1515

Experten: Räntorna har nått golvet

Centralbankernas agerande under sommaren visar att de tappat tron på räntevapnet. Gränsen för hur låga styrräntorna kan bli ligger troligen vid minus 0,5 procent. Det säger Kristin Magnusson-Bernard i Makrorådet. 

Foto:Patrik Olsson, Hanna Franzén, Hanna Franz n

Centralbanker brukar hävda att det alltid finns åtgärder de kan ta till om så skulle behövas. Men när det gäller huvudverktyget räntan ligger många väldigt nära gränsen.

”Vi börjar se en framväxande konsensus bland världens centralbankirer om var den här gränsen ligger. Jag sticker ut hakan och säger att det är minus 0,5 procent, kanske minus 0,75 procent om man samtidigt tar till en del tekniska åtgärder”, säger Kristin Magnusson-Bernard i Di-podden Makrorådet.

Hon grundar sin bedömning på den senaste tidens agerande från centralbankshåll.

”Vi har ett antal centralbanker runtom i världen som har kapat sina prognoser för tillväxt och inflation rätt ordentligt, men inte sänkt räntebanorna i samma utsträckning. Vill man hårdra det kan man säga att Riksbanken hör till den här gruppen.”

”För mig säger det här att det finns ett tvivel på om minusräntorna verkligen fungerar som det är tänkt eller om de negativa sidoeffekterna överväger. Kanske börjar centralbankerna kasta in handduken.”

Ett exempel är ECB:s sänkning av insättningsräntan från 0,4 till 0,5 procent nyligen.

”Som gammal ECB-anställd vågar jag hävda att det är en kosmetisk sänkning. De stödåtgärder som samtidigt infördes för banker gör också att en av de viktigaste transmissionsmekanismerna försvinner. Det blir en sänkning som inte är en sänkning.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?