Annons

Expertens varning: ”Blir nog värre innan det blir bättre”

Sjunkande inflation till priset av en endast mild avmattning? Det är vad marknaden tycks ställa in sig på. För optimistiskt säger Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector i Makrorådet. Mer sannolikt nu än för ett halvår sedan säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.

Susanne Spector, Nordea och Johan Javeus, SEB
Susanne Spector, Nordea och Johan Javeus, SEBFoto:Jesper Frisk

Aktörerna på finansmarknaden har inlett året på gott humör. Aktier har handlats upp och räntorna ned. Bakgrunden tycks vara en växande tro på att inflationen ska sjunka tillbaka utan att centralbankerna behöver ta knäcken på konjunkturen. Frågan är om detta mjuklandningsscenario är för bra för att vara sant. 

”För ett halvår sedan hade nog väldigt många sagt att det låter för bra för att vara sant. Men sedan dess har många saker gått i rätt riktning”, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i Di-podden Makrorådet.

Exempelvis har inflationen i framför allt USA börjat sjunka, energipriserna har inte blivit det sänke som många befarade och Kina har bytt fot i covidpolitiken.

”Nu väntar vi bara på att även centralbankerna ska börja erkänna att inflationen faktiskt börjar ge med sig och ge ett åtminstone tyst medgivande till att man kan börja prisa in räntesänkningar mer på allvar”, säger han.

Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector är inte lika säker och ser en risk att marknaderna har sprungit lite för snabbt.

”Exempelvis visar inköpschefsindexen att orderingången sjunker och Ifo-index i Tyskland har visserligen stigit men indikerar fortfarande ett BNP-fall på 5 procent. Dessutom har de räntehöjningar som gjorts ännu inte haft full effekt på ekonomierna. När de biter på riktigt kommer vi inte att ha en så stark konjunktur som vi har haft”, säger hon.

Susanne Spector håller med om att det ser bättre ut nu än för några månader sedan men befarar att vi inte är över krönet.

”De största riskerna har inte materialiserats men det kommer nog att bli värre innan det blir bättre. Förmodligen tar det ett till två år innan vi ser den fulla effekten av räntehöjningarna. Och det var under hösten vi fick de riktigt stora och överraskande höjningarna till åtstramande nivåer. Jag är väl den enda som är mer oroad för 2024 än 2023.”

Johan Javeus håller med om att fördröjda effekter av gjorda åtstramningar är ett orosmoln.

”Höjningarna förra året var jättesnabba och jättestora. Om det innebär att ekonomin går in i väggen när effekterna börjar synas vet vi inte. Normalt höjer centralbankerna i steg om en kvarts procentenhet. Då hinner man följa med och se hur ekonomin reagerar. Den möjligheten finns inte den här gången.”

Innehåll från FolksamAnnons

Personlig rådgivning – som private banking, fast för alla

När börsen svajar, fonder tappar i värde och bankkonton ger låg ränta kan det vara skönt att få hjälp av en erfaren rådgivare i frågor som rör sparande och pension. Hos Folksam kan alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare så ofta eller sällan du själv önskar.

Få personlig rådgivning för dig och ditt kapital – läs mer här.

Private banking är någonting som brukar vara reserverat för en banks mest förmögna kunder. Genom tjänsten får man ofta personlig service kring bland annat kapitalförvaltning.

Folksam har valt att låta alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare. Det påminner om private banking – men en skillnad är att det inte krävs ett större kapital för att få hjälp.

– Här har vi något som blir allt mer unikt när allt fler banker och sparbolag nästan enbart fokuserar på webben. Det är en del av vårt DNA. Rådgivning är viktigt och skapar kundnytta för stora målgrupper. Vi tycker också att det är viktigt att rådgivningen erbjuds till alla, eftersom personer med normala inkomster ofta har minst lika stor nytta av rådgivning som personer med stora förmögenheter, säger Fredrik Nyberg som är rådgivningschef på Folksam.

– För den som inte är är särskilt intresserad eller insatt är traditionell förvaltning ett bra alternativ. Då får man sannolikt en god avkastning till låg risk och blir inte lika känslig för svängningar på marknaden, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Den som har hela eller delar av sitt pensionssparande i traditionell förvaltning – alltså att någon annan sköter pengarna åt en – kan få en lugn och trygg resa men använda sig av rådgivning för att ändå hålla löpande koll på sitt sparande och få råd kring hur man ska nå dit man vill.

Individuell genomgång

Man kan själv välja hur ofta – eller sällan – man vill prata med sin rådgivare. Under rådgivningsmötet får kunden en individuell genomgång av sina behov och hjälp med att balansera den egna ekonomin.

– Annars är en trend på finansmarknaden att man försöker styra kunderna bort från det personliga. Det kan fungera utmärkt om kunden vet att de behöver spara och hur det ska göra det. Men ofta kan man behöva hjälp med svåra ekonomiska beslut och det kan man få genom att prata med en erfaren rådgivare.

En grupp som ofta tar hjälp av rådgivare är personer som är 55+ som vill veta vad de ska få i pension, samla sina tjänstepensioner eller få hjälp att justera risknivån på sitt sparande.

– Det här är saker som man vill diskutera med sin rådgivare. Många vill ställa pensionen i relation till hur de har tänkt leva och få hjälp att få ihop livsplaneringspusslet.

En annan grupp som kan dra nytta av rådgivning är kvinnor med barn som tar eller har tagit större delen av ansvaret för vabb och föräldraledighet. Det påverkar pensionerna. För att täppa till det uppstådda pensionsgapet behövs ofta en plan för hela familjen som skapar rättvisa. Rådgivarna kan hjälpa till med att hitta en lösning för det.

Passa på att få kunnig hjälp – boka personlig rådgivning här

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera