1515

Experterna: Bidens testballong en risk att hålla koll på

Joe Bidens enorma stimulanspaket är en testballong som, om den spricker, kan bli en mardröm för marknaden. Men det är långt ifrån självklart att de föreslagna stimulanserna är för stora, säger Anna Öster och Olof Manner i Makrorådet.

Foto:Evan Vucci, Evan Vucci, Evan Vucci

 

Den amerikanska presidenten Joe Bidens föreslagna stimulanspaket på 1.900 miljarder dollar, motsvarande nästan 10 procent av BNP ”unikt” i sin storlek. Det konstaterar Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster i Di-podden.

”Det är en väsentligt större stimulans än under finanskrisen”, säger hon.

Storleken har fått också finanspolitiska duvor som Bill Clintons finansminister Larry Summers och IMF:s förre chefsekonom Olivier Blanchard att varna för överhettning. 

”Blanchard utgår från paketets storlek, gör en en del normala antaganden om ekonomin och hur den kan tänkas agera på stimulanserna och kommer till slutsatsen att arbetslösheten kan sjunka till noll procent samtidigt som vi får 'en enorm brasa'”, säger Anna Öster.

Kruxet är att avgöra hur mycket lediga resurser som finns i ekonomin, exempelvis i form av människor som i dagsläget stor vid sidan av arbetsmarknaden men som kan lockas in om utsikterna förbättras.

”Det man försöker göra är att uppskatta kapacitetsutnyttjandet i ekonomin och göra en bedömning av hur stort 'hålet' är som man ska försöka fylla med de här pengarna”, säger Anna Öster.

Överskattas de latenta resurserna är risken att vi får en inflationsbrasa, med stigande räntor, fallande börser och begränsat utrymme för exempelvis investeringar i infrastruktur som konsekvens. 

Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner påminner om att USA:s finansminister, som ska ratta det hela, inte är vem som helst.

”Man ska komma ihåg att Janet Yellen är ganska trovärdig i inflationsfrågan. Hon var ju ändå Fed-chef i ganska många år och kan mer än en normal finansminister om inflation och vad som driver den.”

Dessutom är centralbanken Federals Reserves uttalade mål en inflation som, under en period som kan vara ganska lång, ska överstiga målet på 2 procent.

”Fed har ju krattat i manegen för att inflationen både ska stiga och gå över målet”, säger Olof Manner.

Anna Öster ser den amerikanska debatten som en ”högintressant diskussion” och själva stimulanspaketet som något av ett experiment.

”Det är en testballong som Biden skickar upp. Och en risk att hålla koll på. Väldigt hög, överraskande hög, inflation är inget som marknaden skulle må bra av.”


Innehåll från Svenskt NäringslivAnnons

Svenskt Näringsliv lanserar Tidningen Näringslivet

Anna Dalqvist är chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Näringslivet.
Anna Dalqvist är chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Näringslivet.

Svenskt Näringsliv lanserar nu Tidningen Näringslivet, en digital nyhetstjänst för alla som är intresserade av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.

En företagsnära nyhetstjänst med fördjupning och perspektiv: Besök tn.se 

– Tidningen Näringslivet ska vara en företagsnära nyhetstjänst som erbjuder fördjupning och perspektiv, alltid med näringslivets glasögon. Stort fokus ska ligga på företagens roll som arbetsgivare och jobbskapare. Det är ämnen som behöver uppmärksammas mer, säger Johan Jakobsson, chef för kommunikation och opinionsbildning på Svenskt Näringsliv.

Anna Dalqvist är chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Näringslivet.

– Viktiga bevakningsområden är entreprenörskap, företagsklimat, skatter, hållbarhet, klimat, välfärd, internationell handel och EU:s utveckling. Dessutom har Tidningen Näringslivet knutit till sig flera spännande krönikörer som på olika sätt bidrar med ett utifrånperspektiv på näringslivets frågor, säger Anna Dalqvist.

Prenumerera på TN:s dagliga nyhetsbrev 

Mer från Svenskt Näringsliv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svenskt Näringsliv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?