Året som snart är slut har på många sätt varit en berg och dalbana. Inte minst på börsen har det varit stökigt.
”Det var oerhört dramatiskt i våras. Även om det inte var det största fallet vi sett så gick det oerhört fort. Det rådde genuin osäkerhet. Ingen visste vad det innebar att stänga ned ekonomier, vare sig realekonomiskt eller i nästa led för de finansiella marknaderna”, säger Anna Öster, investeringschef på Länsförsäkringar, i Di-podden Makrorådet.
Högt på listan av märkliga finansiella rörelser finns också det negativa oljepriset från april, men Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, lyfter fram en udda kombination.
”Någon gång under sensommaren så satte både guld och det breda amerikanska aktieindexet S&P500 nya 'all time high' samtidigt. Det har jag inte sett sedan jag började studera de här sakerna mer noggrant i mitten på 1980-talet. Den ena tillgången vill man ha när man är livrädd för finansiella marknader och den andra är den ultimata risken att lägga på. Och så går bägge upp i taket.”
Anna Öster konstaterar att de enorma stimulanserna från regeringar och centralbanker var avgörande för att vända börsen men pekar också på att marknadsaktörerna ganska snart började höja blicken.
”De kom fram till att när vi väl är igenom det värsta, egentligen oavsett hur lång tid det skulle ta, så skulle vi ha en tillväxtkraft kvar i ekonomierna. Särskilt som både finans- och penningpolitik var villiga att agera med en kraft som vi aldrig skådat tidigare. Det är fascinerande hur ekonomierna kan vara nedstängda, med fritt fall i BNP, samtidigt som börserna tar fasta på det långsiktiga.”
Anna Östers förhoppning är att politikerna när den akuta delen av krisen är över klarar av att ta tag i så kallade strukturella frågor, det vill säga sådan som får ekonomierna att fungera bättre på längre sikt.
”Man får hoppas att det som har hänt i år leder till någon typ av insikt kring vilka strukturer vi hade som inte fungerade och att det blir förändringar.”
Olof Manner räknar med att en del sådana förändringar redan är på gång, oavsett vad som händer politiskt.
”Jag tror att effekten av det digitala språnget vi har sett kommer att påverka ekonomierna mycket framöver. Även om det kommer att ske en viss normalisering när pandemin är över tror jag inte att de stegen som digitaliseringen har tagit kommer att gå tillbaka i någon större omfattning.”