Experten: Vaccineringen avgör takten i återhämtningen

Trots stor smittspridning och nya restriktioner fortsätter återhämtningen. Skulle det bli minus under det första kvartalet tas det tappet igen under det andra. Det säger Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.

Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.
Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.Foto:Jesper Frisk

 

Tillväxten under det fjärde kvartalet ser ut att ha blivit betydligt bättre än de flesta räknat med. 

”Riskerna är klart på uppsidan. Generellt under pandemin har ekonomin överraskat positivt. Det gäller även under den andra vågen. Det är en tydlig indikation på att vi har blivit bättre på att hantera restriktioner i alla länder”, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i Di-podden Makrorådet.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth håller med, men vågar inte lova att det innevarande blir lika bra.

”Vi har en tredje våg, eventuellt, i vissa länder och nya nedstängningar. Det gäller att vara ödmjuk. Det här viruset har gäckat oss gång på gång. Samtidigt har vaccineringarna påbörjats. Det kommer marknaderna att följa noggrant för det avgör takten i återhämtningen.”

Men Annika Winsth tror inte att minustal under början av året, om det skulle bli så, spelar så stor roll för helåret.

”Även om det första kvartalet blir sämre på grund av smittspridning så tror jag inte att det påverkar återhämtningen i sin helhet.”

Johan Javeus lyfter fram vikten av det nu finns ljus i tunneln, vilket gör att företagen och hushållen vågar blicka framåt trots ett dystert nuläge.

”I och med att det nu finns vaccin så finns det ett hopp om att det ska bli bättre. Det ger en bättre ekonomisk miljö även här nu. Hushåll och företag blir inte lika defensiva i sina beslut. Risken att vi ska få en ny nedåtgående spiral för tillväxten tror jag har minskat. Jag tycker att det ser bra ut.” 

”Om vi skulle få en svacka under det första kvartalet, vilket jag inte är säker på, så håller jag med Annika om att vi kommer att ta igen det i det andra kvartalet.”

 


Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Eldriven tjänstebil – så funkar det i verkligheten

Längre räckvidd och fler laddmöjligheter.

Nu börjar renodlade elbilar framstå som ett allt starkare alternativ för den som väljer ny tjänstebil.

Dessutom växer utbudet av nya modeller kontinuerligt.

Läs mer om Mercedes-Benz EQ här 

En stor majoritet av alla tjänstebilar som rullar i Sverige är fortfarande bensin- eller dieseldrivna. Men andelen eldrivna fordon växer snabbt, visar statistik från branschorganisationen Bil Sweden. 

Många har redan upptäckt fördelen med att välja en laddhybrid som tjänstebil. Framför allt är det möjligheten att kunna använda elmotorn i vardagskörningen och förbränningsmotorn vid långa sträckor som lockar.

Men, nu är det allt fler som skaffar en renodlad elbil som tjänstebil. Det finns en rad förklaringar till utvecklingen.

• Klimatsmartare. Många företag och de anställda vill minska klimatavtrycken och då är eldrift ett bra alternativ. Allt fler företag tar också in rena elbilar i sitt utbud av valbara tjänstebilar.

• Förmånliga regler. Politiska beslut styr konsumenterna mot att välja el vilket gör valet av en elbil som tjänstebil mer förmånligt. Visserligen försvann den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet för alla laddbara bilar vid årsskiftet, men det kompenseras av att klimatbonusen för bilar med nollutsläpp från 1 april höjs från 60 000 kr till 70 000 kr.

• Längre räckvidd. Elbilarna utvecklas i snabb takt och nu kan du exempelvis välja en elbil med en räckvidd på upp till 40 mil (den mellanstora suven Mercedes-Benz EQC), eller till och med upp till 70 mil (lyxsedanen Mercedes EQS som lanseras i slutet av 2021. 

• Snabbare laddning. Utvecklad teknik gör att det går att snabbladda EQC upp till 80 procent av kapaciteten på cirka 40 minuter och för EQS på cirka 20 minuter. Det är med andra ord inte längre nödvändigt att sitta vid en laddstation i flera timmar och vänta på att batteriet ska bli fulladdat.

• Fler laddstationer. Det finns i dagsläget nära 9 000 laddpunkter runt om i landet. Den som laddar ned appen Mercedes me och kopplar sin bil till Mercedes me Charge kan se var Europas alla laddstationer finns utplacerade. Dessutom visar appen den exakta positionen, aktuell tillgänglighet samt elpris på de olika laddstationerna som är anslutna till systemet. Ett väl utbyggt nät av laddstationer skapar både en trygghet och enkelhet att köra längre sträckor med en elbil. Du kan dessutom betala din laddning genom Mercedes me appen (Mercedes me charge) eller MBUX navigationssystem. Betalningen sker helt automatiskt enligt principen ett kontrakt – en faktura. Se här hur du registrerar Mercedes me Charge.

• Stort modellutbud. Snart finns det en elbil för varje behov. Mercedes-Benz har i dagsläget två elbilar i sitt utbud – suven EQC och familjebussen EQV. Men många fler är på gång. Redan i år kommer även den kompakta suven EQA (motsvarar i storlek dagens GLA) att presenteras, och lite senare också EQB (GLB) och den eldrivna lyxsedan EQS. Innan 2022 är slut räknar Mercedes-Benz med att ha tio elbilar på marknaden, allt för att det ska finnas en modell för varje behov.

Vill du provköra vår EQC? Boka den online redan idag.  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?