ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Experten varnar för värre ras: ”Eurokurs på uppåt 12 kronor”

  • Kristin Magnusson Bernard i Di:s Makrorådet. Foto: Di/TT

Om tre år kommer en euro att kosta närmare 12 kronor. Det säger experten Kristin Magnusson Bernard i Makrorådet. 

Bedömningen bygger på att marknaden har rätt om euroinflationen och att Riksbanken strikt siktar på att nå en inflation på 2 procent.

Den svaga kronan är ett av vårens stora samtalsämnen på finansmarknaden. I Di-podden Makrorådet sticker Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroanalys på Nordea, ut hakan.

”Jag frångår mina principer och gör en långsiktig valutaprognos.”

Prognosen baseras på byggstenarna EMU-inflation, svensk importandel och Riksbankens inflationsmål.

”I princip har Sverige alltid samma KPIF-inflation som euroområdet plus effekterna av växelkursen mellan krona och euro. Inflationsförväntningarna för euroområdet ligger på cirka 1 procent sett till marknadsprissättningen.” 

”Vi vet också att cirka 30 procent av den svenska inflationen handlar om importinnehåll. Om vi ska ha en inflation på 2 procent medan inflationsförväntningarna i EMU ligger på 1 procent måste kronan därför försvagas med ungefär 3 procent per år för att det ska gå ihop”, säger Kristin Magnusson Bernard.

  • Andreas Wallström Prognoschef Swedbank, och Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroanalys på Nordea. Foto: Patrik Olsson, Hanna Franz n

Resultatet är förskräckande för alla med kostnader i euro.

”Kör man den här linjen fram till 2022, som är slutet på Stefan Ingves mandatperiod, så får vi en eurokurs på uppåt 12 kronor, så länge inget händer med inflationsförväntningarna i euroområdet.”

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström påpekar att Riksbankens reaktionsfunktion, det vill säga hur centralbanken väger in olika ekonomiska faktorer i sitt beslutsfattande, är en viktig komponent.

”Ett viktigt antagande bakom Kristins resonemang är att reaktionsfunktionen består. Det kan ju tänkas att direktionen på vägen till 2022 börjar titta på bredare ekonomiska faktorer. Vi fick ju lite sådana signaler tidigare i år även om det senaste mötet visade på en återgång till tidigare mönster”, säger han.

”Många, jag själv inkluderad, har ju haft synen att eftersom Sverige har utvecklats lite bättre ekonomiskt så ska kronan stärkas. Det har inte hänt och många börjar kasta in handduken. Jag får nog hålla med. Det är svårt just nu att vad som ska få kronan att stärkas. Men ändrar Riksbanken reaktionsfunktion skulle det nog ha ganska stor påverkan.”

Just detta, hur olika faktorer ska vägas mot varandra när penningpolitiken bestäms, tror Kristin Magnusson Bernard blir den heta debatten framöver.

”Jag tror att det är det diskussionen kommer att handla om: är det värt att hålla inflationen på 2 procent om det betyder att vi på några års sikt sänker vår köpkraft med 10 procent?”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer