostadsköpande hushållen har gynnats också på andra sätt i krisen. Det säger Kristin Magnusson Bernard och Claes Måhlén i Makrorådet. Båda tror på högre priser om ett år.

 

Bostadspriserna klättrar trots den ekonomiska krisen vidare och steg i oktober för sjätte månaden på raken. Det meddelade Hox Valueguard på onsdagen. Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard säger att det handlar om mer än bara låga räntor.

Kristin Magnusson Bernard
Kristin Magnusson BernardFoto:Jack Mikrut

”Man ska komma ihåg att inte alla hushåll köper bostadsrätter och villor. De som gör det har till stor del faktiskt gynnats av krisen. Jobben för den här gruppen har varit rätt så säkra. Och utöver de låga räntorna har vi också slopade amorteringskrav och en börs som har gått jättebra. Dessutom handlar det om en resursstark grupp som inte har kunnat lägga pengar på resor och semestrar.”

Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, frågar sig om den legendariske Federal Reserve-chefen Alan Greenspan möjligen har ett finger med i spelet.

”Det som en gång i tiden kallades 'the Greenspan put', det vill säga att centralbankerna alltid kliver in och sänker räntan om börsen faller, och som sedan bara bytt namn med de amerikanska centralbankscheferna, kanske har smittat av sig även på bostadsköpare? Det vill säga tankegången att man på något sätt alltid är skyddad om man tar risk. Tittar man bakåt på boprisutvecklingen så har varje prisfall blivit mindre än man fruktat.”

Finansinspektionens chef Erik Thedéen sa på tisdagen att amorteringskravet ska återinföras nästa sommar givet att krisen lagt sig. Det kan driva på priserna ytterligare den närmaste tiden, enligt Kristin Magnusson Bernard.

”Vet man att kraven kommer tillbaka så vill man såklart köpa innan de träder i kraft.”

En mer utbredd arbetslöshet skulle kunna stoppa uppgången, men Claes Måhlén ser räntan som viktigast i längden.

”Hushållen kan inte köpa bostäder om de inte har ett jobb så det skulle såklart påverka. Men jag tror att räntebenet är viktigast. Trots höga priser är hushållens räntekostnader låga. Det krävs ganska mycket ränteuppgång tror jag för att bilden ska ändras, men det är i stor utsträckning räntan som styr framtiden.”

Är bostadspriserna högre om ett år?
Claes Måhlén: ”Ja, något.”

Kristin Magnusson Bernard: ”Ja.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?