1515
Annons

Experterna: Centralbankerna avgör börsens öde

Inflationen är på väg att göra comeback. I alla fall på andra sidan Atlanten. För börser och andra tillgångsmarknader blir centralbankernas reaktion på det helt avgörande. Det säger Johan Javeus och Annika Winsth i Makrorådet.

Annika Winsth och Johan Javeus.
Annika Winsth och Johan Javeus.Foto:Di

 

Den amerikanska tioårsräntan har stigit markant på sistone och ligger nu lite över 1 procent. Viktigare är att skillnaden mellan nominella och reala räntor visar att placerarna nu räknar med en inflationstakt på omkring 2 procent. Det är ett av flera tecken på att de amerikanska investerarna nu tar höjd för inflationens återkomst.

Centralbankernas agerande är den viktigaste orsaken, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i Di-podden Makrorådet. 

”Det centralbankerna håller på med i dag är inget annat än monetär finansiering. Pengarna de trycker går rätt ut i ekonomins blodomlopp via hushåll och offentliga investeringar. Men produktionen ökar inte. Historiskt har överdrivet penningskapande lett till högre inflation och jag tror att vi kommer att få det nu också.”

Enligt Johan Javeus finns en avgörande skillnad jämfört med finanskrisen, då centralbankernas tillgångsköp inte ledde till något inflationstryck att tala om.

”Vi tar i mycket kraftigare den här gången. Jag tror det handlar om ungefär 13 procent av BNP i nytrycka pengar, att jämföra med cirka 3 procent under finanskrisen. Frågan är hur starka motkrafterna är. Megatrender som automatisering, ökat globalisering och högt sparande har de senaste tio åren bidragit till att vi inte har fått så mycket inflation. Men jag tror att finns risk, eller möjlighet, beroende på hur man ser det, att centralbankerna lyckas den här gången.”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth poängterar att det i alla fall än så länge är ett amerikanskt fenomen.

”I Europa ser det lite annorlunda ut. Utöver det Johan tar upp har vi också stigande energipriser, vilket brukar ge inflation, och en ekonomisk återhämtning. Vi har också stimulanspaketen. Jag skulle säga att det finns en hel del som talar för högre inflation i USA, som ju också hade betydligt starkare inflationstendenser än Europa före corona-krisen.”

Johan Javeus säger att de exakta inflationstalen inte är det viktiga utan hur centralbankerna kommer att bete sig med inflation som mer beständigt ser ut att ligga över 2 procent.

”Om centralbankerna då säger att nu måste vi börja dra ned på stimulanserna får vi ett läge som är väldigt besvärligt för tillgångsmarknaderna.”

Annika Winsth noterar dock att det än så länge inte är tal om någon lönedriven inflation och att det kommer att dröja innan priserna på ett tydligt sätt vänder upp.

”Som lyssnare ska man inte tänka att det här ligger precis om hörnet men det kommer att vara mycket diskussion om det framöver.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?