Experten: Vaccineringen avgör takten i återhämtningen

Trots stor smittspridning och nya restriktioner fortsätter återhämtningen. Skulle det bli minus under det första kvartalet tas det tappet igen under det andra. Det säger Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.

Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.
Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.Foto:Jesper Frisk

 

Tillväxten under det fjärde kvartalet ser ut att ha blivit betydligt bättre än de flesta räknat med. 

”Riskerna är klart på uppsidan. Generellt under pandemin har ekonomin överraskat positivt. Det gäller även under den andra vågen. Det är en tydlig indikation på att vi har blivit bättre på att hantera restriktioner i alla länder”, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i Di-podden Makrorådet.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth håller med, men vågar inte lova att det innevarande blir lika bra.

”Vi har en tredje våg, eventuellt, i vissa länder och nya nedstängningar. Det gäller att vara ödmjuk. Det här viruset har gäckat oss gång på gång. Samtidigt har vaccineringarna påbörjats. Det kommer marknaderna att följa noggrant för det avgör takten i återhämtningen.”

Men Annika Winsth tror inte att minustal under början av året, om det skulle bli så, spelar så stor roll för helåret.

”Även om det första kvartalet blir sämre på grund av smittspridning så tror jag inte att det påverkar återhämtningen i sin helhet.”

Johan Javeus lyfter fram vikten av det nu finns ljus i tunneln, vilket gör att företagen och hushållen vågar blicka framåt trots ett dystert nuläge.

”I och med att det nu finns vaccin så finns det ett hopp om att det ska bli bättre. Det ger en bättre ekonomisk miljö även här nu. Hushåll och företag blir inte lika defensiva i sina beslut. Risken att vi ska få en ny nedåtgående spiral för tillväxten tror jag har minskat. Jag tycker att det ser bra ut.” 

”Om vi skulle få en svacka under det första kvartalet, vilket jag inte är säker på, så håller jag med Annika om att vi kommer att ta igen det i det andra kvartalet.”

 


Innehåll från ZiccumAnnons

Så eliminerar de kylkedjan för vaccin

Vaccin har debatterats frekvent i snart ett år med anledning av coronapandemin. Även vaccinens kylkedja har diskuterats flitigt. Här har svenska Ziccum en lösning. Med sin patenterade teknologi kan bolaget eliminera behovet av den komplicerade och kostsamma kylkedjan. 

I princip alla vaccin måste förvaras kallt, i exakt rätt temperatur, från det att de lämnar tillverkaren och under hela transporten till den som ska vaccineras. Detta kallas för kylkedjan och om kedjan bryts, riskerar vaccinet att förstöras. Särskilt svårt blir det att inte bryta kedjan när vaccin ska transporteras över jordklotet till otillgängliga platser i utvecklingsländer, där det exempelvis kan finnas brister med elektricitet. Att bibehålla kylkedjan är, förutom att vara logistiskt komplicerat, också mycket kostsamt. Nu har det Lundabaserade bolaget Ziccum utvecklat en teknologi som löser problemet. 

- Med vår patenterade teknologi LaminarPace kan vi skonsamt torka vaccin i rumstemperatur till pulverform. Detta betyder att det går att både lagra och transportera vaccin utanför kylkedjan, säger Göran Conradson, vd på Ziccum, och tillägger:

- Vaccin klassas egentligen som ett billigt läkemedel, men transportkostnaden är enorm. Här kan vi göra en stor skillnad. 

Läs mer om Ziccums mål och lösning.

Alla substanser intakta efter torkning

Göran Conradson liknar Ziccums torkprocess vid att duscha. När du duschar blir badrummet fuktigt och spegeln immig. När du sedan öppnar dörren till det torra intilliggande rummet, uppstår en utjämning mellan fuktig och torr luft. Badrumsspegeln kommer att vara exakt lika ren eller smutsig som innan du duschade, eftersom det bara är vattenmolekylerna som avdunstat. 

- Med vår teknologi har vi industrialiserat denna process. Vi avdunstar vätskan i läkemedlet och samlar upp allt annat i ett filter – alla substanser är med andra ord intakta, säger han. 

Siktet inställt på massvaccination i utvecklingsländer

Ziccum, som grundades 2017 och är listade på Nasdaq First North Growth Market, har sedan starten siktat in sig på vaccin. 

- Jag ser inga begränsningar med vår teknologi och tror att vi kan torka de flesta vacciner, då det är en generell process. Om vi inleder samarbete med en vaccinutvecklare skulle vi också kunna torka covid-19-vaccin. Men vårt primära fokus är massvaccinationer i utvecklingsländer. Kylkedjan har för stora brister och det finns miljontals barn som saknar livsviktig vaccination. 

Vill bygga unik vaccinanläggning i Sverige

Under 2021 ska Ziccum undersöka möjligheten att bygga en så kallad fill and finish-anläggning för temperaturstabila vaccin i Sverige – som i så fall blir världens första.

- Vi är ett utvecklingsbolag och ser det som ett naturligt steg framåt. Det är också en viktig del i Sveriges beredskap att ha en egen vaccinanläggning, avslutar Göran Conradson. 

Om Ziccum

Ziccum utvecklar nya temperaturstabila versioner av världens mest behövda och livsavgörande vacciner. Med bolagets patenterade teknologi LaminarPace möjliggörs produktion av nya, skonsamt torkade formuleringar som kan transporteras enkelt och kostnadseffektivt, utan krav på en komplicerad och dyr kylkedja hela vägen från fabrik till sista barnet längst bort från moderna logistiknoder. Läs mer om Ziccum.

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?